Hyvä ravinto saa ajatuksenkin juoksemaan kirkkaampana

Maria Jokinen valmistui ravitsemustieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta 1990-luvulla. Työura urkeni lääketutkimuksen parissa jossa vierähti kaksitoista vuotta. Halu tietää enemmän ravitsemuksen vaikutuksista johdatti Jokisen funktionaalisen lääketieteen koulutukseen ja vihdoin yrittäjäksi. Ravintovalmennus Rosmaria avasi ovensa viime keväänä Turussa.

– Asiakkaani ovat ihmisiä, jotka usein ovat jo hyvin kiinnostuneita ravitsemusasioista ja tietävät niistä paljon. He ovat saattaneet etsiä oikeasta ravinnosta apua joihinkin sairauksiin tai yleensä vain parempaan oloon. Voi olla, että he ovat jo käyneet monilla lääkäreillä ja tutkimuksissa, mutta apua ei ole löytynyt. Täällä sitten katsomme, onko ruokavaliossa vielä jotain korjattavaa ja voisiko tietyillä lisäravinteille edistää terveyttä, Jokinen kertoo.

Työssään ravintovalmentaja nojaa Paula Heinosen tunnetuksi tekemiin oppeihin. Myös funktionaalisen lääketieteen puolitoistavuotinen koulutus oli Heinosen järjestämä. Koulutuksen ytimessä on hyvinvoiva suolisto ja miten se saavutetaan. Koulutuksen kesto riippuu opiskelijan lähtötasosta ja voi kestää paljon pitempäänkin kuin puolitoista vuotta.

– Viralliset ravintosuositukset eivät täysin tue käsityksiäni hyvästä ravitsemuksesta. Etenkin rasvojen käytössä funktionaalinen lääketiede on hieman eri linjoilla. En suosittele asiakkailleni margariinien enkä minkäänlaisten kevyttuotteiden käyttöä. Niiden sijasta käytetään kylmäpuristettuja öljyjä ja pieniä määriä voita.

Muutokset tuntuvat muutamassa viikossa

Ravintovalmentajan suosittelema ravinto edustaa tavallaan paluuta menneeseen. Ruokavaliosta poistetaan kaikki einekset ja paljon käsitellyt ravintoaineet. Ruoka valmistetaan mieluiten itse tuoreista ja puhtaasti viljellyistä raaka-aineista ja sitä syödään säännöllisesti.

– Kaupassa käyminen ei ole sen vaikeampaa kuin ennenkään kun ensin oppii tietämään, mitä voi ostaa. Tuoteselosteet täytyy lukea. Tärkeintä on saada riittävästi kuituja, hyviä rasvoja ja proteiinia sekä antioksidantteja. Hiilihydraatteja tarvitaan, mutta huonot hiilihydraatit kuten valkojauhotuotteet ja sokeri on ihan hyvä jättää pois.

Kun ruokavalio on saatu kohdalleen, muutosten pitäisi näkyä noin kuukaudessa. Olo on pirteämpi, ajatus juoksee selkeämmin ja iho näyttää paremmalta, Jokinen lupaa. Ravinnolla on hänen mukaansa yhteys myös mielialaan, jopa masennukseen ja tarkkaavaisuushäiriöihin.

– Kalaöljyllä on selvä vaikutus masennuksen hoidossa.

Herkut ovat poikkeuksia

– Syömisestä ei saa tulla liian vakavaa, sen on tarkoitus olla nautinto, Jokinen huomauttaa. Jos mieli tekee piispanmunkkia, sen voi hyvällä omallatunnolla syödä silloin tällöin. Lasillinen viiniä tai muutama pala tummaa suklaata käy, kunhan ne ovat poikkeuksia ja ruokavalio yleensä on terveellinen. On toki eri asia, jos taustalla on allergioita tai sairauksia.

– Juon aamuisin kahvia ja voin syödä palan tummaa suklaata, jos sitä sattuu olemaan. Kun mieli tekee jotain hyvää, laitan pannukakkua, tosin teen sen osittain vaikka spelttijauhoista. Sokeria en käytä.

Suomessa on vasta muutamia koulutettuja, yksityisvastaanottoa pitäviä ravintovalmentajia. Maria Jokinen käy myös luennoimassa ravinnon vaikutuksista.


Terveellinen ravinto maistuu ja näyttää hyvältä ja sitä on ilo syödä. Ravintovalmentaja Maria Jokinen haluaa välttää tiukkapipoisuutta.

pirkko.varjo@y-lehti.fi

Julkaistu 0102/2012        
TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

Kalibrointipalvelut, Mittauspalveluja, Optisten tuotteiden valmistus, Tietokoneiden valmistus

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa