Yrittäjänaisia eri elämäntilanteissa
Neljä yrittävää naista kertoo, missä juuri nyt mennään. Fiia Kaerala on vasta aloittanut, Ulla-Maija Moisio lopetti, Tuula Lindström jatkaa pitkää uraansa ja Minna Tarmi-Mattsson on tehnyt muutoksia. Yhteistä naisille on innostus työhön ja taustalla vaikuttava perhe.
Alun epävarmuudesta täystyöllisyyteen
Psykologian tohtori Minna Tarmi-Mattsson ryhtyi yrittäjäksi kaksi vuotta sitten. Sysäys uuteen uraan tuli entisen työpaikan saneerausten myötä.
- Nyt voin myöntää, että alussa olin tosi epävarma ja itsekin vielä kävin läpi muutosprosessia. Siinä tilanteessa oli aika haastavaa ottaa vastaan asiakkaita, hän nyt muistelee.
Kahdessa vuodessa on tapahtunut paljon. Liiketoiminta on lähtenyt hyvin käyntiin ja tällä hetkellä Tarmi-Mattsson on lähes kokopäivätoimisesti työllistetty. Hän työskentelee pääasiassa yritysten kanssa organisaatiomuutos-, irtisanomis- ja rekrytointitilanteissa ja tekee myös työnohjauksia, yksilöterapiaa ja eläkearvioita.
Keväällä Tarmi-Mattsson otti ison askeleen ja osti miehensä kanssa Sibeliuksenkadun Lääkäriaseman tilat.
- Olimme etsineet jo jonkin aikaa sijoitusasuntoa, mutta kun tämä tuli myyntiin, ajattelimme, että mikäs siinä. Ihastuin näihin tiloihin jo aikaisemmin, olinhan itse tiloissa vuokralla vuodesta 2004, hän kertoo.
Nyt reilun 140 neliön tiloissa toimii lääkäriaseman lisäksi eri hoitoalan osaajista koostuva joukko. Huoneistoon kuuluu neljä tunti- tai kuukausitaksoilla vuokrattavaa vastaanottotilaa.
Minna Tarmi-Mattsson työskentelee paljon myös irtisanottavien työntekijöiden kanssa, lähinnä työnantajien työntekijöilleen lakisääteisesti velvoitettuun muutosturvaan ja siihen liittyvien tukipakettien yhteydessä. Miten hän valaa tulevaisuudenuskoa viisikymppiseen, työpaikkansa menettävään naiseen?
- Pitää yrittää löytää uusia näkökulmia elämään. Pahimman kriisivaiheen yli on autettava ensin, vasta sen jälkeen voidaan pohtia tulevia valintoja elämän suunnan suhteen. Elämässä voi olla paljon muutakin sisältöä kuin työ.
Kiinnostava uusi työ houkutti luopumaan yrittäjyydestä
Varatuomari Ulla-Maija Moisio luopui yrittäjyydestä yhdeksän vuoden jälkeen. Osakkuus asianajotoimistossa vaihtui Ernst & Young Oy:n Lounais-Suomen lakipalvelujen vetäjäksi huhtikuun alussa.
- Selvimmin muutoksen huomasi kesälomalla. Nyt saatoin lomailla rauhassa, kun ennen työasiat olivat aina mielessä. Nautin myös siitä, että minulla on nyt esimies, jolta saan palautetta työstäni. Muuten nykyinen työni on hyvin itsenäistä ja teen sitä yhtä intensiivisesti kuin ennenkin. Työpäivät ovat sentään vähän lyhyempiä kuin omassa yrityksessä, Moisio kertoo.
Moision perheeseen kuuluvat Wärtsilässä hankintapäällikkönä työskentelevä aviomies Ilkka sekä tyttäret Lotta, 14 ja Hanna, 11. Uusin tulokas on vuoden ikäinen perhoskoira Papi. Perhe asuu kerrostalossa Uittamolla. Kakkoskoti on Merimaskussa, jossa Ulla-Maija ja Ilkka haaveilevat joskus asuvansa, kunhan tytöt ovat aikuisia.
- Olen ollut uraäiti siinä mielessä, että työ on aina ollut minulle tärkeää ja olen tehnyt paljon töitä. Tytötkin olivat ensin sitä mieltä, etten mitenkään voi luopua osakkuudestani asianajotoimistossa. Sitten he ajattelivat, että äiti olisi varmaan enemmän kotona. Vaihdoksen taustalla ei silti ollut huonoa omaatuntoa lasten takia. Minulle tarjottiin tilaisuutta ja tartuin siihen. Tuskinpa uutta työpaikkaakaan sen takia tarjottiin, että olen nainen ja äiti, Ulla-Maija Moisio sanoo.
Yrittäjyys voitti lentämisen
Fiia Kaerala avasi lastenliike Pikukengurun Turkuun toukokuussa. Alun perin Fiiasta ei pitänyt tulla lainkaan yrittäjää.
