Sängynpäädystä sadan hengen yritykseksi
Turkulainen Cailap Oy Marketing palkittiin kuntakohtaisella Yrittäjäpalkinnolla Varsinais-Suomen Yrittäjäjuhlassa Turun Messu- ja kongressikeskuksessa lauantaina 12.11. Palkinnon perusteluina oli muun muassa perheyrittäjyys, henkilöstön sitoutuminen tavoitteisiin ja yhteisiin päämääriin, oma mallistosuunnittelu, hyvä hinta-laatusuhde sekä tiivis ja toimiva sidosryhmäyhteistyö.
Toimitusjohtaja Lauri Laurmaa perusti Cailapin veljensä kanssa vuonna 1977. Nykyään koruihin, hiuspidikkeisiin, kauneusvälineisiin sekä auriko- ja lukulaseihin erikoistuneella yrityksellä ei ensimmäisten toimintavuosien aikana ollut tuotteiden suhteen mitään tiettyä linjaa.
- Veljeni oli silloin lentopurseri ja hän toi matkoiltaan Yhdysvalloista kaikennäköistä tavaraa. Minä pakkasin pakettiauton täyteen, lähdin myymään niitä ympäri Suomea ja tulin takaisin sitten, kun auto oli tyhjä, Laurmaa muistelee.
Laurmaa kertoo saaneensa kipinän myyntityöhön opiskeluaikojen työpaikasta miesten pukuliikkeessä.
- Liikkeessä kävi myyntimies, joka oli aina iloinen ja loi liikkeeseen heti hyvän fiiliksen. Minusta oli mielenkiintoista seurata hänen työskentelyään. Itse olin silloin niin ujo, että melkein menin hyllyjen väliin piiloon, kun tuli asiakkaita, Laurmaa kertoo.
Korut tulivat mukaan kuvioihin vuosien 1979 ja 1980 vaihteessa. Ruotsalainen Crossing Arrows oli lanseeraamassa tennistähti Björn Borgin korusarjaa Skandinavian markkinoille.
- He olivat jostain kuulleet, että Turussa on myyntialan yritys, joka hakee vielä omaa linjaansa, ja ottivat meihin yhteyttä. Korusarja oli meistä kiinnostava, koska sen keulahahmo oli niin tunnettu ja arvostettu urheilija, Laurmaa sanoo.
- Korut alkoivat myydä yllättävän hyvin ja ihmettelin pitkään, miten voi olla mahdollista, että tavallaan tarpeetonta tavaraa ostetaan niin paljon, Laurmaa nauraa.
Björn Borgin korusarja antoi Cailapin toiminnalle uuden suunnan. Kun korusarjan myynti alkoi muutaman vuoden päästä hiipua, yritys alkoi kehittää omia sarjoja. Ensin tulivat korut, sitten hiuspidikkeet ja kauneusvälineet ja myöhemmin vielä optiset tuotteet.
Nykyään yrityksen omia tuotemerkkejä ovat CaiLap, Diamante, Moomin sekä Stockmannille suunniteltu Laurs’. Tuotteita myydään lähinnä marketeissa ja tavarataloissa. Suunnittelutyön tekevät kokeneet ja kuluttajien tarpeet tunnistavat henkilöt pääosin Turussa ja tuotteet valmistetaan eripuolilla Eurooppaa ja Aasiaa. Makuuhuoneen sängynpäädystä kasvamaan lähtenyt yritys työllistää nyt sata henkilöä.
- Perhe on edelleen mukana keskeisissä tehtävissä ja mukana on myös ulkopuolisia hyvin koulutettuja ja lahjakkaita nuoria. Se on minusta hyvä mixi lähteä kehittämään toimintaa eteenpäin, Laurmaa pohtii.
Palkitseminen tuli Laurmaalle yllätyksenä. Hän ei kuitenkaan halua ottaa palkinnosta kunniaa itselleen.
- Tämä on koko yhtiön asia. Kiitos kuuluu kaikille sitoutuneille, osaaville, joustaville ja toimintaa kehittäville työntekijöille, Laurmaa sanoo.
- Yleisesti ottaen minusta on hienoa, että yrittäjiä huomioidaan. Yrittäjät työllistävät omalla riskillään itsensä, perheensä ja paljon muita ihmisiä, hän toteaa.
![]() |
Cailap Oy Marketing on perheyritys, jossa on mukana myös ulkopuolisia lahjakkaita nuoria osaajia, kertovat tuoteryhmäpäällikkö Hanna Laurmaa, myynti- ja markkinointijohtaja Ville Nuutinen sekä toimitusjohtaja Lauri Laurmaa. |
emmi.harju@abo.fi