Vieraat sukeltavat historiaan ja nauttivat lähiherkkuja

Salon Perniössä sijaitsevan Leipyölin maatilan historiaa on jäljitetty aina 1400-luvulle asti. Arkikielessä vanha Löfböle on taipunut Leipyöliksi, ja vanha maatila on kouliintunut maatilamatkailuun. Maaseutumatkailu on käsite erikseen, Leipyölin isäntäpariskunta Teuvo ja Leila Räsänen tarkentavat.

Leipyöli on harjoittanut maatilamatkailua jo 20 vuotta. Käsite tarkoittaa, että pohjana on toimiva maatila, eli maatalous on liiketoiminnan yksi osa-alue. Räsäset puhuvat vieraista, eivät asiakkaista. Heille ottavat vieraita kotiinsa kyläilemään ympäri vuoden.

Leipyöli on suosittu juhlapaikka, ja siellä järjestetään paljon kokous- ja koulutustilaisuuksia. Ruoka valmistetaan tilalla itse mahdollisimman pitkälle lähiraaka-aineista, ja yhteistyöyrittäjiä tarjoaa erilaisia ohjelma- ja elämyspalveluita.

Teuvo Räsänen tähdentää, että tärkeimmät osatekijät onnistuneessa vierailussa ovat historia, paikallisuus ja isäntäväki.

- Hyödynnämme omaa historiaamme esimerkiksi Voudin Päivällisillä. Talohan on vanha Wallesmannin talo. Olemme suunnitelleet ateriat aikakauden mukaan sovitettuna tähän päivään yhteistyössä keittiömestarin ja Turun Ammattikorkeakoulun kanssa, Räsäset selvittävät.

Vieraat hakevat helppoutta ja tunnelmaa

Maatilamatkailuyrittäjyys pitää sisällään jatkuvaa kouluttautumista ja laadun ylläpitoa. Vieraat hakevat kodinomaisuutta ja kuuntelevat mielellään ja arvostavat tarinoita, joihin eläytyä. Leipyöli tarjoaa yösijan yhteensä 40:lle vieraalle.

- Suvut ovat nykyään usein hajallaan ympäri maailmaa. Kun halutaan kokoontua yhteen, tarvitaan isommat tilat ja ostetaan mielellään ruokapalvelu valmiina, Teuvo mainitsee.

Suurin osa vieraista saapuu pääkaupunkiseudulta sekä Salon tienoilta. Kesän majoitusvieraista moni tulee Keski-Euroopasta. Juuri nyt isäntäväki valmistautuu pikkujoulusesonkiin. Erilaiset yhdistys- ja kerhoretket ajoittuvat usein vapun ja juhannuksen väliin.

Noin viitisentoista vuotta Leipyölissä on ollut joulunakin vieraita. Vaikka joskus isäntäpari on luopunut omasta vuoteestaan joulunviettäjien hyväksi, tuleva joulu on tarkoituksella rauhoitettu vähän hiljaisemmaksi.

Vanha rakennus on sisustettu monilla huutokauppalöydöillä talon henkeen sopivasti. Leipyölin makuhermoja kutkuttavimmat herkut ovat vihannesgratiini, itse savustetut kalat, lähivihannekset ja sienikeitto. Paikan hengen luo isäntäväki itse.

- Tykkäämme olla ihmisten kanssa, ja juttu luistaa helposti.

Perniö-Särkisalon Yrittäjät muisti isäntäväkeä kuntakohtaisella yrittäjäpalkinnolla. Räsäset ovat otettuja siitä, että maatilamatkailuyritys katsotaan yritystoiminnaksi. Sitä paitsi vieraat tutkivat tarkkaan kaikki palkinnot, huomionosoitukset ja plakaatit salien seinillä!

- Haluamme luoda vieraillemme kotoisan ja lämpimän tunnelman jossa viihdytään. Hinnalla emme voi kilpailla ketjuliikkeiden tapaan, Teuvo muistuttaa.


Teuvo Räsänen on vetänyt ylleen Voudin asun, ja Leila Räsänen seuraa miehensä esiintymistä hymyillen.

–a-ss

Julkaistu 12/2011        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa