Vaativien merikuljetusten kehittäjä palkittiin
Tänä vuonna 25 vuotta täyttänyt Meriaura Oy on neljännesvuosisadassa kasvanut yhden miehen yrityksestä merkittäväksi yritysryppääksi, joka työllistää noin 250 ihmistä. Meriaura sai tämän vuoden Turun Yrittäjä – palkinnon.
Meriaura-ryhmään kuuluvat varustamopalveluja tuottava VG-Shipping Oy, telakkateollisuuden logistiikkapalveluihin erikoistunut Pernotrans Oy ja ympäristötekniikkayritys Biota Tech Oy. Yritykset omistaa pääosin Meriauran perustaja ja hallituksen puheenjohtaja, merikapteeni Jussi Mälkiä.
Meriauran laivastoon kuuluu tällä hetkellä viisitoista rahtialusta. Toimintasäde ulottuu Biskajanlahdelta Pohjanlahdelle, tarvittaessa kauemmaksikin. Yrityksen erikoisalaa ovat vaativat merikuljetukset, joista esimerkkinä tuulivoimapuistoihin tarvittavat rakenteet.
– Lastia on tavallisesti kahden- ja viidentuhannen tonnin välillä, toimitusjohtaja Matti-Mikael Koskinen kertoo.
Keväällä Meriauran laivasto kasvaa, kun parhaillaan STX Finlandin Pernon telakalla rakennettava kansilastialus valmistuu. 105 metriä pitkän aluksen lastikapasiteetti on noin 5000 tonnia ja sen on tarkoitettu vaativien projektilastien kuljetuksiin.
Kirkas meri on kaikille tärkeä
– Asiakaskuntamme on aika vakiintunutta, mutta kuljetustarpeissa on tietysti suuria eroja. Jotkut rahtaavat jatkuvasti, jotkut vain kerran vuodessa, Koskinen kertoo.
Kuljetusten luotettavuuden ohella niiden taloudellisuus ja ympäristöystävällisyys nousevat koko ajan tärkeämmiksi.
– Kirkas merivesi on kaikille tärkeä asia. Laivaliikenne ei koskaan ole ollut mikään suuri saastuttaja, mutta esimerkiksi meillä on ympäristömääräyksiä toteutettu aina jo etupainotteisesti. Taloudellinen ajo on yksi keino. Tosin joissain asioissa merenkulussa eletään vielä purjelaiva-aikaa; laivojen on esimerkiksi oltava satamien lastinpurkujonoissa tiettyinä aikoina, vaikka purkaminen ei pääsisikään alkamaan ajoissa. Se tarkoittaa sitä, että ensin voidaan joutua kiirehtimään satamaan ja sitten odottamaan siellä pahimmillaan jopa useita päiviä, Koskinen sanoo.
Ensi keväänä valmistuvassa kansilastialuksessa olisi valmiudet myös öljyntorjuntakalustolle. Jos ne voitaisiin ottaa käyttöön, Suomen öljyvahinkojen torjuntakapasiteetti nousisi merkittävästi.
– Olemme yrittäneet neuvotella asiasta, mutta se on hankalaa, kun budjettivaroja ja oikeaa momenttia ei tunnu löytyvän, Koskinen sanoo.
Kansilastialuksen lisäksi Meriauralle on tulossa suomalaisissa avomerituulipuistoissa operoiva huoltoalus. Mobimarin rakentama 20-metrinen alus valmistuu tammikuussa.
![]() |
Pitkäaikaiset asiakassuhteet, taloudellisuus ja ympäristöarvojen kunnioittaminen ovat Meriauran menestyksen kulmakivet. Toimitusjohtaja Matti-Mikael Koskinen haluaa vielä erityisesti kiittää yrityksen ahkeraa ja osaavaa henkilökuntaa. |
pirkko.varjo@y-lehti.fi