Opiskelijat ja yrittäjät kohtaavat Kaarinassa
Kaarinan Kehitys Oy ja yrityspalvelukeskus Potkuri pohtivat yhdessä, miten nuoret urapolkuaan etsivät ammattilaiset ja eläköityvät, toiminnalleen jatkajaa hakevat yrittäjät saataisiin kohtaamaan. Aihe on yksi Kaarinan Kehityksen kuluvan vuoden toiminnan teema.
Toimitusjohtaja Elina Lehtilä kertaa Kaarinan Yrittäjien aloittamaa senioritoimintaa, jossa yrittäjät ovat pohdiskelleet saman aiheen, kohtaamisen, kanssa. Huhtikuun alussa elinkeinoyhtiö ja Turun ammattikorkeakoulu toteuttivat yhteisen teemapäivän, jossa joukko opiskelijoita kiersi tutustumassa jatkajaa lähivuosina kaipaaviin yrityksiin.
- Otin sähköpostitse yhteyttä hakemistostamme löytyviin, noin 1 100 sähköpostia käyttävään yritykseen, ja sain sata vastausta, joista 30 yrittäjää jätti yhteystiedot meitä ja Potkuria varten. Haarukoin ajatuksesta innostuneita eri alojen edustajia monipuolisiksi käyntikohteiksi, Lehtilä selvittää.
Yhden päivän aikana opiskelijajoukko, mukana aikuisopiskelijoita, kiersi seitsemässä yrityksessä ja päivän päätti yhteinen purkutilaisuus.
- Minulle välittyi kuva, että päivän realistisuus oli osallistujien mieleen. Opiskelijat kertoivat huomanneensa, ettei yrittäjäksi ole yhtä ainoaa sapluunaa, vaan jokaisessa paikassa kuultiin omanlainen tarina, Lehtilä toteaa.
Nyt järjestäjät pohtivat jatkojalostusideoita, ja yksi esiin kimmonnut toive on tutustuminen yrityksiin toimialoittain. Kaarinan Kehitys järjesti viime kuussa myös Ostaisinko yrityksen –illan, joka keräsi paljon osallistujia.
- Jatkosuunnitelmissa on ainakin senssi-ilta luopujille ja jatkajille, jossa luodaan kontaktit useampaan mahdolliseen yhteistyökumppaniin saman illan aikana pikadeittien tapaan, Lehtilä kertoo.
Toimialakohtaisia käyntejä toivotaan
Kaisa Juhanoja opiskelee liiketaloutta aikuisiltaopiskelijana Turun ammattikorkeakoulussa. Hän kertoo teemapäivän olleen tiukan mutta antoisan, ja on erityisen hyvillään siitä ystävällisyydestä ja avoimuudesta, jolla senioriyrittäjät toiminnastaan opiskelijoille avautuivat.
- Päivä mursi omia ennakkoluulojani yrittämisen suhteen ja madalsi kynnystä ajatella yritystoimintaa omalla kohdalla. Päivä tuntuu toimineen näin monen muunkin kohdalla.
Jatkossa Juhanoja toivoo, että opiskelijoilla olisi tarkempaa tietoa siitä, minne he ovat menossa tutustumiskäynnille. Myös toimialakohtaisuutta toivotaan, vaikka Juhanoja toteaa olevan terveellistä nähdä sellaista, minne ennen ei ole kurkannutkaan.
- Minun kohdallani se tarkoitti metallipajaa! Minua mietityttää se seikka, että pienet yritykset henkilöityvät yrittäjään voimakkaasti. Se tarkoittaa paineita jatkajalle.
Myös lehtori Kari Juhala Turun ammattikorkeakoulusta vahvistaa tutustumispäivän olleen onnistunut, ja päivä saa jatkoa. Vaikka koululla on paljon monipuolista tarjontaa yrittämisestä, Juhala kertoo bussiturneen olleen monipuolinen läpileikkaus yrityselämään.
- Itsellenikin yrittäminen aukesi tuoreella tavalla ja ymmärsin, kuinka ylpeitä omasta yrityksestä ja sen kehityskulusta ollaan. Keskustelu sai aivan uutta syvyyttä, kun yrittäjä sai esitellä toimintaa omasta kotipesästään käsin.
Pakkauspalvelu Irpack oli yksi tutustumiskohteista. Yrityksessä jatkaja löytyi perhepiiristä.
- Uskon, että päivän konsepti on toimiva. Opiskelijoille on tärkeää päästä konkreettisesti yritysvierailulle, ja kuulla yrittäjän rehellinen kertomus. Julkisista tiedoista voidaan puhua, mutta liikesalaisuudet säilyvät salaisuuksina. Yrittäjän omat kokemukset ovat arvokasta tietoa, Heinonen kertoo.
Heinonen toteaa, että jos ei ole toiminut yrittäjänä, ei voi kertoa, millaista se oikeasti on. Hän jatkaa, että opiskelijoilta nousi toive saada valita itse, minne tutustumiskäynnille menee.
![]() |
–a-ss.