Kulttuurivuodelle toivotaan jatkoa
Turun kulttuuripääkaupunkivuosi on onnistunut myös sisällöllisissä tavoitteissaan, mikä on tyystin vaientanut sen negatiivisen kritiikin, jota ennen tätä vuotta muutamilta tahoilta esitettiin.
Se on myös saanut sanomansa läpi. Taloustutkimuksen valtakunnallisen äsken julkaistun kyselyn mukaan kokonaista 96 prosenttia suomalaisista tietää Turun olevan tämän vuoden Euroopan kulttuuripääkaupunki.
Ja kun turkulaisten kulttuurinälkä on kasvanut vuoden edetessä – elokuun loppuun mennessä 72 prosenttia turkulaisista oli osallistunut vähintään yhteen tapahtumaan – on noussut myös huoli, ettei tämä vain päättyisi.
Turku 2011 –säätiö asettikin laaja-alaisen työryhmän pohtimaan, millaisia jatkotoimenpiteitä kulttuuripääkaupunkivuodelle voitaisiin ehdottaa.
Työryhmä, jota johtaa Valtion taidemuseon ylijohtaja Risto Ruohonen, on kuullut myös tavallisia kansalaisia kaikille avoimissa yleisötilaisuuksissa. Se luovuttaa raporttinsa 2011-säätiölle vuoden lopulla.
Säätiön tutkimus- ja kehittämispäällikkö Jukka Saukkolin on hyvin toiveikas.
- Kulttuuripääkaupunkivuoden imago on kohentunut viimeisen puolen vuoden aikana muuttunut voimakkaasti. Kaupungissa vallitsee tunnelma, että tämä vuosi on ylpeyden aihe.
Henki tuntuu olevan se, että kaupungin nyt saamasta imagohyödystä ei luovuta.
Taloudellisesti Turun kulttuuripääkaupunkivuosi on tehnyt selkeästi hyvää ainakin matkailuelinkeinolle. Muun muassa yöpymiset Turussa tammi-syyskuussa 2011 lisääntyivät 7,4 prosenttia ja koko Varsinais-Suomessa peräti 8,1 prosenttia.
Myös muut elinkeinot ovat hyötyneet kulttuurin houkutuksista. Tarkemmat tutkimukset vuoden 2011 taloudellisista vaikutuksista julkaistaan vasta myöhemmin. Se kuitenkin tiedetään, että matkailijan käyttämästä rahasta menee 85 prosenttia muuhun kulutukseen kuin siihen kulttuuritapahtumaan, mikä hänet on tänne tuonut. Tästä voidaan toki tehdä jotain johtopäätöksiä.
Ainakin Turun kauppakamari on jo ehtinyt julkistaa oman esityksensä siitä, että kulttuuripääkaupunkivuoden jatkoon on panostettava jo vuonna 2012.
Kauppakamari toivoo riittävän mielenkiintoisia kulttuuritapahtumia myös kulttuurivuoden jälkeen ja esittää, että kaupunki varautuu myös tukemaan tällaisia tapahtumia.
Kauppakamarilla on antaa esityksessään myös konkreettisia ehdotuksia tulevaisuuden kulttuurin kärkihankkeiksi: sirkustaide, ruokakulttuuri ja esimerkiksi Logomossa nyt oleva Tuli on irti! –näyttely, jota toivotaan pysyvästi Turkuun.
![]() |
Turun kulttuuripääkaupunkivuoden avajaiset jakoivat vielä kansaa, mutta nyt varmaan toivottaisiin yhtä näyttäviä päättäjäisiä. Sellaisia ei kuitenkaan ole tulossa. Kulttuurivuosi päätetään sarjalla pienempiä tapahtumia. |
anneli.perkio@y-lehti.fi