– Työskentelin lentoemäntänä ja opiskelin siinä sivussa. Valmistuin ekonomiksi 1999. Yrityksen perustaminen tuli ajankohtaiseksi, kun vastustamattoman hyvä idea tuli vastaan.
Pikkukenguru on franchising-ketju, joka avaa marraskuussa kuudennen myymälänsä. Liikkeessä myydään kaikkea lastenhuoneeseen vastasyntyneistä aina koulunkäynnin aloittaville. Ketju etsi yrittäjää Turkuun samaan aikaan kun Fiia pienen pojan äitinä mietti miten mukava olisi, jos työ olisi Turussa. Näin toiveet ja tarpeet kohtasivat oikealla hetkellä.
– Olen ollut todella tyytyväinen alan vaihtoon ainakin tähän asti. Ainoa haittapuoli on aikapula. Millään ei ehdi tekemään kaikkea, mitä haluaisi. Yrittäjäneuvonnassa varoiteltiin franchising-yrittäjyydestä, mutta siitä minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa. Päinvastoin on mukava, kun on ketjun tuki ja voi vaihtaa kokemuksia muiden ketjun yrittäjien kanssa.
Asiakkaat ovat löytäneet uuden liikkeen mukavasti. Noin vuoden kuluttua Fiia Kaerala arvelee tarvitsevansa työntekijän, siihen saakka hän aikoo selvitä pääosin yksin.
– Tilapäisapua minulla on jo nyt ja mieheni tekee liikkeen kirjanpidon. Perheen tuki onkin aloittavalle yrittäjälle todella tärkeää, Fiia sanoo.
Laatutyöstä uutta kipinää
Kaupunki- ja Maakiinteistö Oy:n toimitusjohtaja Tuula Lindström tuli yritykseen 1980-luvun alussa isän avuksi. Nuoren opettajan oli määrä työskennellä kiinteistövälityksessä vuoden päivät, mutta kuinka ollakaan, vuodet vierivät yksi toisensa jälkeen, eikä opettajan töistä enää puhuttu. Lopullinen sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 1998. Jo paljon ennen sitä Tuula kokee olleensa yrittäjä. Yritys täytti syyskuussa 40 vuotta.
- Tarkoitukseni on tehdä tätä työtä eläkeikään asti. Pidän valtavasti työstäni. Kilpailutilanne on kova, mutta niinhän se on joka alalla, Tuula Lindström sanoo. Uutta kipinää päiviin on tullut laatutyöstä, jonka kehittämisessä Tuula on ollut vahvasti mukana. Hän on nyt yksi Suomen Kiinteistövälittäjäliiton laatuauditoijista ja kiertää tässä tehtävässä pitkin Suomea.
- Laatu on selkeä kilpailuvaltti. Omassa yrityksessäni, jossa itseni lisäksi on kaksi työntekijää, voimme erottua nimenomaan laadulla.
Kiinteistövälittäjän viikonloput, varsinkin sunnuntait, kuluvat usein töissä. Kun on vapaata, Lindströmin perhe suuntaa Turun keskustakodistaan jompaan kumpaan vapaa-ajanpaikkaan, joko Mynämäelle tai Taivassaloon.
- Ne ovat sellaisia suvun kautta tulleita paikkoja, joihin liittyy tiettyä velvollisuudentuntoa ja vahvoja tunnesiteitä.
Lindströmin 18- ja 15-vuotiaat pojat eivät ainakaan vielä ole osoittaneet kiinnostusta yritystoiminnan jatkamiseen.
- Suon lapsille ihan mielelläni sen, että he hankkisivat laajan näkemyksen maailmasta ja kokemuksia erilaisista töistä.
![]() |
Psykologi Minna Tarmi-Mattssonista tuli kesän alussa myös vuokraemäntä. Yhdessä miehensä kanssa hän vuokraa toimitiloja tunti- tai kuukausitaksoilla Sibeliuksenkadulla. |
![]() |
En vanno, ettenkö jonain päivänä vielä voisi olla yrittäjä. Nyt tuntuu kuitenkin hyvältä olla työntekijän asemassa, Ulla-Maija Moisio sanoo. Hän aloitti huhtikuun alussa työt Ernst & Youngin Lounais-Suomen alueen lakipalvelujen vetäjänä. |
![]() |
Yrittäjyys on ollut hyvin sitovaa, mutta positiivisella tavalla. Harmi vain, ettei kaikkia yritykseen liittyviä ideoita ehdi millään toteuttaa, Fiia Kaerala sanoo. |
![]() |
Kiinteistönvälittäjä Tuula Lindströmille yhdistystoiminta tuo hyvää vastapainoa työlle. Hän toimii Suomen Kiinteistövälittäjäliitossa ja on myös Turun Yrittäjien varapuheenjohtaja. |
Pirkko Varjo