Vahva visio ja määrätietoinen kehittäminen ovat kasvattaneet perheyritystä
Kemiönsaaren Kasnäsissa sijaitsevalle Ab Salmonfarm Oy:lle myönnettiin tänä keväänä tunnustus Suomalaisen kalanviljelyn edistämisestä. Ensimmäistä kertaa annetun tunnustuksen myötä Suomen Kalankasvattajaliitto nosti esille ainutlaatuisen yhtiön, joka on tarttunut alan haasteisiin määrätietoisesti ja ennakkoluulottomasti.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen ojentaman huomionosoituksen vastaanotti varatoimitusjohtaja Wilhelm Liljeqvist, jonka isä Jörgen uskoi alan mahdollisuuksiin aloittaessaan kalanviljelyn 1983. Kalanjalostus aloitettiin 1989, ja nykyään yritys tuottaa suurimmaksi osaksi itse viljelemistään kaloista irtopakastettuja tuotteita.
Yritystoiminta laajeni uusille toimialoille, kun Jörgen Liljeqvist osti vierasvenesataman 1995, ja rakensi jalostamoa vastapäätä hotellin vuonna 2000. Hotelli laajeni kylpyläksi 2005, ja alueella tehdään maarakennustöitä parhaillaan, vaikka yritystoiminnan jatkaja Wilhelm ei vielä ole aivan varma, mitä paikalle päätyy rakentamaan.
- Isällä on ollut vahva visio tulevaisuudesta, ja hän on aina tehnyt valtavasti töitä. Nyt sukupolvenvaihdos on käynnistynyt, Wilhelm Liljeqvist kertoo.
Matkailun osuus nousussa
Perheyritys työllistää talvisaikaan noin 80 ja kesäsesonkina noin 130 henkilöä. Se on investoinut viime vuosina paljon kalankasvatustekniikkaan, ja hankkinut muun muassa Australiasta automaattisen ruokintamenetelmän, joka mahdollistaa reaaliaikaisen seurannan.
Jalostamo käsittelee vuositasolla noin 3 000 tonnia ruokakalaa, kirjolohta, siikaa, ahventa ja kuhaa, ja 10 – 15 tuhatta tonnia rehukalaa, jota viedään Tanskaankin. Kalajalosteet menevät suurkeittiöihin kotimaan lisäksi Ruotsiin, Viroon ja Ukrainaan. Vähittäiskaupasta löytyy ainoastaan pakastettua silakkafilettä.
- Olemme tarkkoja laadusta koko ketjun osalta, ja me toimitamme oikeasti tuoretta kalaa. Olemme panostaneet tuliterään tekniikkaan ja innovaatioihin, sillä uskomme tulevaisuuteen, Liljeqvist toteaa.
Tällä hetkellä liikevaihdosta noin 70 prosenttia tulee kalasta ja loput 30 matkailusta. Kalapuolta jopa jarrutellaan, sillä raaka-aineen hinta vaihtelee kovasti, ja hintasotaa välttääkseen Salmonfarm pyrkii käyttämään itse kasvatettua kalaa.
- Työvoimaakin on vaikea saada tänne syrjään, Liljeqvist huomauttaa ja uskoo matkailun osuuden liikevaihdosta kasvavan.
![]() |
Wilhelm Liljeqvist seuraa isäänsä Salmonfarmin johdossa. Kalajalostamon lisäksi perheyrityksellä on kylpylähotelli, ravintola, kauppa ja vierasvenesatama Kasnäsissa. |
–a-ss