Ruokaketjua kehitetään
Varsinais-Suomessa on viime vuosina panostettu yhä enemmän ruokatuotantoon ja elintarvikealaan hankkeiden muodossa.
Varsinais-Suomen ruokaketjun kehittämishanke VARRUn päätehtävä on ruokaketjun toimijoiden yhteistyöverkoston rakentaminen ja lisääminen ihan konkreettisin keinoin.
- Ruokaketju ymmärretään tässä laajemmin – pellolta pöytään ja takaisin. Ruokaketju on pikemminkin verkosto ja siihen liittyy vahvasti myös elintarvikealan ulkopuolisia toimijoita, kuten logistiikka ja jätehuolto, kertoo hankkeen koordinaattori Johanna Kähkönen Turun yliopistosta.
- Pyrimme katsomaan huomista pidemmälle ja tekemään uusia avauksia. VARRU on järjestänyt kevään aikana tulevaisuustyöpajoja, joissa on pyritty innovatiivisesti miettimään, miten esimerkiksi toimintaympäristön muutokset tulevat vaikuttamaan yritysten toimintaan ja yleisesti ruokaan.
Kevään aikana ruokaketjun toimijat ovat työstäneet yhdessä myös konkreettisia haasteita, kuten Varsinais-Suomen elintarvikelogistiikan kysymyksiä. Toinen suosittu työmuoto on ollut tuotekehitysklinikka.