Sähköinen asiointi yrittäjän etu

Verohallinto kannustaa nettiin

Kaikki yrityksen veroihin liittyvät ilmoitukset ja muutokset on nyt mahdollista tehdä myös sähköisesti, ja niin myös kannattaisi tehdä.

- Sähköisen asioinnin etu on, ettei se edes ota vastaan virheellisiä ilmoituksia, kun taas paperilla tallennettaessa virheitä voi syntyä ja niitä pitää sitten myöhemmin korjailla, toteaa Merja Fredriksson Varsinais-Suomen verovirastosta.

Väärällä tavalla täytettyjen ilmoitusten takia yrittäjä voi jopa päätyä maksamaan harmittavia ja ihan turhia laiminlyöntimaksuja.

- Monet arastelevat uusien sähköisten palvelujen käyttöönottamista, vaikka yrittäjä hoitaisi esimerkiksi pankkiasiansa sujuvasti verkossa, Fredriksson ihmettelee.

- Sähköinen asiointi antaa myös lisäaikaa ilmoitusvelvollisuuden täyttämiseen. Esimerkiksi kausiveroilmoituksen voi antaa sähköisesti vielä 12. päivä, kun paperi-ilmoituksen pitää olla Verohallinnossa jo seitsemäs päivä. Asiakas saa sähköisestä asioinnista aina myös vastaanottokuittauksen, muistuttaa yritysveropuolen ryhmänvetäjä Mia Haahtela.

Kirjautumisessa eri käytäntöjä

Kaikki on kuitenkin vielä niin uutta, että palveluiden käyttöönotossa eletään siirtymävaihetta. Monet yrittäjät käyttävät kausiveroilmoituksiinsa jo sähköistä Verotili-palvelua, mutta saattavat vielä täyttää muita lomakkeita käsin.

- Tavoitteena on, että ilmoittaminen olisi mahdollisimman yksinkertaista ja helppoa. Nyt eletään vielä osin murrosvaiheessa, jossa asiakkaalla on monia sähköisen asioinnin vaihtoehtoja ja ilmoituksia voi lähettää eri asiointipalveluiden kautta, yhteisöveropuolen edustaja Hannele Putus kertoo.

Myös palveluihin kirjautumisessa on eri käytäntöjä, mikä voi vaikuttaa sekavalta.

Yritysten ja yhteisöjen on käytettävä sähköisessä asioinnissaan Katso-tunnistetta, mutta liikkeen- ja ammatinharjoittaja voi kirjautua järjestelmään myös henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillaan.

Katso-tunnuksien hankkimisen jälkeen asiointi on kuitenkin helppoa.

- Taannoiset Katso-aktivoinnin käyttöönotto-ongelmat ovat nyt vain muisto. Alun jälkeen siinä ei ole ollut ruuhkia, vaan aktivointi voidaan tehdä heti, Haahtela vakuuttaa.

Palkka.fi hoitaa monet asiat

Yrittäjän arkea helpottaa myös kuusi vuotta käytössä ollut ilmainen Palkka.fi-järjestelmä, jonka avulla selviää vähällä vaivalla kaikista työnantajavelvoitteista.

Sen kautta voi suorittaa palkanlaskentaa, laskea ja tilittää ennakonpidätykset sekä lakisääteiset maksut.

- Kun vain täyttää lomakkeet huolellisesti kerran, niin kaikki palkanmaksuun liittyvät ilmoitukset menevät automaattisesti eteenpäin, verotoimistosta rohkaistaan yrittäjää.

Esimerkiksi vuosi-ilmoitus palkoista menee automaattisesti Verohallintoon ja työeläkeyhtiöihin, jos palvelussa valitsee vaihtoehdoksi automaattisen ilmoitusliikenteen.

Tuloveroilmoitus sähköisesti

Ajankohtaisen tuloveroilmoituksen voi lähettää tiedostona esimerkiksi Ilmoitin.fi-palvelussa, jos yrityksellä on oman taloushallinto-ohjelmansa muodostama tiedosto ilmoittamista varten. Mikäli tätä mahdollisuutta ei ole, voi ilmoituksen täyttää ja lähettää sähköisesti verkkolomakkeella Tyvi-palveluntarjoajien kautta.

Liikkeen- ja ammatinharjoittaja voi tehdä elinkeinotoiminnan veroilmoituksen myös Suomi.fi-palvelun kautta verkkolomakkeella, joka on tulossa käyttöön helmikuussa.

- Sähköisen kausiveroilmoituksen kanssa yrittäjät alkavat jo olla sinut, mutta tuloveroilmoituksen sähköisesti tekee esimerkiksi pienyrittäjistä vasta alle 20 prosenttia, Mia Haahtela kertoo.

Eräs selvä puutekin järjestelmässä on: ammatin- ja liikkeenharjoittajan tai hänen puolisonsa ei voi vielä palauttaa sähköisesti yksityistalouttaan koskevaa esitäytettyä veroilmoitusta.

- Verohallinnon tavoitteena on, että se voidaan antaa sähköisesti ensi vuonna, mutta vielä se siis ei ole mahdollista, Haahtela pahoittelee.

Sähköinen uutiskirje

Yrittäjä voi tilata verohallinnon sähköisen uutiskirjeen, jossa muistutetaan yritysasiakkaita verotuksen ajankohtaisista asioista. Maksuton uutiskirje yritysasiakkaille ja tilitoimistoille ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa.


Verotili-palvelussa yrittäjä voi hoitaa muun muassa oma-aloitteiset veronsa ja työnantajasuoritukset, lähettää kausiveroilmoituksen, tarkistaa verotilinsä tilanteen ja laskea maksettavan määrän saldolaskurilla.

anneli.perkio@y-lehti.fi

Julkaistu 0102/2012        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa