Tuomioistuimet ovat riippumattomia
Hevosmiesten tietotoimiston mukaan yrittäjien oikeudessa saamat tuomiot vaihtelevat paikkakunnittain. Turun yliopiston prosessioikeuden professori Antti Jokela kuitenkin oikaisee, että mitään nimenomaisia linja-eroja eri käräjäoikeuksien ja hovioikeuksien välillä ei ole todettu.
Vakavammissa rikosasioissa käräjäoikeuksien kokoonpanoon kuuluu ammattituomarin lisäksi lautamiehiä, jotka tuovat kansan oikeuskäsitystä prosessiin. Tosin riita-asiat käsitellään nykyisin lakimieskokoonpanoissa.
Riita voi koskea oikeuskysymystä – miten lakia tulkitaan, ja näyttökysymyksissä – onko syyte näytetty toteen.
- Näyttö jää tuomarin vapaaseen harkintaan, missä kohti hän vakuuttuu toteennäytöstä. Arvio totuudesta ei ole absoluuttinen, Jokela pohtii ja jatkaa, että hänen käsittääkseen tuomioiden vaihtelut johtuvat enemmänkin tuomarin henkilöstä kuin paikkakunnasta.
Pitkät käsittelyajat kirpaisevat
Aikaisempia paikkakuntakohtaisia eroja on todennäköisesti vähentänyt se, että käräjäoikeuksien lukumäärää on karsittu voimakkaasti.
Pitkään toimineille tuomareille muodostuu ihmistuntemusta. Jokela korostaa, että meillä tuomioistuimet ovat riippumattomia valtiovallasta, ja käräjäoikeudet ovat riippumattomia hovioikeudesta.
Mutta aika moni tuomio muuttuu valituksen jälkeen. Jokela huomauttaa, että muutokset koskevat enimmäkseen yksityiskohtia. Mutta toisinaan juttu voi vielä hovissa kääntyä päälaelleenkin. Valitusalttius on ollut meillä perinteisesti korkea.
- Vuonna 2009 27 prosentissa tapauksista käräjäoikeuden lopputulos muuttui hovissa, riita-asioissa harvemmin kuin rikosasioissa.
Hovioikeuteen pääsy on nykyisin vaikeutunut, kun vähäisissä riita- ja rikosasioissa vaaditaan jatkokäsittelylupa. Riita-asioissa ilman lupaa hoviin pääsee ainoastaan, jos jutun häviöarvo on yli 10 000 euroa. Tässä kohti avautuu selvä kikkailun paikka, ja vaatimukset voi asettaa yläkanttiin.
- Juttujen käsittely voi kestää niin pitkään, että se tuntuu epäoikeudenmukaiselta. Oikeudenkäynti on myös kallista, Jokela toteaa.
![]() |
Prosessioikeuden professori Antti Jokela huomauttaa, että tuomareille kerääntyy ihmistuntemusta. |
anna-silja.suutarinen@y-lehti.fi