Loimaalla pakataan lähes kymmenen miljoonaa kiloa kananmunia
Kananmunan matka kanalasta kuluttajalle on lyhyt. Kun jossain päin Suomea uudessa virikehäkissään tai lattiakanalassa kuopsuttava kana tuntee munimisen tarvetta ja pyöräyttää lämpimän munan, se voi tiristä paistinpannulla jo ylihuomenna.
20 prosenttia Suomessa munituista kananmunista tekee mutkan Loimaan kautta. Kuudentoista tuottajan yhteinen Kieku Oy pakkaa vuodessa noin kymmenen miljoonaa kiloa kananmunia.
Toimitusjohtaja Juha Lehto on kohtuullisen tyytyväinen kananmunien kysyntään ja hintaan. Munapakkaamon liikevaihto-odotus tälle vuodelle on noin 11,2 miljoonaa euroa, mikä on hieman korkeampi kuin viime tilikaudella.
– Viime vuonna tuotantomme laski vähän, mikä johtui siitä, että meiltä jäi yksi tuottajaosakas pois. Tänä vuonna tuotanto tulee kuitenkin hieman kasvamaan kahden – kolmen omistajan kasvattaessa tuotantomääräänsä, Lehto selittää.
Vuoden alusta astui voimaan viisitoista vuotta tulossa ollut EU-määräys, joka edellyttää häkkikanaloilta uusia virikehäkkejä. Jokaisella kanalla tulee nyt olla mahdollisuus tepastella ruohoa muistuttavalla alustalla ja pistää pää siiven alle orren päällä.
– Monet kanalat lopettivat toimintansa nyt, kun jatkaminen olisi vaatinut suuria investointeja. Tuotantokanaloissa on nykyään keskimäärin 7000 kanaa. Meillä suurin kanala on 130 000 kanan yksikkö Loimaalla. Kanalan omistaa Simo Pietilä.
Karppaajat näkyvät tilastoissa
Kananmunien kulutus on muun muassa karppausinnostuksen takia kasvanut. Jokainen suomalainen söi viime vuonna arviolta 10,3 kiloa kananmunia. Määrä kasvoi edellisvuodesta noin puoli kiloa, mutta on kuitenkin vielä runsaan kilon alle vuoden 1995 lukuja. Euroopan mittakaavassa suomalaiset ovat kananmunansyöjinä maltillisia; kärkipäässä olevat espanjalaiset pistelevät vuodessa yli 17 kiloa kananmunia per henki.
Kananmunien tuotannon omavaraisuus Suomessa on 105 prosenttia. Se, mitä täällä ei käytetä, viedään muun muassa saksalaisen elintarviketeollisuuden tarpeisiin.
Kieku työllistää Loimaan pakkaamossaan 13 työntekijää. Munat luokitellaan S-M- ja L-kokoihin, joista kaksi viimeksi mainittua kelpaa kuluttajapakkauksiin. Pienet tai muuten kauppoihin kelpaamattomat kananmunat käytetään teollisuudessa.
– Omana erikoisuutenamme ovat D-vitaminoidut kananmunat, joiden kysyntä on kova. Nyt näiden kananmunien osuus tuotannosta on noin 20 prosenttia, mutta sitä on tarkoitus lisätä, Lehto kertoo.
![]() |
Kieku Oy:n pakkaamo Loimaalla työllistää 13 työntekijää. Toimitusjohtaja Juha Lehto uskoo, että pakkausmäärät tulevat kasvamaan tänä vuonna. |
pirkko.varjo@y-lehti.fi