Moni morsian pukeutuu nyt pitsiin
Tänä kesänä morsian pukeutuu pitsiin. Tai tylliin. Tai mihin vain haluaa.
- Tämän hetken ihanin asia on, että jollei tykkää pitsistä, niin ei ole pelkoa, että jäisi ilman pukua. Nyt on tarjolla todella monenlaisia pukuja, sanoo turkulaisen morsiuspukujen erikoisliikkeen Sydänkävyn yrittäjä Pirjo Koskinen.
Tämän kesän muoti kylläkin painottuu pitseihin, mutta toisaalta hääpuvut ovat selkeästi myös kevenemässä.
- Se on positiivista, sillä puvut ovat olleet hyvinkin raskaita tähän asti. Pitsistä taas saa hyvin erityylisiä pukuja: seksikkäitä ja kurvikkaita – tai esimerkiksi kevyemmin laskeutuvia vintage-henkisiä pukuja. Varttuneemmat morsiamet puolestaan suosivat iltapukuhenkisiä hääpukuja, joissa leikkaukset ovat yksinkertaisia ja linjakkaita, Koskinen paljastaa.
Norsunluunvalkoinen, ivory, on väreistä edelleen ehdoton ykkönen.
Koskisen mukaan toisen kerran naimisiin menevät ja varttuneemmatkin morsiamet päätyvät morsiuspukuliikkeessä usein vaaleaan pukuun, vaikka ennakkoon olisi ollut jotain muuta mielessä.
- Vaaleissa puvuissa on parhaat valikoimat. Ja täällä mieli helposti muuttuu. Vaalean pukuun saatetaan sitten lisätä vaikka vyö tai muu elementti, jolla saadaan vähän taitettua valkoisuutta.
Hääpuku hankitaan hyvissä ajoin
Koskisen yritys on pukenut morsiamia Turussa jo 17 vuotta. Hän pitää liikettään Maariankadulla samassa tilassa, jossa toinen yrittäjä myy muita juhlapukuja naisille. Synergiaedut ovat huomattavat, kun morsiamen mukana liikkeeseen tulee kaasoja, äitejä ja sisaria.
- Pystymme tukemaan toinen toisiamme hyvin. Jos joku haluaa teettää mittatilauspuvun, Mirka voi tehdä sellaisen. Itse myyn valmiita pukuja – en ole enää vuosiin ehtinyt tehdä muuta kuin korjauksia, Koskinen kertoo.
Sydänkävyn puvut tulevat pääasiassa Italiasta, USA:sta ja Englannista. Toimittajia on kymmenkunta.
- Noin puolet asiakkaista tilaa puvun hyvissä ajoin, jolloin se saadaan valmistajalta oikean kokoisena. Puolet ostaa puvun suoraan tangosta, ja silloin siihen täytyy usein tehdä korjauksia, mikä nostaa hintaa. Valikoimakin on pienempi kuin tilauspuvuissa.
Tyypillistä kuitenkin on, että hääpuku käydään valitsemassa keskimäärin seitsemän kuukautta ennen hääpäivää.
- Sen jälkeen voi olla parikin sovitusta. Vasta kun on valittu pukuun kengät, voidaan helma lyhentää sopivaksi. Monet käyvät vielä erikseen sovittamassa puvun kanssa huntua tai esimerkiksi helmiä tai tiaraa. Usein on vielä sovitus, jossa katsotaan, että kaikki on hyvin. Kyllä siihen useampi tunti menee vielä senkin jälkeen, kun puku on päätetty, Pirjo Koskinen kertoo.
Sydänkävystä voi ostaa myös lähes kaikki asusteet – ainoastaan alusvaatteita valikoimissa ei ole.
- Hääpukumuoti on nyt ollut monta vuotta lähes kokonaan olkaimetonta, joten puvuissa on aikamoiset tukirakenteet, että ne pysyvät tukevasti ylhäällä. Onneksi myös nyöritykset ovat edelleen muodissa, selittää Koskinen.
Netti nopeuttaa muodin kiertoa
Pirjo Koskinen käy usean kerran vuodessa ulkomaisilla messuilla tutustumassa viimeisimpään muotiin.
- Milanossa on messut kesällä ja Englannissa maalis- ja syyskuussa. Asiakkaat ovat hyvin tietoisia muodista. Usein kun tulen messuilta, asiakkaat osaavat jo kysyä uutuuksia, joita ovat netissä nähneet. Eiväthän ne puvut ole heti saatavilla, jotka juuri on esitelty.
- Muoti elää muutenkin nopeasti. Ei ole kauhean monta vuotta, kun tafti oli muodissa. Sitten tuli organza, ja nyt on satiini tylli ja pitsi. Toisaalta nyt on myös monet muutkin materiaalit kysyttyjä, Koskinen toteaa.
![]() |
Norsunluunvalkoinen on väreistä edelleen ehdoton ykkönen - myös pitsipuvuissa, kertoo Sydänkävyn yrittäjä Pirjo Koskinen. |
anneli.perkio@y-lehti.fi