Apua tarvitaan että keksinnöstä tulisi tuote
Keksinnöt syntyvät yleensä, kun olemassa olevaan ongelmaan lähdetään etsimään ratkaisua. Tarvitaan vain joku ennakkoluulottomasti ajatteleva Pelle Peloton, ja käänteentekevä uudistus voi syntyä. Eikä siinä tarvita korkeakoulututkintoja.
Uudenlaisen langattoman nostin- ja kiinnitinjärjestelmän keksinyt ja kehittänyt Reijo Nätti on pitkän linjan metallimies, joka vielä pari vuotta sitten työskenteli piikkiöläisen komponenttivalmistaja Meseran projektipäällikkönä.
- Kehittelin siellä ratkaisua erääseen ongelmaan, mutta kun yhtiön toiminta siellä lopetettiin, päätin ryhtyä yrittäjäksi. Potkurissa innovaatioasiamies Tapio Järvensivu sitten kysyi, että mitä keksinnölleni kuului. Hän oli joskus nähnyt sen Meserassa.
Järvensivun innostamana Nätti otti keksintönsä mukaan liiketoimintasuunnitelmaan. Muutaman kuukauden päästä Keksintösäätiön kautta mukaan tuli myös bisnesenkeli, joka on auttanut keksinnön kaupallistamisessa.
Ensin tehtiin magneetti
Reijo Nätin idea tehostaa erityisesti metallialan lyhyiden sarjojen tuotantoa, ja sillä on paljon kaupallista potentiaalia. Keksintö koostuu kahdesta magneetista ja elektroniikkaosiosta, ja se keskustelee langattomasti päätietokoneen kanssa.
Pian Nätti tajusi, että oltiin kehittämässä tuotetta, johon ei ollut osia.
- Emme saaneet rakennettua halutunlaista laitetta olemassa olevilla komponenteilla: meidän piti ensin kehittää uudenlainen, bistabiili magneetti, jonka saa pienellä sähköimpulssilla päälle tai pois päältä.
Ixtur Oy:n kokonaisvahvuus oli siinä vaiheessa jo neljä miestä. Magneetin kehittämiseen osallistui vahvasti myös Janne Pulkkinen, joka on Reijo Nätin mukaan todellinen nero, ja nauttii haasteista.
- Magneetin kehitys kesti reilut puoli vuotta, minkä jälkeen sitä vielä muokattiin paremmaksi – yhteensä kahdeksan kuukautta siihen meni, Reijo Nätti laskee.
Sivutuotteena magneetista tuli myös hyvin energiapihi.
- Ei me ihan tarkkaan edes tiedetty, mitä tuli keksittyä. Tuotetta voi käyttää hyvin moneen tarkoitukseen metalliteollisuudessa. Olemme tutkineet Metson kanssa sen käyttöä väyläohjattujen venttiilien kanssa. Ja tämä voi olla ratkaisu myös erääseen Abloyn ongelmaan, Nätti mainitsee.
Kansainvälinen patentti vetämässä
Moni näkee Ixturin keksinnössä mahdollisuudet globaaliin bisnekseen.
- Nyt näyttää aika lupaavalta. Kansainvälisestä patentista on jo välipäätös. Ja sen jälkeen seuraa patenttien hakeminen kohdemaassa, mikä on kallista. Siihen täytyy löytää rahaa. Ixturilla on nyt jo toinen rahoituskierros menossa, jota varten on tehty toinen liiketoimintasuunnitelma.
Rahaa tuotekehitykseen on mennyt tähän mennessä jo 500 000 euroa.
- Ilman muuta keksijät tarvitsevat laajan tukiverkon. Ennen oli tosi vaikeaa lähteä liikkeelle, mutta Keksintösäätiön Tuoteväylän avulla keksintöjen tuotteistaminen on tullut helpommaksi. Se on koko Suomelle oikeasti hyvä juttu, Reijo Nätti miettii.
Juuri nyt Ixtur Oy hakee muutamia hankkeita, jossa laitetta voitaisiin testata.
- Eli jos joku nyt haluaa kokeilla, kuinka paljon voi tuotantoaan tällä järjestelmällä tehostaa, niin kannattaa ottaa yhteyttä meihin, Nätti lisää.
![]() |
Tässä se sitten on. Ixturin keksinnön perusosa on kaksipäinen magneettikuutio, jota voidaan skaalata haluttuun kokoon. |
![]() |
Reijo Nätti mittaamassa keksintönsä mallikappaletta. |
![]() |
Reijo Nätti mittaamassa magneetin pitovoimaa. |
![]() |
Reijo Nätti työstämässä mallikappaletta. |
anneli.perkio@y-lehti.fi