Kotimaista ankanlihaa Halikosta
Wanhantuvan Ankkalassa Halikon Vaskiolla tuotetaan harvinaista herkkua Suomessa: kotimaista ankanlihaa. Ankanlihaa saa ostaa erikokoisina pakasteina suoraan tuottajaltakin, mutta pääosin Wanhantuvan ankat päätyvät pääkaupunkiseudun ravintoloihin.
- Ensimmäiset ankat tulivat meille vuonna 2006. Tällä hetkellä ne ovat tilan päätuote, vaikka viljelemme edelleen myös hevosten rehua. Ankat syövät oman tilan viljaa, sitten kun muutaman viikon poikasrehun jälkeen voimme siihen siirtyä, yrittäjä Mikael Oksanen kertoo.
Viime vuonna valmistuneen uuden ankkalan myötä tilaa olisi jopa 1300 ankalle ja mahdollista olisi kasvattaa kuusikin erää vuoden aikana.
- Toistaiseksi meillä kasvatetaan neljä erää vuodessa. Lintujen kasvatus on tarkkaan säänneltyä, niitä saa esimerkiksi olla 16 kiloa neliötä kohden, Oksanen selittää. Tiukan valvonnan ansiosta kotimaisilla linnuilla ei ole sitten sairauksiakaan, minkä yrittäjä toivoisi loppukäyttäjän myös muistavan.
- Me voimme näyttää millaisissa oloissa linnut kasvavat. Suomessa syödään enimmäkseen ulkomaista ankkaa. Keittiömestareiden ja kuluttajien kannattaisi edes kysyä kotimaista. Ankan hinta ei ole kova, Mikael Oksanen muistuttaa.
![]() |
Wanhantuvan lihalinnut kasvavat sisätiloissa, mutta tämä jo kuusivuotias ankkaherra on tilan lemmikki. Monet ottavatkin ankkoja kesäkuukausien ajaksi lemmikeiksi, Mikael Oksanen kertoo. |