Avoin viestintä lisää luottamusta ja parantaa työilmapiiriä
Monipuolinen ja nopeassa muutoksessa oleva viestintäteknologia on viime vuosina tullut yritysmaailmaan jäädäkseen. On ensiarvoisen tärkeää, että jatkuvasti laajentuva sosiaalinen media, monitoimiset älypuhelimet ja muut uudet viestintäteknologian tuotteet saadaan organisaation toimintaa kehittävään ja tuottavaan käyttöön. Työyhteisöissä on syytä pohtia näiden välineiden käyttötapoja suhteessa muuhun viestintään. Niistä ei saa tulla aikavarkaita eikä välineitä, jotka korvaavat yrityksen sisäisen sosiaalisen kanssakäymisen. Viereiseen huoneeseen ei ole syytä lähettää sähköpostia, jos siellä voi käydä keskustelemassa asiasta kasvokkain. Työyhteisöt tarvitsevat ihmisten suoraa keskinäistä yhdessäoloa ja kasvokkaiskommunikointia, jolloin voidaan työasioiden ohella purkaa myös muita ajatuksia, toiveita, iloja ja suruja. Varsinkin isoja asioita ja muutoksia viestitettäessä kasvokkaisviestinnän merkitys on suuri.
Nykypäivän työyhteisöviestintä on vuorovaikutteista ja suosii avoimuutta. Onnistunut yhteisön sisäinen viestintä lisää viihtyvyyttä ja vaikuttaa myönteisesti työssä jaksamiseen. Elämme yhteiskunnassa, jossa kaikilta työyhteisön jäseniltä odotetaan perusviestintätaitojen hallintaa. Hyvän työyhteisön tunnistaa siitä, että kaikilla on mahdollisuus ja uskallus esittää mielipiteensä. Tämä asettaa omat haasteensa yrityksen johdolle, jonka vastuulla asia viime kädessä on. Viestinnän tulee olla osa työyhteisön strategiaa.
Viestinnän perustehtävä työyhteisössä tulee tunnistaa. Organisaatiojohdon tulee viime kädessä yhteistyössä työntekijöiden kanssa luoda omalle yhteisölle sopiva viestintämalli, jolla taataan niin onnistunut sisäinen kuin ulkoinenkin tiedonvälitys. Selkeästi ja oikein suunnattuna tieto ei lisää tuskaa vaan lievittää sitä.
![]() |
Pentti Salonen, varapuheenjohtaja, Varsinais-Suomen Yrittäjät. |