Ajanhallinta on tasapainottelua vapauden ja järjestyksen välillä
- Suurin osa kiireestä on itse aiheutettua tunnetilaa. Katsokaa peiliin, niin sieltä se syyllinen löytyy, haastaa liikkeenjohdon konsultti Karl-Magnus Spiik.
Helposti tulee sellainen olo, että ei voi itse vaikuttaa kiireeseen. Spiikin mukaan se tunnetila on totta, mutta se, mitä se väittää, ei ole. Oleellisinta on rakentaa oikea ajattelutapa, silloin muutos kestää. Tapojaan voi muuttaa ja kurinalaisuutta oppia harjoittelemalla. Spiikin mukaan tarvitaan vähintään 30 vuorokautta harjoittelua, jotta muutos kestää.
Spiik puhui ajanhallinnasta Pienetkin pinnalle -hankkeen Elän täydesti -teemavuoden hyvinvointi-illassa Turussa 16.11. Hankkeen puitteissa on vuoden aikana järjestetty neljä eriteemaista hyvinvointi-iltaa pienyrittäjille.
Vapautta ja järjestystä
Me tarvitsemme vapauden tunnetta, mutta me tarvitsemme myös järjestystä ja tekemistä elämään. Ei ole kuitenkaan olemassa keskipistettä, johon kaikkien tulee pyrkiä. Toisten tarvitsee mennä enemmän vapaan suuntaan ja toisten enemmän järjestyksen suuntaan.
- Ihminen tarvitsee rytmiä elämäänsä. Kun hallitsemme aikaa, meidän täytyy samalla sopeutua luonnonmukaiseen rytmiin. Säännöllinen tankkaus ja säännöllinen lepo ovat tärkeitä, Spiik kertoo.
- On tapauksia, joissa ihminen ajaa itsensä henkisesti niin piippuun, että elimistö lakkaa toimimasta, hän varoittaa.
Riittämättömyyden tunne saattaa vaivata erityisesti silloin, jos jatkaa vanhempiensa yritystä. Jos huomaa itsessään tällaisia tuntemuksia, Spiik neuvoo tarkastelemaan omaa menneisyyttään.
Tauko lataa akut
Energia tulee meistä itsestä. Kun rentoudumme, energia alkaa taas virrata.
- Me emme voi painaa jostain poskesta tai nenästä, että tulee inspiraatiota, mutta me voimme luoda sellaiset olosuhteet, joissa inspiraatio syntyy, Spiik sanoo.
Spiikin mukaan jokaisen kannattaisi opetella itselleen sopiva rentoutuskeino, jonka avulla voi muutamassa minuutissa nollata tilanteen ja mieli irrottautuu täydellisesti työstä.
Kymmenen minuutin tauko lataa akut paremmin kuin tunnin nokoset. Yksi Spiikin suosittelema rentoutumiskeino on avainunet.
- Kun on sellaisessa tilassa, että ei saa oikein mitään tehtyä, mennään johonkin paikkaan, jossa voi hetken olla yksin ja rauhassa. Vaikka sitten vessaan, jos ei muuta keksi. Laitetaan silmät kiinni, otetaan esimerkiksi avaimet käteen ja mietitään jotain paikkaa, jossa on hyvä olla. Ajatellaan sitä paikkaa niin kauan, että rentoudutaan ja avaimet tippuvat maahan, Spiik opastaa.
- Energiatason muutos on aivan uskomaton.
Miten sitten mitataan, että ajankäyttö on hallinnassa? Jos työt ja tehtävät, joihin on sitouduttu, tulevat tehdyksi suht koht aikataulussa ja itsellä on vielä hyvä olo, on ajankäyttö aika hyvin hallussa.
- Jos elätte niin, että hommat tulee tehtyä ja teillä on hyvä olo, niin aika hyvin menee, Spiik kiteyttää.
![]() |
- Jos elätte niin, että hommat tulee tehtyä ja teillä on hyvä olo, niin aika hyvin menee, sanoo liikkeenjohdon konsultti Karl-Magnus Spiik. |
emmi.harju@y-lehti.fi