Joulun pyhien herkut voi tehdä uudella tavalla
Keittiömestari Jesse Söderlund valmistaa perheelleen possun niskaa samaan tapaan kuin kinkkua ja tarjoaa sen lämpimänä. Kotipöytään ilmestyy myös perunalaatikkoa ja pipariluumumousse-kakku.
Joulu on kerran vuodessa, ja me juhlimme laittamalla ruokaa halvoista raaka-aineista. Moni perinneherkku koostuu edullisista juureksista. Söderlund innostaa kokeilemaan uusia raaka-aineita tai perinteisiä ruokalajeja uudistetulla tavalla.
- Kinkun sijaan sitä possun niskaa tai sisäfileetä. Maistelkaa äyriäisiä, tarjotkaa kananmunia savuporokreemillä tai poroa tyrnisipulihillokkeen säestyksellä. Tai korostakaa kotimaisia marjoja ja sieniä.
Uuvuttavaa stressiä voi vältellä kokkaamalla porukalla. Keittiömestari ihmettelee, kuinka jaksamme syödä monta jouluateriaa ensin pikkujouluissa, ja sitten vielä teemme samat sapuskat varsinaiseen juhlaan.
- Vaihtelu virkistää, jos uskallat ottaa haasteen vastaan! Perinteisempään pöytään voi palata seuraavana vuonna.
Vaikka kerran vuodessa saa Söderlundin mielestä herkutella ilman omantunnon tuskia, ikävämmän perinteen, jouluähkyn voi välttää keventämällä reseptejä ja kokoamalla ateriat annoksiksi.
Omaa yritystään Jesse´s Dinea Kaarinassa lounasravintolan, catering-palvelun ja kokkikoulujen myötä pyörittävä Söderlund kehitteli seuraavan joulumenun reseptit noudattaen toiveita helppoa, upeaa, nopeasti! Älkää antako hienolta kalskahtavien nimien hämätä.
![]() |
Keittiömestari Jesse Söderlund viimeistelee alkupalaksi tarjoiltavaa lohiannosta. |
![]() |
Alkupalaksi Söderlund ehdottaa glaseroitua lohta ja fenkolisalaattia. Esillepanossa voi käyttää mielikuvistusta – annoksen voi tarjota ylösalaisin keikautetusta maljasta! |
![]() |
Pääruuaksi voi kokeilla perinteisen kinkun sijaan luumukuorrutettua porsaan sisäfileetä ja porkkana-lanttupyreetä. |
![]() |
Kokin vuoro! Jesse Söderlund lusikoi tyytyväisenä jälkiruokaa. |
–a-ss