Veikö talvimyrsky mökkilaiturin?
Kevätaurinko paistaa ja jäät lähtevät mökkirannoista. Viimeistään nyt paljastuvat talven ja myrskytuulten laitureille aiheuttamat tuhot. Vakuutusyhtiön puoleen on turha kääntyä, laitureita ei pääsääntöisesti suostuta vakuuttamaan.
- Laiturit, rantarakenteet ja vesialueet eivät ole lainkaan vakuutuksen kohteena. Vahvana syynä vakuuttamatta jättämiseen on suuri riski luonnonilmiöiden suhteen. Esimerkiksi jäät aiheuttavat laitureille huomattavia vahinkoriskejä, sanoo If Vahinkovakuutusyhtiön asiantuntija Anna-Leena Tiihonen.
Muutama vakuutusyhtiö suostuu jollain tavoin laitureita turvaamaan. Vuodenvaihteen tietojen mukaan Aktia ja Fennia myöntävät vakuutuksen, mutta enimmäiskorvausmäärä on muutama tuhat euroa ja edellytyksenä korvauksen saamiselle on poikkeava, yli 20 metrin sekuntinopeuteen yltävä tasaisesti jatkuva myrskytuuli.
Laituri pitää pystyä korjaamaan
-Aika vaikeaa on tehdä laituria, joka kestäisi kaikissa olosuhteissa, sanoo A-Laiturit Oy:n toimitusjohtaja Matti-Pekka Vähätalo. - Meidän periaatteemme on tehdä laitureita jotka kestävät useimmissa olosuhteissa ja jotka on helppoa ja edullista korjata, jos joku vaurio merenkäynnin tai jään aiheuttamana sattuu.
-Kelluvien laiturien vahingot korjataan yleensä kettinkejä kiristämällä tai sakkeleita korjaamalla. Työ kestää vartin tai puolisen tuntia, mutta kun ammattimies lähtee saareen laituria korjaamaan, niin matkoihin menee moninkertainen aika suhteessa varsinaiseen työhön. Jos asiakas irrottaa itse rikkoontuneen osan ja tuo sen meille, niin yleensä annamme uuden tilalle emmekä sen kummemmin kysele takuuaikojen perään.
Kiviarkkuja tai paalulaitureita Vähätalo ei kannusta rakentamaan. – Kun tällainen laituri vaurioituu, on se yleensä kokonaan mennyttä, korjaaminen ei onnistu, vaan laituri on rakennettava alusta lähtien uudelleen.
Laiturin rakenteen valitseminen sijaintipaikan mukaan on tärkeää. Kelluvat laiturit säilyvät talven yli melko hyvin ehjinä, mutta täysbetoninen laituri pärjää missä tahansa olosuhteissa vaurioitta. – Täysbetonisen laiturin hinta on kelluvaa kovempi, mutta hinnan voi hyvin jakaa vaikka kolmelle kymmenelle vuodelle, Vähätalo korostaa. – Kelluvan mökkilaiturin, joka kestää kymmenisen vuotta, saa runsaalla neljällä tuhannella eurolla.
Keväällä keskustellaan seisten
Laiturin rakentamista suunnittelevan on hyvä ottaa kuvat paikasta, johon laituri tulee, mitata veden syvyys 20 metrin päähän saakka rannasta ja lähteä näiden tietojen kanssa tapaamaan laiturirakentajaa. A-Laitureiden Vähätalon mukaan loppukesän tummenevia iltoja pääsee vielä viettämään omalla laiturilla, jos tilaus tulee maaliskuussa.
-Nyt kevättalvella, kun asiakas tulee laituria kyselemään, tarjoamme kahvit, istumme alas ja katsomme tiedot läpi ja suunnittelemme rauhassa. Keväämmällä keskustelut käydään ilman kahvinjuontia seisten ja kesän alussa ei aika oikein riitä edes keskusteluun, koska rakentamiskausi on niin kiihkeänä meneillään.
![]() |
Talven jäät ja veden pinnan vaihtelu ovat rikkoneet kiviarkkulaiturin. Korjaaminen on mahdotonta ja edessä on kokonaan uuden laiturin rakentaminen. |
![]() |
Kelluva laituri saadaan uuden veroiseksi kiristämällä kettinkejä, jolloin sillake siirtyy takaisin oikealle paikalleen. Työhön tarvitaan muutama käsityökalu ja akkuporakone. Aikaa korjaamiseen kuluu alle puoli tuntia. |
Anne Pentti