Yritysten odotuksissa ei suuria muutoksia

Pk-yritysten suhdanneodotuksissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia viime kevään jälkeen. Koko maan pk-yrityksistä 21 prosenttia arvioi suhdanteiden paranevan ja yhtä moni uumoilee niiden huononemista. Varsinais-Suomessa ollaan hivenen muuta maata pessimistisempiä. Tieto käy ilmi Suomen Yrittäjien, Finnvera Oyj:n sekä työ- ja elinkeinoministeriön julkaisemasta pk-yritysbarometrista. Varsinais-Suomesta kyselyyn osallistui 390 yritystä.

– Yritysten näkymät ovat yleisesti ottaen kohtuulliset, toimialojen sisälläkin on hajontaa. Kysely tehtiin heinä-elokuussa ja kun siihen mennessä maakunnasta on tullut varsin synkkiäkin viestejä, erityisesti Nokialta, tulosten olisi voinut odottaa olevan huonompia, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Henri Wibom sanoo.

43 prosenttia Varsinais-Suomen pk-yrityksistä uskoo liikevaihdon kasvuun seuraavan vuoden kuluessa. 39 prosenttia arvelee liikevaihdon pysyvän ennallaan ja 18 prosenttia sen laskevan. Investointien arvon kehittymiseen yritykset suhtautuvat hieman muuta maata varovammin. Viennin ja tuonnin arvon arvioidaan pysyvän jokseenkin ennallaan. Tuotantokustannusten kehitykseen Varsinais-Suomessa odotetaan suurempia muutoksia kuin muualla Suomessa: meillä 51 prosenttia arvioi kustannusten nousevan ja vain 4 prosenttia pysyvän ennallaan, kun koko maassa vastaavat prosenttiosuudet ovat 43 ja 48. Kustannusten laskua odotetaan molemmissa ryhmissä 9 prosentin verran. Tuotteiden ja palvelujen hintoihin lähes puolet vastaajista odottaa korotuksia.

Työpaikkojen säilyminen positiivista

52 prosenttia Varsinais-Suomen pk-yrityksistä arvelee kannattavuuden pysyvän ennallaan. Kasvua odottaa 27 ja laskua 22 prosenttia. Vakavaraisuuden kehittymiseen maakunnassa uskoo 28 prosenttia kun 60 prosenttia odottaa sen pysyvän nykyisellään. Tuotekehityspanostuksiaan kasvattaa alueella 22 prosenttia ja tilausten määrän nousuun uskoo 35 prosenttia.

– Erityisen positiivista on nähdä, että yksi viidesosa palkkaa lisää väkeä ja lähes kaksi kolmasosaa aikoo säilyttää nykyiset työpaikat. Kannattavuuden heikkeneminen on taas yhteydessä investointien laskuun; kun yritysten katteet ovat laskussa, ei voida odottaa myöskään investointeihin kasvua, Wibom arvioi.

Nyt selvitettiin ensimmäistä kertaa, miten hyvin pk-yritykset tuntevat vientikaupan rahoitusvaihtoehdot ja organisaatiot. Vain 4 prosenttia koko maan pk-yrityksistä tunsi ne hyvin ja 21 prosenttia melko hyvin. Varsinais-Suomessa melko hyvin tuntevia on 20 prosenttia. Yritysten julkisia kansainvälistymispalveluita tunsi koko maassa melko hyvin 20 prosenttia ja erittäin hyvin 3 prosenttia. Maakunnassa melko hyvin julkisia kansainvälistymispalveluita tuntevia oli 24 prosenttia.

Suurimmat kehittämistarpeet yrityksissä on edelleen markkinoinnissa ja myynnissä. Toiseksi eniten kehittämistarvetta nähdään henkilöstön kehittämisessä. Kehittämisen pahimmaksi esteeksi nimetään yleinen taloustilanne.

Koko maan pk-yrityksistä 16 prosentilla on ollut maksuvaikeuksia, Varsinais-Suomessa luku on 22 prosenttia. Luvut ovat nousseet jonkin verran viime keväästä.

– Yleinen suhdannenäkymä on kuitenkin euroalueen tilanteen huomioiden melko positiivinen, Wibom sanoo.

pirkko.varjo@y-lehti.fi

Julkaistu 09/2012        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa