Kalakauppaa koko Kauppahallin historian ajan

Maneliukset palkittiin vuoden yrittäjäperheenä

Turun Yrittäjät ja Nordea Pankki ovat valinneet vuoden yrittäjäperheeksi Maneliuksen perheen, joka harjoittaa kalatuotteiden vähittäis- ja tukkukauppaa Turun Kauppahallissa. Tällä hetkellä 14 henkeä työllistävä Kalaliike S. Wallin on Suomen toiseksi vanhin kalaliike, jonka perusti alun perin linköpingiläinen Sofia Jönsson-Wallin. Liike aloitti toimintansa kauppatorilla, josta se siirtyi Turun Kauppahalliin heti sen valmistuttua marraskuussa vuonna 1896. Sofian jälkeen työtä jatkoi sisarenpoika Elis Noak Manelius. Ukko-Noakiksi kutsuttu mies kasvatti yritystä ja varsinkin sen tukkupuolen toimintoja. Samalla tuotevalikoimaa laajennettiin, ja tiskille ilmestyivät kalatuotteiden ohelle myös riistatuotteet. Listalta löytyi mm. kyyhkyä, sinisorsaa ja hirveä, joita on yhä edelleen tarjolla.

- Noak Maneliuksen jälkeen ohjaksiin astui isäni Sakari Manelius, joka oli Noakin veljenpoika. Hän oli aloittanut yrityksessä juoksupoikana. Sotavuodet kuluivat isältä rintamalla, mutta välittömästi sodan jälkeen hän osti liikkeen sedältään. Itse tulin mukaan 70-luvun alussa ja vetovastuuseen siirryin 80-luvun puolivälissä. Muutimme yrityksen osakeyhtiöksi vuonna 2003. Olemme parhaillaan käymässä läpi sukupolvenvaihdosta, ja poikani Jaakko on hiljalleen siirtymässä liikkeen johtoon, kertoo toimitusjohtaja Seppo Manelius.

Tukkumyynti jatkaa kasvuaan

Tänä päivänä yhä merkittävämpi osuus yrityksen liikevaihdosta tulee tukkuliikkeen toiminnasta. Tukku on toiminut viimeiset kaksi vuotta uusissa EU:n mukaisissa tiloissa hallin lisäsiivessä.

- Tuotantotiloissa käsitellään joka päivä kaloja, jotka saapuvat alueen kalastajilta. Kalat käsitellään aina itse, asiakkaan toiveiden mukaisesti. Näin pystymme varmistamaan loppukäyttäjälle tuotteiden tuoreuden ja laadun, Manelius vakuuttaa.

Vaatimustaso on noussut asiakkaiden tietoisuuden lisääntyessä. Nykyään kysytään eritavoin ja eriasteisesti käsiteltyjä tuotteita, samoin kuin kaloja ja äyriäisiä, joita ei lähivesissämme kasva.

- Olemme tyytyväisiä, että hallin myymälä mahdollistaa kosketuspinnan loppukäyttäjään. Tällöin saadaan asiakkailta aina tietoa siitä, mikä on kiinnostavaa, ja mihin suuntaan ollaan menossa. Samalla tulee kehitettyä uusia tuotteita, ja niitä voidaan tarjota myös tukkupuolella. Tilanne on siitä muuttunut, kun isäni myi vielä pääasiassa kokonaista kalaa tai käsittelemätöntä filettä. Kalaa kuljetetaan nykyään terveysviranomaisen hyväksymillä autoilla, missä kylmäkoneet pörisevät. Monet vanhemmat turkulaiset muistavat vielä ajan, jolloin hallin oma kuski Taisto ajeli pappatunturilla pitkin Turkua takatelineellään kala- tai lihalaatikoita, Seppo Manelius muistelee.

Hallin ehostusta odotellaan

Kauppahalli on vuosikymmenten saatossa kokenut paljon muutoksia, ja uusia on tulossa.

- Sen ohella, että kalanmyynnissä on siirrytty valmistuotteisiin, halli on kokenut muitakin toiminnallisia muutoksia. Asiakkaiden käyttöön suunniteltuja ruokapaikkoja on nykyään useita. Aloittaessani niitä ei ollut lainkaan, Manelius mainitsee.

Kauppahallin kauppiaat odottavat innolla kaupungin suunnittelemia ehostustoimia.

- Tunnelmaa ei täällä saa muuttaa, mutta siisteyttä ja yleistä mukavuutta voidaan lisätä esimerkiksi pintakäsittelyn avulla ja valaistusta uusimalla.


Laajalta kalatiskiltä vaativinkin asiakas löytää mieleisensä tuotteen.



Vuoden yrittäjäperhe Riikka Manelius (vas.), Seppo Manelius, Pirjo Manelius, Ida Similä ja Jaakko Manelius. (kuva Kirsi Virta)

–ps

Julkaistu 06/2012        
SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa