Yrittämisen pitää olla myös hauskaa

Ideanikkari hakee uutta projektia

Kun täkäläinen yrittäjä myy menestyvän yrityksen jenkkeihin, siinä liikkuu yleensä sen verran rahaa, että sillä kyllä Suomessa pärjäisi hyvin lopun elämäänsä. Mutta kun mies on nelikymppinen ja ikänsä yrittäjänä toiminut, ei sitä oikein osaa heittäytyä laakereille lepäilemään.

Turkulainen Tim Olin myi yhtiökumppaninsa Paavo Kettusen kanssa viime kesänä pikavippi- ja pienlainayrityksensä Risicum Oyj:n amerikkalaiselle DFC:lle.

Noin 55 työntekijää Helsingissä ja Turussa työllistävä Risicum oli kuitenkin vain yksi vaihe Olinin yrittäjähistoriaa, joka alkoi 19-vuotiaana.

Tapaan Olinin uusimmassa yrityksessä, jossa hän on osakkaana. Turkuun alkuvuodesta perustettu Autoliike Marko Sipilä Oy myy tavanomaisten – tosin vähän kalliimpien – vaihtoautojen lisäksi myös täkäläisittäin erikoisempia loistoautoja. Liikkeestä löytyvät niin Ferrarit, Bentleyt kuin Lamborghinitkin.

- Vaikka olenkin harrastanut autoja, ei tämä nyt ihan harrastuskaan ole. Minulla oli luppoaikaa, kun myin edellisen firman, ja ajattelin että tällainen olisi hauskaa. Olemme Markon kanssa tunteneet pitkään ja hänen perheensä on myynyt autoja jo 30 vuotta. Marko tätä vetää ja minä toimin taustalla osakkaana ja hallinnossa, Tim Olin selittää.

Nettiaikaa ja tekstiviestejä

Tim Olin edustaa neljättä yrittäjäpolvea laivurisuvussaan, mutta itse hän ajautui yrittäjäksi tietokoneharrastuksen kautta. Aluksi hän osti käytettyjä tietokoneita, kunnosti niitä ja myi edelleen. Kuviot suurenivat, kun netti tuli Suomeen.

- Aloimme myydä nettiaikaa, ja pärjäsimme hyvin. Olimme pian yksi Suomen suurimmista firmoista.

Netti Finland Oy myytiin Turun Puhelimelle, ja sieltä edelleen Saunalahdelle, joka osti sen vuonna 1999. Tim Olin jäi hetkeksi aikaa palkkatöihin entiseen firmaansa, mikä onkin ollut ainoa vaihe, jolloin hän ei ole ollut yrittäjä.

- Vuonna 2000 minut kutsuttiin vetämään Kuulalaakeria, joka oli ja on edelleen Suomen vanhin tekstiviestipalveluita kehittävä yritys. Tarkoitus oli valloittaa maailma, mutta it-kuplan puhjettua rahoittajat löivät hanat kiinni ja työntekijöistä jouduttiin irtisanomaan puolet.

Tim Olinin mielestä sen ajan it-yrityksistä monet olivat vain yksinkertaisesti aikaansa edellä. Ihmiset eivät olleet vielä valmiita silloin kehitettyihin palveluihin.

- Saneerasin Kuulalaakerin kannattavaksi, mutta 2002 lähdin yhtiöstä. Totesin, etten ollut siinä vaiheessa enää parhaimmillani. Koen olevani sitä, kun yritys on starttivaiheessa tai kun mennään ylöspäin, ei enää myöhemmin, Tim Olin toteaa.

Keskimäärin laskee Tim Olin tehneensä töitä 3-5 vuotta per yritys.

- Sitten on tullut joku uusi projekti, joka on kiinnostanut enemmän. Se on ihan luonnollinen kehitys, vaikka kyllä siinä voi olla kysymys kyllästymisestäkin, hän pohtii.

Uusi tapa lainata rahaa

Tekstiviesteihin, ja Kuulalaakerin pioneerityöhön SMS-viesteissä, perustui myös Tim Olinin seuraava yritys, jonka hän perusti Paavo Kettusen kanssa vuonna 2005.

- Pikavipit ovat amerikkalainen keksintö, mutta oli suomalainen keksintö tarjota niitä sähköisesti. Minä en ole kuitenkaan mikään keksijä, minulla on aina ollut teknologiaosaajia ympärilläni. Pidän itseäni enemmän ideanikkarina. Mun tehtävä on pitää oikea suunta, ja pallo pyörimässä. Se on sellaista arvaamista ja kokeilemista.

Uusi yritys hämmensi aluksi toimintatavallaan.

- Risicumin alkuaika oli kohtalaisen erikoista aikaa, sillä me lainasimme omaa rahaamme. Pikku hiljaa se alkoi kannattaa. Nopeasti oltiin Suomen suurin yritys, jolla oli 50 henkeä töissä. Toimimme Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja Baltian maissa, Olin kertoo.

Vuonna 2009 Olin jättäytyi yrityksen johdosta syrjään, vaikka jatkoikin vielä hallituksessa. Viime kesänä yritys sitten myytiin, kun dynaamisesti toimintaansa laajentava amerikkalainen DFC Global Corp. kiinnostui siitä.

Taustavaikuttaja puoliteholla

Nyt Tim Olin sanoo odottavansa uutta projektia, josta innostua. Samaan aikaan hän on kuitenkin osakkaana, ja hallituksen puheenjohtajana, uuden autoliikkeen lisäksi myös vuonna 2007 perustetussa Euteller Oy:ssä, joka välittää kansainvälisiä verkkomaksuja.

- Euteller ei lainaa vaan välittää rahaa. Toimimme ulkomaisten verkkokauppojen ja kotimaisten kuluttajien välikätenä, vaikka kuluttaja ei siitä välttämättä mitään tiedäkään.

Työaikaa Euteller ei häneltä vie, joten aikaa voisi olla myös jollekin uudelle bisnekselle.

- En hae mitään nyt aktiivisesti, mutta minulle tullaan tarjoamaan kaikenlaisia ideoita. Moni on hyviäkin, mutta arvostan sen verran jo vapaa-aikaani, että jos lähden johonkin projektiin mukaan, minun pitäisi todella kokea se omaksi.

- Minulla on onneksi sellainen tilanne, että voin valita työni. Tosin ei minulle ole vielä koskaan niin käynyt, että aamulla herätessä harmittaisi lähteä töihin.

Tällä hetkellä Tim Olin sanoo tekevänsä töitä puoliteholla.

- Olen enemmänkin taustalla. Tämä autoliike on tosin vielä niin uusi bisnes, että asioita hoitaessa voi mennä iltaisin myöhäänkin. Välillä sitä ihmettelee, että eihän minun tänäänkään pitänyt täällä olla, hän hymähtää.


Tim Olinin vanhan ystävänsä Marko Sipilän kanssa perustama autoliike on lähtenyt varsin mukavasti käyntiin: Ferrareitakin on jo myyty useampi kappale, vaikka liike avattiin virallisesti vasta pari kuukautta sitten, kertoo Olin.

anneli.perkio@y-lehti.fi

Julkaistu 04/2012        
SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa