Uutta työvoimaa täsmäkoulutuksella
Kalantilainen Tuija Rantanen ja laitilalainen Mervi Aho ovat pian päteviä hitsausoperaattoreita. Vielä jokin aika sitten Rantanen työskenteli lasialan yrityksessä laminoitsijana ja Aho tienasi leipänsä muovitehtaassa. Alanvaihdossa heitä auttoi kalantilaisen Vahterus Oy:n rekrytointikoulutus. Naiset kuuluvat yhdentoista opiskelijan ryhmään, joille valmistuttuaan on tiedossa varma työpaikka.
Rekrytointikoulutus on työvoimahallinnon tukemaa täsmäkoulutusta. Sen avulla yritys saa kaipaamansa työntekijän ilman, että yrityksen omaa aikaa tai varoja kuluu kohtuuttomasti työn opettamiseen. Monille yrityksille rekrytointikoulutus on jopa ainoa mahdollisuus saada työvoimaa, kun valmiiksi pätevää väkeä ei yksinkertaisesti ole.
Talousjohtaja Sinikka Kontu on tyytyväinen rekrytointikoulutuksesta saamiinsa kokemuksiin. Vahteruksella koulutusta toteutetaan nyt kolmannen kerran yhteistyössä Laitilan Winnovan kanssa.
– Opiskelijat valmistuvat ohutlevytöihin, loppuhitsaukseen ja kokoonpanoon. Valitsemme opiskelijat yhdessä oppilaitoksen ja työvoimaviranomaisen kanssa. Tähän mennessä kaikki ovat sijoittuneet meille töihin, nytkin odotamme kovasti tämänkertaisen kurssin valmistumista, Kontu kertoo.
Opettaja koko ajan mukana
Opiskelijoiden koulutusaika vaihtelee kolmesta kuuteen kuukauteen sen mukaan, millainen työkokemus heillä on ennestään. Ryhmissä on ollut esimerkiksi entisiä metallimiehiä, autotehtaan työntekijöitä ja hoitoalan ihmisiä. Koulutuksen yhtenä pääsyvaatimuksena on opiskelijan työttömyys tai työttömyysuhka, mutta mukaan on voitu joissain tapauksissa ottaa myös alanvaihtajia.
Rekrytointikoulutus koostuu oppilaitoksessa pidettävistä teoriajaksoista ja yrityksessä suoritettavasta työharjoittelusta. Opettaja on koko ajan ryhmän mukana, myös yrityksessä.
– Tämä on osoittautunut erittäin toimivaksi, se on todellista täsmäkoulutusta yritysten tarpeisiin, vastuukouluttaja Markku Ylilehto Laitilan Winnovasta kertoo.
Tuija Rantanen ja Mervi Aho vakuuttavat tyytyväisyyttään rekrytointikoulutukseen. Opiskelun kuluessa Aho on suuntautunut hitsaukseen ja Rantanen ohutlevytöihin. Levylämmönsiirtimiä valmistava Vahterus ei ollut kummallekaan entuudestaan kovin tuttu.
– Tämä on fyysisesti raskaampaa työtä kuin kuvittelin, mutta sopii kyllä naisillekin, Aho sanoo.
Vahterus Oy työllistää noin 170 työntekijää.
Yhteishankintaa kolmella eri tavalla
Yhteishankintakoulutus on työnantajan ja työ- ja elinkeinohallinnon yhteistyössä suunnittelemaa, hankkimaa ja rahoittamaa työvoimakoulutusta. Sen avulla voidaan kouluttaa yrityksessä työssä olevia tai yrityksen palvelukseen tulevia uusia työntekijöitä.
Yhteishankintakoulutusta voidaan toteuttaa kolmella eri tavalla: rekrykoulutuksella koulutetaan uusia työntekijöitä, täsmäkoulutuksella kehitetään yrityksen työssä olevan henkilöstön ammatillista osaamista muutostilanteissa ja muutoskoulutuksella autetaan taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä irtisanottuja uuden ammatin tai työpaikan löytämisessä.
– Yhteishankintakoulutus sopii kaikenkokoisille yrityksille. Yritykset voivat myös hakea koulutusta yhdessä, projektisuunnittelija Jukka Lindberg Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta kertoo.
Yrityksen oma rahoitusosuus riippuu yrityksen koosta ja koulutuksen lajista, rekrytointikoulutuksessa se on 30 prosenttia. Lisätietoa koulutuksista saa paikallisesta TE- toimistosta (ent. työvoimatoimisto) tai Ely-keskuksesta.
![]() |
Vahteruksella odotetaan jo kovasti uusien rekrykoulutettavien valmistumista. Kuvassa talousjohtaja Sinikka Kontu (vas.), opiskelija Tuija Rantanen, työnjohtaja Teuvo Kinnula ja opiskelija Mervi Aho. |
pirkko.varjo@y-lehti.fi