Kun alkaa mennä huonosti…
Siinä vaiheessa, kun yrityksen maksut ovat edenneet ulosottoviranomaisille, alkaa neuvottelunvara yleensä olla vähissä.
Siitäkin huolimatta neuvotteluyhteyteen pitäisi hakeutua. Tämä on myös viranomaisen neuvo.
- Kun meiltä tulee kirje, siihen kannattaa reagoida heti ottamalla meihin välittömästi yhteyttä, sanoo kihlakunnanvouti Janne Nyman Varsinais-Suomen ulosottovirastosta.
- Jos on vain mahdollista saada luottoa jostain, kehottaisin ottamaan sitä ja maksamaan ulosotossa olevan velan pois. Ulosottovelka on todella kallista kaikkine viivästyskorkoineen, hän jatkaa.
- Saattaahan ulosottovaatimus olla aiheetonkin, esimerkiksi yrittäjällä voi olla liian suuri arvioverotus. Meidän näkökulmasta se on kuitenkin perintäkelpoista velkaa, Nyman huomauttaa.
Neuvottelussa ulosottoviranomaisen kanssa selvitetään yrityksen tilanne tarkkaan muun muassa ulosottoselvitysten, taseitten ja tilinpäätösten perusteella. Sitten mietitään, miten velat tulisi maksetuiksi, ilman että omaisuutta esimerkiksi tarvitsee realisoida. Myös maksusuunnitelmaan voidaan tiettyjen edellytysten vallitessa päätyä.
Velallinen voi itsekin miettiä, mikä voisi olla ns. turvaavaa ulosmitattavaa – esimerkiksi kiinteistö tai työkone, joka voi jäädä toistaiseksi yrityksen käyttöön.
- Meidän tavoitteena ei ole tappaa yritystä, jolla on realistiset edellytykset jatkaa toimintaa velvoitteensa hoitamalle, mutta täytyy muistaa realiteetit: siinä vaiheessa, kun maksut menevät ulosottoon, aika monella yrityksellä on edessä toiminnan lopettaminen tai se ajetaan konkurssiin, Janne Nyman toteaa.
–ap