Luovuuden edistäminen valmentaa tulevaisuuden työelämään
Työ- ja elinkeinoelämä elävät voimakkaan muutoksen aikaa. Työikäisten määrä vähenee vuoteen 2025 mennessä lähes 300.000 henkilöllä, minkä seurauksena myös väestöllinen huoltosuhde muuttuu merkittävästi. Teollisuuden työpaikat vähenevät, kun taas palvelut ja yritysten lukumäärä ovat kasvussa. Mitä nämä muutokset sitten tarkoittavat käytännössä, sitä pohti Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntija Sanna Halttunen-Välimaa, joka toimi yhtenä alustajana opetushenkilöstölle suunnatussa Tehdään tulevaisuus yhdessä –foorumissa.
- Tulevaisuuden työ muistuttaa jazz-improvisaatiota. Työ irtautuu rutiineista, abstraktiotaso kasvaa ja tavallaan työn tarkat nuotit puuttuvat. Työn sisällöt ja säännöt pitää määritellä itse tai yhdessä muiden kanssa. Lopputulosta kohti voi edetä monella tavalla, ja yhä harvempia töitä tehdään enää yksin. Tiimityön ja verkostojen merkitys on nousussa, sillä sitä kautta yksilönkin osaaminen monipuolistuu, Halttunen-Välimaa toteaa.
Työantaja painottaa rekrytoinneissa yhä enemmän osaamisen ja ongelman ratkaisutaitojen ohella asennetta, joustavuutta, yhteistyökykyä, oma-aloitteisuutta ja halua uudistua.
- Luovuuden edistäminen tulisi ottaa kaiken koulutuksen lähtökohdaksi. Tulevaisuudessa tarvitaan yrittäjämäistä asennetta, rohkeutta tarttua mahdollisuuksiin, vimmaista kokeilemista ja testaamista. Koulutuksen avainkysymys ei ehkä tulevaisuudessa olekaan, mitä tehdään, vaan pikemminkin miten tehdään, Halttunen-Välimaa korostaa.
![]() |
Sanna Halttunen-Välimaa vertaa tulevaisuuden työtä jazz-improvisaatioon. |
-ps.