Kesällä juomat kevenevät
Kesä saa ihmiset keventämään niin vaatetusta, ruokaa kuin juomaakin. Myös turkulaisen ravintola Viinille tarjontaan kesä on tuonut muutoksia – vaikkakaan ei kovin dramaattisia, luonnehtii sommelier Tarmo Koskenoja, joka on ravintolan toinen omistaja.
- Listaan on otettu enemmän valkoisia viinejä ja esimerkiksi portugalilaisia vinho verdejä, joita pidetään hyvin kesäisinä viineinä. Samoin roseepuolta lisätään aina kesäksi.
Kuohuviinien suosio puolestaan alkaa olla jo niin ympärivuotista, että Viinille-ravintolan myynnissä kesä ei tuo siihen varsinaisesti muutosta.
- Sitä menee tosi paljon koko ajan, ja mekin olemme lisänneet laseittain myytäviä kuohuviinejä niin, että tällä hetkellä meiltä saa kahta samppanjaa ja viittä muuta kuohuviiniä laseittain, kertoo Koskenoja.
Kotioloissa hän kehottaa kiinnittämään huomiota kuohuviinin oikeaan tarjoilulämpötilaan.
- Jos tarjotaan oikein kypsytettyä hienoa samppanjaa, sitä ei pidä tarjota liian jäisenä: makuja voi jäädä huomaamatta. Toisaalta kesäaikaan suositut proseccot saavat olla todella viileitä. Ja makeammat kuohuviinit pitää tarjota ehdottomasti vielä kylmempänä.
Koskenoja muistuttaa, että erityisesti kesäaikana kuohuviinin kuljetuksessa pitää olla varovainen.
- Auton takapenkillä voi tapahtua hirveitä, jos kuohuviinin unohtaa sinne lämpenemään. Pullot pitää kuljettaa kylmälaukussa ja muovikassiin käärittynä, ja välttää jättämästä autoon, jonka lämpötila voi pysäköinnin aikana nousta nopeasti.
Ehdoton kesäjuoma
Tarmo Koskenoja itse nauttii kesäaikaan mielellään kevyttä sangriaa.
- Sangria on ehdoton kesäjuoma, kunhan siitä ei tee liian vahvaa. Sangrian ei pitäisi olla sen vahvempaa kuin olut tai siideri, silloin se on oikea janojuoma.
Koskenoja jättää sangriasta pois tuoremehun, jota monet ohjeet kehottavat siihen lisäämään.
- Mielestäni tuoremehu värjää sangrian epämiellyttävästi. Lisään sen sijaan limetti- tai sitruunamehua makua antamaan – noin yhden sitruunan verran. Ja hedelmiä voi jokainen laittaa makunsa mukaan. Sitrushedelmät eivät muhennu juomaan ja mansikat sopivat sinne todella hyvin.
Mausteeksi joukkoon voi lisätä myös hieman väkevää viiniä, brandya tai likööriä – taas kukin oman makunsa ja pohjana käytetyn viinin mukaan.
- Mitään huippuviinejä sangriaan ei sitten kannata laittaa, vaan se tehdään vähän niin kuin pyttipannu: siitä mitä kotona löytyy. Espanjalainen punaviini olisi tietysti parasta.
Koskenoja muistuttaa, että sangrian voi tehdä yhtä lailla myös valkoviinistä.
Tavallaan sangriana hän näkee myös kesäoloissa suositun terassijuoman, valkoviinin ja spriten sekoituksen. Toisin kuin olettaa voisi, viiniguru ei tätä mitenkään tuomitse.
- Se puoltaa hyvin paikkansa kesällä, kun juomien on hyvä olla pitkiä. Taas kuitenkin pitää muistaa, että kovin hyvää viiniä sekoitukseen ei kannata käyttää.
Punaviini ruoan mukaan
Punaviini on Tarmo Koskenojan oma lempijuoma myös kesällä. Tosin nekin kevenevät kesällä.
- Kesälle sopivat varsinkin italialaiset keskitäyteläiset viinit, valpolicellot ja chiantit. Punaviini valitaan ruoan mukaan: eri tyylistä piknikille kuin grillipihvin kanssa. Tuhdimpaakin viiniä voi kesällä tarjota, kunhan laittaa sen vähän pidemmäksi aikaa jääkaappiin viilenemään, kuuluu asiantuntijan neuvo.
Punaviinejä pääsee maistelemaan Viinille-ravintolassakin, joka on auki koko kesän.
- Kesälläkin liikkuu ihmisiä, ja monet ovat Turussa käymässä ehkä vain sen kerran. Emme halua, että kukaan joutuu nykimään suljettua ovea. Meitä on tässä kuitenkin kaksi yrittäjää, joten voimme olla täällä vuoroviikkoina, Tarmo Koskenoja sanoo.
Viinille-ravintolassa voidaan järjestää suosittuja viinipruuveja myös kesäisin.
- Se on hyvä ohjelmanumero varsinkin polttariporukoille, Koskenoja vinkkaa.
![]() |
Piknikille tuodaan tarjottavat mahdollisimman valmiina, lisätään sangrian viinipohjaan sitruuna- ja soodavettä sekä jäät. Ja sitten vain nautitaan kesäpäivästä! |
![]() |
Rosee kasvattaa suosiotaan kesäisin. |
![]() |
Viinille-ravintolan kesäiset samppanjat ja kuohuviinit, joita voi nauttia myös laseittain. |
anneli.perkio@y-lehti.fi