Korkeakouluopiskelijat jalkautuvat yrityksiin
Turkulaisten korkeakouluopiskelijoiden työelämävalmiuksia parannetaan viemällä heitä yrityksiin ”oikeisiin töihin”. Viime vuonna alkanut, korkeakoulujen ja Turun kaupungin Projektiässät –hanke pyrkii osaltaan tukkimaan Turusta pois suuntautuvaa aivovuotoa.
– Suhteet ja työkokemus ovat tärkeitä siinä vaiheessa, kun vastavalmistunut nuori hakee ensimmäistä työpaikkaansa. Jos niitä on omalta opiskelupaikkakunnalta, sinne jäädään helpommin töihin, projektipäällikkö Ari Koski yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Braheasta sanoo.
Viime syksynä alkaneen hankkeen ensimmäisessä vaiheessa on mukana lähes 70 opiskelijaa ja 23 toimeksiantoa. Opiskelijoista kootut ryhmät toteuttavat yrityksissä erilaisia toimeksiantoja markkinatutkimuksista tuotekehitykseen. Mukaan lähteneiltä yrityksiltä edellytetään opiskelijoiden perehdyttämistä tehtävän toteuttamiseen. Hankkeeseen osallistuminen on yrityksille ilmaista.
– Yritykseen tulevassa ryhmässä voi olla opiskelijoita esimerkiksi kauppakorkeasta, yliopiston humanistisesta tiedekunnasta ja vaikka taidealalta. Olemme jo saaneet yrityksistä palautetta, jonka mukaan eri alojen ihmiset tuovat mukavasti uusia näkökulmia asioihin. Ehkä yrityksissä huomataan, että avoimeen työpaikkaan voi palkata jonkun muunkin kuin täsmälleen tietyn koulutuksen saaneen ihmisen.
Ensimmäiset projektiryhmät saavat työnsä valmiiksi huhtikuun loppuun mennessä. Syksyllä starttaavat seuraavat opiskelijaryhmät, joita varten parhaillaan kerätään toimeksiantoja yrityksiltä. Opiskelijat kootaan syys-lokakuussa.
– Kaiken kokoiset yritykset, myös yksinyrittäjät, voivat lähteä mukaan kunhan heillä on jokin sopivan laaja tehtävä niin, että siinä on pureskeltavaa muutamalle opiskelijalle, Koski mainitsee.
Hanke jatkuu ensi vuoden loppuun ja tavoitteena on sinä aikana viedä 200-250 korkeakouluopiskelijaa toimeksiantojen pariin. Mukaan tultaneen ottamaan myös vastavalmistuneita, työttömiä korkeakoulutettuja.
Projektiässät –hankkeen budjetti on 370 000 euroa. Suurin osa rahoituksesta tulee opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Turun kaupungin osuus on 50 000 euroa, loput 20 000 saadaan korkeakouluilta.
Hyttitehtaalla perehdytään ympäristöasioihin
STX:n hyttitehtaalla Piikkiössä valmistellaan ISO 14001 –ympäristöjärjestelmän sertifiointia. Työhön saatiin avuksi neljä korkeakouluopiskelijaa Projektiässät- hankkeesta.
– Ryhmä on tutustunut työprosessiin ja muun muassa meidän jäteraportteihimme. Tarkoituksena on kartoittaa toimintaamme koskevat ympäristölait ja laatia niiden pohjalta lakirekisteri. Lisäksi ympäristölakiasioista laaditaan koulutuspaketti uuden työntekijän perehdytykseen. Työ edeltää syksyksi tavoiteltua ympäristöjärjestelmän sertifiointia, laatuinsinööri Johanna Lehtinen kertoo.
Opiskelijaryhmässä on yksi ympäristötieteen, yksi maantieteen ja kaksi kauppatieteiden opiskelijaa.
– Kiinnostavaa, että eri alojen opiskelijat voivat työskennellä yhdessä. Ryhmästä on jo tullut tarkkoja huomioita ja hyviä kysymyksiä, asiakassuhdepäällikkö Leena Hokkinen sanoo.
Aikataulujen sovittaminen on tähän mennessä osoittautunut projektin haastavimmaksi osaksi, kertoo Hokkinen. Ryhmälle annettu tehtävä on hieman muuttanut muotoaan alun kaavailuista.
– Tajusimme, ettei meidän kannata viedä ryhmää liian syvälle tuotantoprosessiin, jossa on mukana valtava määrä toimittajia. Keskitymme vain ympäristönäkökulmaan. Projektin tarkoitus on hyödyttää molempia osapuolia. Yrityksen pitää muistaa, ettei opiskelijoilta voi vaatia yhtään enempää kuin on itse valmis antamaan.
Elisa Mikkilä on yksi hyttitehtaan projektiryhmään kuuluvista opiskelijoista. Hän opiskelee maantiedettä Turun yliopistossa neljättä vuotta ja lähti mukaan Projektiässät-hankkeeseen saadakseen kokemusta projektityöskentelystä.
– Minua kiehtoi ajatus siitä, että opiskelustani voisi olla hyötyä itseni lisäksi myös jollekin yritykselle. Tähän mennessä olen osallistunut tapaamisiin yrityksessä ja opiskelijaryhmän kesken, vaihtanut sähköposteja, tehnyt ryhmän kanssa projektisuunnitelman ja tutustunut materiaaleihin. Eri alojen opiskelijoiden kanssa työskentely on tuntunut mukavalta vaihtelulta ja olen oppinut omista vahvuuksistani aika paljon, Mikkilä kertoo.
![]() |
Kun korkeakouluopiskelija saa jo opiskeluaikana tuntumaa käytännön työhön, hän jää valmistuttuaan helpommin Turun seudulle, Ari Koski toteaa. |
![]() |
On hyvä, että ryhmässä on eri alojen opiskelijoita, sillä tavalla saadaan uusia näkökulmia, joita ei ehkä itse osattaisi ajatella, Leena Hokkinen (oik.) ja Johanna Lehtinen STX:n hyttitehtaalta sanovat. |
pirkko.varjo@y-lehti.fi