Labrox sai ensimmäisen jakelusopimuksen
Viime keväänä perustettu tuotekehitysyhtiö Labrox uskoo vahvasti tulevaisuuteen. Yrityshautomo Protomossa valmiiksi kypsytelty liikeidea on jo poikinut onnistuneesti; ensimmäinen jakelusopimus on solmittu ja oma tuote lähtee maailmalle ensi kesänä.
Labrox kehittää monileimalukijaa, joka yhdistää useampia erilaisia mittausteknologioita samaan laitteeseen. Laitetta käytetään esimerkiksi lääkekehityksessä, tutkimuksessa, laadunvalvonnassa ja valmistusprosessien seuraamisessa.
– Vaikka monileimalukijoita on ollut käytössä kohta pari vuosikymmentä, laitteiden modernisoinnille on tilausta. Oma laitteemme tulee olemaan pieni, kustannustehokas ja helppokäyttöinen, toimitusjohtaja Ida Erling sanoo.
Parhaillaan on menossa protovaihe, jonka tuloksena syntyy ensimmäinen konkreettinen laite. Sitä seuraa pilottikierros lopulliseen muotoonsa kehittyneellä laitteella. Alkuvaiheessa laitetuotantoa on tarkoitus pyörittää omin voimin, jotta tuotantoprosessit saadaan viilattua mahdollisimman tehokkaiksi.
– Alan markkinoilla kilpailu on kovaa. Monileimalukijat maksavat hyvän perheauton verran ja enemmänkin. Me lähdemme siitä, että oma laitteemme ei tule olemaan kalleimmasta päästä.
Tarvittavat komponentit tilataan joko Suomesta tai ulkomailta. Suomalaiset toimittajat ovat osoittautuneet varsin kilpailukykyisiksi etenkin pienissä sarjoissa, teknologiavastaava Pauli Salmelainen kertoo.
Erlingin ja Salmelaisen lisäksi Labroxin ydinjoukkoon kuuluvat Jarkko Sarmaala, Jukka Valtonen, Markku Ojala ja Antero Yli-Koski.. Kaikki ovat yrityksen osakkaita ja vanhoja työtovereita Wallac Oy:stä.
– Opimme siellä tuntemaan toisemme ja huomasimme, että jokaisella on sellaista osaamista, joka yhteensä voisi tuottaa hyvän kokonaisuuden, Erling toteaa.
Tuoreet yrittäjät uskovat vahvasti itseensä ja liikeideaansa. Viiden vuoden kuluttua yrityksen on tarkoitus työllistää parikymmentä ihmistä ja olla tunnettu tekijä laitemarkkinoilla. Omien tuotteiden lisäksi tullaan toteuttamaan myös tilattuja tuotekehitysprojekteja.
- Markkinoilla on kysyntää nykyistä kokonaisvaltaisemmalle tuotekehityspalvelulle. Tällaisen projektin tuloksena tulisi suunnittelutyön lisäksi syntyä konkreettinen laite, jonka dokumentaatio ja jopa alihankintakanavat olisivat kunnossa, Erling toteaa.
![]() |
Pitkäaikaiset työtoverit perustivat yhteisen yrityksen ja ovat nyt matkalla maailmanmarkkinoille. Kuvassa Ida Erling, Jarkko Sarmaala (vas), Jukka Valtonen, Markku Ojala ja Pauli Salmelainen. |
pirkko.varjo@y-lehti.fi