Meri-Teijo kehittyy huimaa vauhtia
Muuten rakennemuutoksen kourissa kärvistelevässä Salossa on alue, jota kehitetään nyt ennennäkemättömän voimakkaasti ja jonne muuttaa koko ajan uutta väkeä.
Meri-Teijoa kehitetään erityisesti matkailun, ympärivuotisten aktiviteettien ja loma-asumisen ehdoilla. Kehittäjiä alueella on monenlaisia: niin yksityisiä maanomistajia, yrityksiä kuin myös Metsähallitus, joka omistaa Teijon luonnonkauniin ja monipuolisen retkeilyalueen.
Oman leimansa alueelle antavat myös satoja vuosia toimineet ruukkikylät, joiden historiaa paikallinen kulttuuriväki on ihan viime vuosina alkanut hyödyntää monin tavoin kulttuurimatkakohteina.
Alueella on nykyisinkin teollisuutta, joka on keskittynyt erityisesti Teijon Yrityspuistoon.
- Kaikkiaan Meri-Teijoon on jo nyt investoitu 75 miljoonaa euroa. Ja tahti kiihtyy, ennustaa Olli Lehti, joka on ollut eräs merkittävimmistä alueen kehittymiseen vaikuttaneista paikkakuntalaisista jo vuosikymmenien ajan.
Hän on erikoistunut korkealuokkaisten loma-asuntojen tuotantoon, mitä liiketoimintaa toki muutkin yrittäjät alueella harjoittavat. Meri-Teijon alueelle on jo 500 loma-asuntoa, ja lisää rakennetaan kaiken aikaa.
Venesatama seuraava vaihe
Olli Lehden hallinnassa Mathildedahlin kylästä on keskeisiä kaava-alueita, joilla on yhteensä noin 16 000 neliön verran rakennusoikeutta. Hän omistaa muun muassa kylän sataman ja matkailukeskuksen, joiden rakentamista usean vuoden ajan estäneet kaavavalitukset ovat nyt vihdoin ohi.
- Ne ovat keskeisiä koko alueen kehitykselle. Täällä on avoimet vedet joka suuntaan ja monilla loma-asunnon omistajillakin on vene. Venesatamaan on luvat 300 veneelle ja sinne voidaan rakentaa niin majoitus-, ravintola- kuin kylpylärakennuksetkin. Toiselle puolelle kylää tulee liikekeskus, johon haetaan myös yrittäjiä. Uskon, että kahden vuoden sisään rakentaminen pääsee käyntiin. Haemme kohteisiin parhaillaan yhteistyökumppaneita, Lehti sanoo.
Vaikka rakentamisen aikataulusta ei vielä olekaan varmuutta, Lehti teetättää satamassa jo maansiirtotöitä ja liikekeskuksen parkkipaikkakin on rakenteilla.
Ympärivuotisia aktiviteetteja
Meri-Teijon alueella on mahdollista harrastaa hyvin monenlaista ulkoilua ja liikuntaa.
Retkeilyalueen patikointi- ja kalastusmahdollisuudet, ja joka puolella aluetta ympäröivien vesistöjen suomat mahdollisuudet ovat hyvä perusta, jolle alueen matkailuyrittäjät ovat voineet rakentaa omia palveluitaan, mikä entisestään lisää alueen vetovoimaa.
Esimerkiksi monet loma-asuntojen omistajat pitävät asuntoaan ympärivuotisena kakkosasuntona, Teijolla kun on tarjolla esimerkiksi golfrata ja yksi suurimmista Etelä-Suomen laskettelukeskuksista.
Meri-Teijo Ski & Action Parkin osakas, Tapani Kakko, on näin kevättalvella kiireinen mies. Paras talvisesonki on meneillään ja rinnekeskuksessa painetaan pitkiä päiviä pääsiäiseen asti. Parhaimmillaan keskuksen 11 laskettelurinteessä voi olla 1300 kävijää päivän aikana.
Action Park tarjoaa kuitenkin myös ympärivuotisia aktiviteetteja.
- Lajeja ovat esimerkiksi rinneautoilu, paintball ja frisbeegolf – kaikki lajit periaatteella More flow, less CO2, Kakko määrittelee.
Meri-Teijo Ski tekee läheistä yhteistyötä viereisen golfkeskuksen kanssa. Tulevaisuudessa yhteistyö vielä tiivistynee lisää, sillä yritys omistaa 40 hehtaarin loma-asunto- ja omakotitonttialueen aivan golfkentän vierestä. Se on yksi Salon suurimpia kaavahankkeita tällä hetkellä.
Tapani Kakko lähtee kuitenkin siitä, että rakennushanketta viedään eteenpäin sellaisella aikataululla kun tarvetta ilmenee.
- Ylirakentamisesta voi tulla tällä alalla helposti ongelma, se näkyy esimerkiksi monessa Lapin kohteessa. Meri-Teijon näkymät ovat kuitenkin erittäin positiiviset. Meillä on täällä kaikki mahdollisuudet onnistua, jos vain lähdemme siitä, että haluamme palvella ihmisiä kunnolla - ja kun vain muistamme kunnioittaa luontoa ja merta, hän muistuttaa.
Uusia yrittäjiä tarvitaan
Kun hankkeet ovat tätä luokkaa, on selvää että Meri-Teijolla on tarvetta myös uusille toimijoille. Olli Lehti on tyytyväinen alueelle syntyneeseen erilaisten matkailuyrittäjien verkostoon.
- Täällä on kymmeniä matkailupalveluja tuottavia yrityksiä aina seikkailumatkayrittäjistä alkaen. Mutta vielä enemmän tarvittaisiin majoitus-, ravintola- ja kahvilayrittäjiä, sekä myös näitä tukevia yrityksiä kuten pesuloita, kiinteistönhoitajia, rakentajia – melkein kaikkia pienen kaupungin palveluita hyvinvointipalveluista lähtien. Yritysten olisi helppo tulla tänne, täällä niille on valmis asiakaspohja, Lehti mainostaa.
![]() |
Tapani Kakko pienimpien asiakkaidensa kanssa. Meri-Teijon laskettelukeskuksessa on 11 erikokoista rinnettä. |
![]() |
Vaikka rakentamisen aikataulusta ei vielä olekaan varmuutta, Mathildedahlin satamassa tehdään jo maansiirtotöitä, esittelee Olli Lehti. |
anneli.perkio@y-lehti.fi