Yrittäjyyskasvatuksen tueksi luodaan uutta työkalua
Varsinais-Suomeen luodaan parhaillaan yrittäjyyskasvatuksen strategiaa ja toimintaohjelmaa. Tarkoituksena on taata lapsille ja nuorille paremmat mahdollisuudet menestyä koulussa ja työelämässä.
– Nyt etsitään koko maakunnan yhteistä näkemystä yrittäjyyskasvatuksesta. Tavoitteena on sitouttaa kaikki toimijat yrittäjyyskasvatustyöhön. Strategia on tavallaan jatkoa Yrittäjyyden Ykkönen –hankkeelle, aluepäällikkö Johanna Vainio hanketta koordinoivasta Varsinais-Suomen YES-keskuksesta kertoo.
Vuoden kestävän hankkeen suunnittelussa ja valmistelussa ovat olleet aktiivisesti mukana Varsinais-Suomen Yrittäjien lisäksi Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n Turun toimisto ja Taloudellinen tiedotustoimisto TAT. Itse strategian laatiminen ja kirjoittaminen annettiin tarjouskilpailun perusteella jyväskyläläiselle Villinikkarit Oy:lle ja se tehdään yhteistyössä koulujen, elinkeinoelämän ja julkisen sektorin edustajien kanssa. Työn on tarkoitus konkretisoitua painotuotteeksi ensi vuoden alussa, minkä jälkeen sitä päästään jakamaan ja jalkauttamaan yrittäjyyskasvatukseen osallistuville.
Luovia, oma-aloitteisia, yritteliäitä
Yrittäjyyskasvatus on kirjattu koulujen opetusohjelmiin ja opettajilla on melko vapaat kädet soveltaa sitä parhaaksi kokemallaan tavalla eri oppiaineissa. Nimestään huolimatta tarkoituksena ei ole kasvattaa uusia yrittäjiä vaan oma-aloitteisia, itsenäiseen työhön ja analyyttiseen ajatteluun kykeneviä ihmisiä.
– Yrittäjyyskasvatuksella ja nyt tehtävällä strategialla parannetaan maakunnan kilpailukykyä, asiantuntija Sanna Halttunen-Välimaa EK:n Turun toimistosta tiivistää.
Hankkeen aloitustilaisuus pidettiin elokuun lopussa. Syksyn aikana strategiaa hiotaan kehittämis- ja opettajatiimeissä.
– Myös lapset ja nuoret saavat kertoa näkemyksensä siitä, millaisessa oppimisympäristössä he parhaiten uskovat edistyvänsä, Vainio huomauttaa.
Tietoa on osattava etsiä itse
Yrittäjyyskasvatusta on edistetty aktiivisesti Varsinais-Suomessa jo noin kymmenen vuotta. Tänä aikana asenteet ovat muuttuneet alun epävarmuudesta avoimemmiksi ja jopa innostuneiksi. Vielä on kuitenkin paljon tehtävää, Johanna Vainio ja Sanna Halttunen- Välimaa sanovat.
– Ihannetilanteena näemme sen, että yrittäjyyskasvatus olisi osa kaikkea koulutusta jokaisella kouluasteella, myös yliopistossa. Oppilaat uskaltaisivat kokeilla ja testata eri asioita ilman, että pelkäisivät epäonnistumista. Oppilaitoksilla olisi paljon yhteistyöyrityksiä ja sekä opettajat että oppilaat pääsisivät kosketuksiin erilaisten työpaikkojen kanssa. Opiskelu perustuisi oppilaiden omaan tiedonhankintaan ja auttaisi jokaista tunnistamaan omat vahvuutensa.
Varsinais-Suomen maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia ja toimintaohjelma ulottuu vuoteen 2016. Hanke rahoitetaan maakunnan kehittämisrahalla.
![]() |
Omien vahvuuksien tunnistaminen sekä luova ja yritteliäs asenne ovat hyviä eväitä työelämään, Johanna Vainio (oik.) ja Sanna Halttunen-Välimaa sanovat. Yrittäjyyskasvatuksella tähdätään juuri näiden ominaisuuksien vahvistamiseen. |