Verotili ja muut tilitoimiston murheenkryynit
Yritysten maksuliikenne on hidastunut. Turun seudulla erityisesti telakan alihankkijoilla ja mainosalan yrittäjillä on nyt entistä tiukempaa, tilitoimistoyrittäjä Pekka Uotila Uotila & Laine Oy:stä kertoo. Yritykset ovat varovaisia ja vaikka liiketoiminta sujuisi hyvin, rahaa ei laiteta mihinkään ylimääräiseen.
– Tilitoimistoilla riittää töitä, kiitos veropolitiikan, Uotila sanoo.
Verotuksen kiemurat aiheuttavat tilitoimistoissa eniten päänvaivaa myös Pekka Uotilan liikekumppaneiden Mervi Laineen ja Jussi Uotilan mielestä. Sana ”verotili” saa heidät pudistelemaan päätään.
– Se ei toimi. Ohjeistus on epäselvää eikä kukaan osaa neuvoa. Suorituksia voi hävitä jonnekin, vaikka niistä on lähettäjän ja vastaanottajan kuittaukset, Laine kertoo.
Käänteinen arvonlisävero ei sekään saa kiitosta.
– En usko, että se on torjunut harmaata taloutta yhtään. Ainoa, mitä se on saanut aikaan, on epätietoisuus. Yrittäjät eivät tiedä, kuuluuko heidän työnsä käänteisen alvin piiriin vai ei ja me sitten yritämme tulkita pykäliä yhdessä veroviranomaisten kanssa.Verottajan tulkintakin riippuu siitä, keneltä kysyy ja miten. Harmaan talouden torjumiseen on olemassa paljon toimivampi keino: tilaajavastuulaki. Jos sitä noudatettaisiin, ongelma olisi huomattavasti pienempi, Jussi Uotila kertoo.
Käänteisen alvin yrityksille mahdollisesti aiheuttamista taloudellisista vahingoista ei vielä ole tietoa.
– Ensimmäiset verotarkastukset tuovat ne esiin, jos niitä on, Laine toteaa.
E-laskut ovat jo arkipäivää useissa yrityksissä. Ne ovat askel kohti paljon puhuttua paperitonta toimistoa, Pekka Uotila sanoo.
– Tosin se vaatii vielä sen, että yrityksen taloushallinto on kokonaan sähköinen. Muuten tositteet on tulostettava ja paperia kuluu. Laskuttajat siirtävät tulostuskulut asiakkaille.
Suuret osingot harvinaisia
Uotila & Laineella on noin 450 yritysasiakasta. Suurin osa asiakkaista on pieniä yrityksiä. Verolait kirjoitetaan ja niitä käsitellään julkisuudessa kuitenkin isojen yritysten näkökulmasta, Pekka Uotila väittää.
– Esimerkiksi osinkojen kohdalla tavallinen tapaus on yrittäjä, joka saa 1500 euroa vuodessa kertaalleen verotettua osinkoa. Meidän asiakkaistamme ehkä kymmenen on nostanut yli 90 000 tuhannen euron osinkoja edes kerran lain voimaantulon jälkeen. Minun mielestäni yritysverotuksen pitäisi olla nolla ja vain yrityksen voitonjakoa verotettaisiin.
Yrittäjille Uotilat ja Laine toivovat malttia taloudenpitoon huonoina aikoina. Jos yrityksissä tunnetaan nyt erityistä tarvetta säästää, kannattaa ensin tarkkaan tutkia, minne rahat menevät.
– Kaikki eivät osaa laskea tulojaan ja menojaan. Kaikki turhat rahanreiät pitäisi tukkia ensin ja vasta sitten vähentää henkilökuntaa, jos on pakko. Hyvästä henkilökunnasta kannattaa pitää viimeiseen saakka kiinni.
Turun toiseksi suurin ketjuuntumaton tilitoimisto työllistää yhteensä 21 ihmistä. Ekonomi Pekka Uotila perusti yrityksen 1985.
![]() |
Mervi Laine, Pekka Uotila ja Jussi Uotila(oik.) tuskastuvat välillä uusiin verotuskäytäntöihin joiden ohjeistus on puutteellista ja joista ei tunnu olevan hyötyä kenellekään. |
pirkko.varjo@y-lehti.fi