Kulttuurivuosi teki Turulle hyvää
Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell on Turun kulttuuripääkaupunkivuoden lopulla tyytyväinen mies.
- Olen aika vakuuttunut, että vuosi on ollut menestys. Tavoitteisiin on ylletty ja ne on ylitettykin. Positiivisesti yllättynyt olen siitä, että heti alusta asti suuri yleisö löysi tapahtumat, joista monet myytiin loppuun. Vuosi sai hyvän alun.
Erityisen iloinen kaupunginjohtaja on siitä, että kulttuuria tuotiin esiin hyvin laajapohjaisella ja uudella tavalla.
- Oli aivan uudenlaista kulttuuritarjontaa, jossa näkyi laajempi käsitys kulttuurista. Kulttuuri tekee hyvää –teeman alla esimerkiksi liikunta ja urheilu yhdistettiin kulttuuriin, ja kulttuurivuosi näkyi päiväkodeissa ja vanhustenhuollossa ja eri kaupunginosissa.
Randellin omakohtaisen kokemuksen mukaan kansainvälinen kiinnostus Turkua kohtaan on ollut ennennäkemättömän kovaa.
- Törmään siihen koko ajan: Turkua on kiitetty kuinka hyvin se on edustanut itseään ja samalla koko Suomea. Turku 2011 -säätiö on tehnyt erinomaista työtä, hän kehaisee.
Imagosta kilpailuetua
Turun huomattava 18 miljoonan euron panostus kulttuurivuoteen pitäisi nyt vain osata jatkojalostaa. Veronmaksajat ja yritykset peräävät pitkäaikaisia vaikutuksia.
- Kysymys on tietenkin, millä tavalla uusia toimintamalleja ja muodostuneita vahvoja verkostoja voitaisiin hyödyntää jatkossa - mutta tärkeää on myös pitää huolta siitä, ettei Turku hukkaa tämän vuoden aikana saadun myönteisen huomion hyötyjä, Randell painottaa.
Imagohyötyä on vaikea rahassa mitata, mutta sillä voi olla ennalta-arvaamaton merkitys esimerkiksi kansainvälisten yritysten sijoittumiseen tänne.
- Kilpailemme tässä muitten alueiden kanssa maan rajojen yli. Siihen sarjaan ei voi ilmoittautua, jos meillä ei ole visiota eikä viestimme ei ole selkeä. On erottauduttava oikealla tavalla, huomauttaa kaupunginjohtaja.
Päätöksenteko sujuvammaksi
Kulttuuripääkaupunkivuosi on varmasti muuttanut pysyvästikin Turun imagoa, mutta Randellin mielestä Turussa on menty eteenpäin muillakin tavoin.
- Teemme rakenteellista kehitystyötä koko ajan. Täällä ei oikein ymmärretä, että olemme kärkikaupunki muun muassa tuottajaliikelaitosten yhtiöittämisessä. Monet muut kaupungit ovat vasta siirtymässä liikelaitosmalliin.
Turun jähmeäksi moitittua päätöksentekoa kaupunginjohtaja haluaisi suhteuttaa muihin isoihin kaupunkeihin.
- Tottakai Turun kaltaisen ison kaupungin organisaatio on moniportaisempi, eikä todellisuus päätöksenteon tehokkuudesta vastaa todellista asian tilaa. Suhtaudumme asiaan kuitenkin erittäin vakavasti ja yksiselitteisenä tavoitteena on sujuvoittaa asiakkaiden asioiden käsittelyä.
- Olemme myös käynnistäneet asiakaspalvelun kokonaisvaltaisen uudistuksen, ja esimerkiksi yritysvaikutuksien arviointiin on laadittu toimivaa ja vähemmän byrokraattista mallia, mainitsee Randell.
Yrittäjien toivoma yritysvaikutuksien arviointi kaupungin päätöksenteossa käynnistyy Turussa ensi vuoden alusta alkaen vaiheittain, aluksi kaupunkisuunnittelun ja teknisen sektorin alueilla sekä hankinnoissa.
Elinkeinopolitiikkaa tehdään monella tasolla
Turun alueella parhaillaan käynnissä oleva rakennemuutos on Aleksi Randellin mukaan väistämätön – telakan uusista tilauksista huolimatta.
- Pitää oppia, että rakennemuutosta tapahtuu koko ajan. Olemme koko ajan muutoksen tilassa, mutta se kohdistuu tietenkin eri ihmisiin eri tavalla. Yrityksille rakennemuutos voi olla mahdollisuus tulla entistä vahvempana ulos aivan uusille markkinoille.
Turun kaupungilla on tietenkin vain rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa yleiseen kehitykseen, mutta kaupunki pyrkii siitä huolimatta ohjaamaan asioita haluamaansa suuntaan.
- Ison kaupungin elinkeinopolitiikkaa tehdään monella tasolla. Olemme käyttäneet huomattavia resursseja vaikkapa Science Parkin innovaatioalustojen kehittämiseen ja esimerkiksi logistiikassa on päästy huomattavasti eteenpäin. Olemme saaneet tänne keskeisiä logistiikka-alan yrityksiä, iloitsee Randell.
Tuorein hyvä uutinen Turulle on Ryanairin tulo.
- Kaupunki kävi yhtiön kanssa neuvotteluja kaksi vuotta. Alun perin Ryanairin piti tulla tänne jo kulttuuripääkaupunkivuoden aikana, mutta Finavian kanssa ei päästy sopimukseen niin nopeasti, Randell toteaa.
![]() |
Aleksi Randell toivoo, ettei Turku hukkaa tämän vuoden aikana saadun myönteisen huomion hyötyjä. |
anneli.perkio@y-lehti.fi