Taiten tehty iho
Vartalomaalauksella tarkoitetaan ihon osittaista tai kokonaan maskeerausta tai koristelua. Se on taidetta, jossa iholle luodaan erilaisten värien ja apuvälineiden avulla jokin kuva tai hahmo halutusta aiheesta. Sen tekijät ovat harvassa, sillä Suomessa ala tuo pöytään vain laihaa leipää.
"Tekniikassa käytetään ihomaaleja ja meikkejäja osan ihon pinta-alasta voi korvata lisäosilla, koruilla tai vaatteilla. Perinteisesti tehdään pensseleillä ja siveltimillä. Mutta nykyään voidaan käyttää myös kynäruiskua. Itse käytän pensseleit ja siveltimiä mieluummin, koska se on täyttä taidetta. Kynäruisku on 80% tekniikkaa ja 20% taidetta", kertoo Heli Tikkanen.
Sivutöinään BodyArt-toteutuksia tekevä kampaaja etenee työssään askel kerrallaan.
"Kun saan tietää aiheen tai teeman, alan miettiä siihen sopivaa hahmoa ja sen mukaan valitsen mallin, ellei malli ole tilaajan toimesta hankittu. Sitten alan piirrellä luonnoksia paperille; käytän nettiäja lehtiä inspiraation lähteenä. Kun on ajatus siitä mitä maalaan, alan tehdä treenausmaalausta, usein jotain tiettyä yksityiskohtaa", kertoo Styling by Stara -toiminimeä pyörittäväTikkanen.
Töiden tilaus liittyy monasti tapahtumamarkkinointiin tai promootiotilaisuuksiin.
"Harjoituksessa pyrin tekemään treenikerran sille mallille, joka on tapahtumassa mallina. Valitettavasti yhteisen vapaa-ajan puute hankaloittaa monasti. Silloin treenailen paperille ja tilaisuudessa luotan vain itseeni. Jos kysymyksess äon kilpailu, työtä on enemmän, sillä pitäämiettiä myös lyhyt koreografia, jonka malli esittää lavalla musiikin tahdissa yleisölle. Samalla on keksittävä luettava tarina työlleen. Maalaus aloitetaan piirtämällä yksityiskohdat kynällä, sen jälkeen pohjamaali ja sitten yksityiskohdat, lopuksi häivytykset ja fixaukset sekä rekvisiitan asettaminen", tiivistää Tikkanen ja saa ihomaalauksen kuulostamaan helpolta.
Seuraava koitos on jo tiedossa. Hair and Beauty -messut vietetään maaliskuussa Helsingissä, Finlandia-talolla. Heli Tikkanen taiteilee tapahtuman mytologiateemaan ihmissuden.
Yritykset tilaavat eläviäpatsaita
Miten Heli Tikkanen tuli ihmisen värjäämisen alalle?
"Kävin maskeerauskoulun ja siellä käytiin bodypainting pikaisesti läpi. Kiinnostuin enemmän asiasta ja aloin yksin opetella enemmän. Tapasin opiskeluaikoina maskeeraaja Merike Pesosen Mikkelistä. Hän sai minut lähtemään kokeilemaan bodypaintingia ulkomaille. Hänen kanssa mentiin useat vuodet Itävaltaan bodypainting-festareille. Kun 2006 Ateenassa Cidescon kilpailuissa voitin ykkössijan ammattilaissarjassa, jäin kilpailemiseen koukkuun. Välillä vain on päästävä kilpailemaan. Muita sijoituksia minulla on vuonna 2010 kakkossija Ruotsista", myhäilee Tikkanen.
Mitä ammattilaisen tekemäbodypaint maksaa?
"Riippuu siitä, miten paljon on yksityiskohtia ja rekvisiittaa. Hinnat alkavat noin sadasta eurosta. Yritykset tilaavat monesti eläviäpatsaita. Tällöin hankin mallin lisäksi myös valokuvaajan ja koko projekti toteutetaan maalaajan, mallin ja valokuvaajan yhteistyönä."
Entä miten värit kestävät? Onko maalatun vain oltava aloillaan?
"On kahdenlaisia värejä: vesivärit ja rasvavärit. Rasvavärit vaativat enemmän hommaa pois pestäessä. Pesusientä ja suihkusaippuaa tarvitaan. Rasvaväreissä astianpesuaine on loistava apu saada paikat puhtaaksi nopsaan. Värit kyllä kestävät vaatteiden käytön. Hikoilu laittaa värit liikkumaan, mutta pelkkähikoilu ei väriäpoista kokonaan", tietääTikkanen.
Jukka Sundholm