Isoäiti siirtää yrityksen lapsenlapselle
Yrityksen sukupolvenvaihdos ei aina tarkoita sitä, että poika tai tytär astuu vanhempansa jalanjäljille. Kaarinalaisessa pakkauspalveluja myyvässä Irpack Oy:ssä on meneillään sukupolvenvaihdos isoäidiltä lapsenlapselle.
23-vuotias Jani Heinonen valmistuu logistiikan tradenomiksi tänä vuonna. Pikkupojasta asti hän on viettänyt paljon aikaa isoäitinsä Irmeli Heinosen perustamassa yrityksessä. Viikonloppu- ja kesätyöpaikka on niin ikään järjestynyt kätevästi tutusta paikasta ja kun vielä isä Jouni Heinonen on siellä töissä tuntui uravalinta itsestään selvältä. Toimitusjohtajuuden siirtyminen yhden sukupolven yli sopii kaikille.
– Paperityöt eivät kiinnosta minua, jatkan paljon mieluummin töitä koneiden ja tuotannon parissa, Jouni Heinonen sanoo. Jani puolestaan on saanut Turun ammattikorkeakoulusta logistiikka-alan viimeisimmät tiedot, on kielitaitoinen ja hallitsee myös tietotekniikan. Hänellä on jo paljon kehitysideoita, joita pohditaan yhdessä Irmelin ja Jounin kanssa.
– Ideoita on, mutta kokemusta vielä puuttuu ja sen takia ideani tyrmätään aika usein, Jani nauraa.
Sukupolvenvaihdoksessa on käytetty apuna konsulttia. Sitä on toteutettu osakekaupoilla ja loput tullaan ehkä luovuttamaan ennakkoperintönä. Irmeli Heinonen olisi ollut valmis vaikka lahjoittamaan koko yrityksen, mutta siitäkin pojat olisivat joutuneet maksamaan kalliit lahjaverot.
– Suomen laki ei tunne sitä mahdollisuutta, että perheen sisällä joku vain jatkaa toisten perustamaa yritystä ilman välirahoja, Jani huomauttaa.
Irmeli Heinonen on ollut työelämässä lähes 50 vuotta, joista viimeiset 20 yrittäjänä. Hän on koko ajan ollut myös yhdistysaktiivi ja toiminut muun muassa Kaarinan Yrittäjien hallituksessa. Viime aikoina hän on käyttänyt energiaansa Kaarinan senioriyrittäjätoimintaan. Eläkkeelle jäävien tai jo jääneiden yrittäjien oma yhdistystoiminta on herättänyt paljon kiinnostusta ja vastaavia ryhmiä on perustettu muuallekin. Nyt senioriyrittäjät lähtevät Irmelin johdolla levittämään tietoa yrittämisen mahdollisuuksista nuorten opiskelijoiden keskuuteen.
– Olen Janin kanssa lupautunut Turun ammattikorkeakoululle kertomaan meidän sukupolvenvaihdoksestamme ja siitä, että sama malli käy muillekin. Ei vain niille, jotka ovat sukua keskenään vaan kenelle tahansa. On paljon yrityksiä ilman jatkajaa ja toisaalta nuoria, jotka voisivat lähteä yrittäjiksi jos saisivat tilaisuuden oppia siihen vanhemman yrittäjän rinnalla.
Irpack työllistää vakituisesti kuusi työntekijää sekä lisäksi vaihtuvan määrän kiireapulaisia. Yrityksen asiakkaina ovat maahantuojat, tukkukaupat sekä valmistavat yritykset ympäri Suomen.
![]() |
Jani Heinonen (vas.) valmistautuu ottamaan toimitusjohtajuuden isoäitinsä Irmeli Heinosen perustamassa yrityksessä. Alun perin yhden sukupolven yli hyppäävää sukupolvenvaihdosta ehdotti kuvassa keskellä oleva Janin isä, Jouni Heinonen. |
pirkko.varjo@y-lehti.fi