Verotuksen muutosehdotuksissa ohitetaan taloudelliset seuraamukset
Pääoma- ja yritysverotuksen muutosehdotuksissa ei ole otettu huomioon niiden taloudellisia vaikutuksia. Ehdotukset tuskin toteutuvat, sillä kyseessä on kokonaispaketti, joka on sidottu ansiotulojen marginaaliveron kymmenen prosentin laskuun. Esitysten ainoa yrittäjäystävällinen kohta on esitys varallisuusveroista luopumisesta, professori Jaakko Ossa sanoi Varsinais-Suomen Yrittäjien vero- ja työoikeusseminaarissa.
Ns. Arvelan työryhmän eräänä lähtökohtana oli se, että nykyinen osinkoverotusjärjestelmä johtaa osinkotulojen verrattain alhaiseen verotukseen. Sen mukaan osinkoverotuksen tason arvioinnissa vertailukohteena on pidettävä paitsi muiden pääomatulojen, myös ansiotulojen verokohtelua.
- On aika poikkeuksellista, että monet poliitikot ovat uskaltaneet asettua nykyisen järjestelmän kannalle. Vaikka en uskokaan, että verouudistukset tulevat toteutumaan ehdotetun kaltaisina, muutospaineet aiheuttavat yrittäjille ylimääräistä huolta. Yrityksen verosuunnittelu on vaikeaa, kun tulevaisuudesta ei tältä osin tarkkaan tiedetä, Ossa totesi.
Työsopimukset voimassa pääsääntöisesti toistaiseksi
Viime kesäkuussa voimaan astunut uusi työsopimuslaki ei tuonut suuria muutoksia työnteon ehtoihin. Työsopimuksesta on edelleenkin käytävä ilmi työn sisältö, työpaikan sijainti, työn alkamisajankohta sekä maininta koeajasta.
- Sopimus on aina voimassa toistaiseksi, ellei määräaikaisuudelle ole perusteltua syytä, varatuomari Rami Lehto Asianajotalo Lehtonen Malinen Moisiolta kertoi.
Perusteltu ja erittäin painava syy tarvitaan myös työsuhteen purkamiseen. Työnantajalla ja työntekijällä on yhtäläinen oikeus purkaa työsuhde heti ilman irtisanomisaikaa, jos perusteet riittävät. Muuten noudatetaan sovittuja irtisanomisaikoja. Perusteettomasta työsuhteen päättämisestä voidaan tuomita korvauksiin.
Verottaja palvelee myös sähköisesti
Tiedotuspäällikkö Raimo Saarela Lounais-Suomen verovirastosta kertoi yrityksille ja yhteisöille suunnatuista sähköisistä palveluista.
- Valtiovarainministeriön vuonna 1996 käynnistämän TYVI-hankkeen puitteissa on mahdollista hoitaa sähköisesti alv-yhteenvetoilmoitukset EU-sisäkaupassa, alv- ja työnantajasuoritusten kuukausivalvontailmoitukset, työnantajan vuosi-ilmoitukset, yhteisöjen veroilmoitukset sekä verokorttitietojen sähköiset suorasiirtopyynnöt ja vastaukset. Työnantajajärjestöille voi tehdä työnantajasuoritustiedot, TEL-eläkevakuutusyhtiölle TEL-vuosi-ilmoitukset, LEL-työeläkekassalle ja TaEL-eläkekassalle palkka- ja työntekijäilmoitukset, Tulliin Intrastart-vienti/tuonti-ilmoitukset sekä työntekijäjärjestöille Ay-jäsenmaksut.
Ensi vuoden helmikuusta lähtien yrityksille ei enää lähetetä ennakkoperintärekisteriotteita paperilla. Sähköpostin ohella verohallinto kehittää kännykän käyttöä palvelun välikappaleena. Nyt voi jo tehdä YTJ-kyselyjä kännykän välityksellä.
- Tietysti verottaja palvelee edelleen myös puhelimessa ja kasvotusten. Sähköisten palveluiden suosio tosin kasvaa kaiken aikaa ja siihen lienee yhtenä syynä riippumattomuus virastoajoista. Olemme huomanneet, että suuri osa sähköisistä asioinneista tapahtuu puolenyön jälkeen, Saarela kertoi. -pv.
Pirkko Varjo