Kylmäsavun tekeminen on taidetta

Piipanoja Ky on toiminut Länsi-Turunmaan Nauvossa jo 30 vuotta. Yrityksen perustivat tosin jo vuonna 1947 Kaarlo Piipanojan vanhemmat. Kaarlo eli Kalle tuli mukaan toimintaan 1976 vaihtaen autoalalta turkistarhaukseen.

Enimmillään Piipanojilla on ollut parhaimmillaan 1500 siitosminkkiä, ja vuonna 1987 Suomessa oli 5771 turkistarhaa. Nyt tarhoja on enää reilut tuhat, ja Piipanojien minkki on vaihtunut kylmäsavusilakkaan.

- Aloimme aavistella huonoa ja kartoitimme uusia mahdollisuuksia. Kuulin kylmäsavustuksesta sattumalta, ja se tuntui muutenkin olevan outoa Suomessa. Vuoden tutkimustyön ja kokeilujen jälkeen kylmäsavustus pääsi meillä käyntiin 1988 marraskuussa, Piipanoja muistelee.

Käynnistymisestä seurasi lentävä lähtö, ja yritys teki kolmessa kuukaudessa paremman myynnin kuin turkistarhalla vuodessa. Ykköstuote oli kirjolohi. Paraisilla sijaitsevan niin sanotun kalakoulun opettaja ehdotti silakan kylmäsavustamista, ja se on noussut varsinaiseksi hitiksi.

Päätuote on edelleen kirjolohi, mutta yritys kylmäsavustaa myös muita kotimaisia kaloja. Tuotteita toimitetaan kauppaketjulle, kauppahalliin, Stockmannille ja myös yksityisille ja ravintoloihin.

- Olemme toimittaneet kalaa presidenteille ja Michelin-ravintoloihin. Kauimmaksi kalaa on lähtenyt Nepaliin, ja nyt tuli tarjouspyyntö Kiinasta.

Kala maistuu Kallelle ja vaimolle Paula-Liisalle edelleen. Parasta se on ruis- tai saaristolaisleivän päällä maustettuna vastarouhitulla valkopippurilla ja ripauksella tuoretta tilliä. Kyytipojaksi käy juoma tilanteen mukaan, käytännössä herkku huuhdellaan usein alas kossulla tai kuivalla valkoviinillä.

Yritys työllistää Kallen ja vaimon, ja he tekevät töitä maanantaista torstaihin. Aikaa pitää jäädä muullekin. Oma brändi on kasvattanut toimintaa ja vakiinnuttanut aseman lukuisten kala-alan ruokakilpailuvoittojen säestyksellä.

- Tämä on puhdasta taidetta! Olen nöyrä ja tinkimätön, oikotietä ei ole.

Kalle Piipanoja oli perustamassa Nauvon Yrittäjiä vuonna 1992, ja toimi yhdistyksen puheenjohtajana 13 vuotta.

- Yhdistys oli sellainen uinuva pikkujoulujärjestö. Aloitin keskustelun Korppoon ja Nauvon yhdistysten yhdistämisestä, ja Västkustens Företagare näki päivänvalon. Toimin ensi alkuun myös sen puheenjohtajana.

Lapsena Kalle toivoi, että hän saisi kulkea farkut jalassa ja tehdä ihmisille ruokaa. Toive on toteutunut.

- Kun teen työni nöyrästi ja hoidan asiani, kaikki hoituu kyllä.


Piipanoja Ky työllistää Kalle ja Paula-Liisa Piipanojan. Tuotantotilat ovat Länsi-Turunmaan Nauvossa.



Päätuote on edelleen kirjolohi, mutta yritys kylmäsavustaa myös muita kotimaisia kaloja.

–a-ss

Julkaistu 12/2011        
Turun Timanttisahaus Oy

Turun Timanttisahaus Oy

Timanttiporaus, Timanttisahaus

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa