Yrittäjä kantaa aina vastuun työntekijästä

Myös tapaturman sattuessa, vaikka se johtuisi työntekijän huolimattomuudesta

Yrittäjät kokevat, että työsuojeluasioissa työntekijän vastuuseen tai sen puutteeseen ei kukaan ota kantaa. Vaikka koulutuksesta, ohjeistuksesta, suojavälineistä ja valvonnasta on huolehdittu, yrittäjä on vastuussa työntekijän loukkaantuessa tai menehtyessä tapaturmassa.

Varsinais-Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Jaakko Heininen toteaa monen puolesta, että vastuunjako on epätasapainossa. Yrityksille ja yrittäjille sälytetään jatkuvasti lisää vastuuta, mutta miten työntekijä saadaan noudattamaan sääntöjä.

- En tiedä tapausta, jossa työntekijää olisi rangaistu turvavälineiden laiminlyönnistä. Onnettomuuden tutkinnassa työntekijä olisi saatava vastuuseen. Palkanmaksussakin huomioidaan turvavälineiden käyttö, Heininen sanoo.

Usein yrittäjän ainoa vaihtoehto on työmaan pysäyttäminen, kunnes turvavälineitä taas käytetään asianmukaisesti. Heininen etsii ja toivoo ratkaisuja, joissa byrokratian sijaan keskityttäisiin olennaiseen: kaikki sitoutuisivat noudattamaan sääntöjä ja ehkäisemään tapaturmia ja kuolemantapauksia.

Dokumentoi, kirjaa ylös

Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen johtaja Seppo Pekkala muistuttaa, että työnantajan vastuu lähtee työsopimuksesta, eikä sitä voi siirtää työntekijälle. Yrittäjällä on velvollisuus tehdä terveys- ja turvallisuusvaarojen selvitys.

Selvityksen jälkeen työnantajan on luotava toimintatavat, joissa varmistetaan riittävä vaarojen hallinta muun muassa koulutuksella, ohjeistuksella, apu- ja turvavälinein sekä suojaimin. Koulutuksiin osallistuneilta työntekijöiltä kannattaa ottaa kuittaus todisteeksi.

Työnantaja on johdossa ja tarkkailee, toimiiko työskentely suunnitellusti. Poikkeavassa tilanteessa työntekijällä on oltava tieto, keneen ottaa yhteyttä, ja tämän henkilön on oikeasti oltava tavoitettavissa.

- Selvitys, hallintamalli, tarkkailu ja dokumentointi, siinä tiivistetty malli. Koulutuksiin osallistuneilta työntekijöiltä kannattaa ottaa kuittaus todisteeksi. Työmaapalavereiden sisältö ja osallistujat kannattaa kirjata muistiin. Mitä vaarallisempi homma, sen perusteellisempi dokumentointi. Käsitykseni on, että tällöin mahdollisessa onnettomuustilanteessa voidaan helpommin osoittaa, ettei rikosta ole tapahtunut ja poliisi voi keskeyttää mahdollisen esitutkinnan, Pekkala ohjeistaa.

Pekkala tietää omakohtaisesti, miltä tuntuu olla virkavirheestä syytettynä esitutkinnassa. Syylliseksi epäillyn henkinen paine on kova. Silloin on pidettävä pää kylmänä ja pysyttävä faktoissa. Dokumentit tuovat pontta asian selvittämiseen ja puolustukseen.

- Oikeusvaltioon kuuluu, että asiat tutkitaan, ja se valtaa käyttävien on kestettävä. Seuraamukset hyvin harvoin estävät yritystoiminnan jatkamisen, Pekkala jatkaa.

AVIn työsuojelu hoitaa aikaisemman työsuojelupiirin tehtävät, ja tekee noin 4 000 tarkastusta vuodessa. Velvoittaviin pakkopäätöksiin niistä johtaa muutamia kymmeniä. Kun AVIn perustehtävä on ohjaus ja velvoittaminen, tyypillisin väline on kirjallinen työnantajalle annettu toimintaohje.

- Me tutkimme myös vaikeaan vammaan ja kuolemaan johtaneet tapaukset, mutta meillä ei ole kuulusteluoikeutta.

Kirjallinen varoitus ja irtisanominen?

AVI:n työsuojelulautakunta käsittelee muun muassa suunnitelmat, toteumat ja työn painopistealueet. Siihen kuuluu kahdeksan jäsentä, neljä työnantajien ja neljä palkansaajien edustajaa. Immo Nummi Sisustus-Nummi Oy:stä toimii varajäsenenä.

Valvonnan ja vastuun rajojen määrittely on vaikeaa. Yleinen sakko turvamääräysten rikkomisesta on 500 euroa tapausta kohti.

- Meidän yrityksessämme se peritään työntekijältä. Meillä liikkuu 26 asentajaa eri työmailla, eikä aliurakoitsijalla ole jatkuvaa työnjohtoa työmaalla. Työnantaja ei voi istua vieressä valvomassa työskentelyä.

Yritys järjestää koulutuspäiviä työntekijöille ryhmittäin, ja pitää pöytäkirjatyyppistä dokumentointia.

- Ehkä tässä tarvittaisiin ennakkotapaus, joka auttaisi luomaan käytännön linjoja, Nummi arvioi.

Varatuomari Risto Tuominen Suomen Yrittäjistä muistuttaa, että useasta laiminlyönnistä voi antaa työntekijälle kirjallisen varoituksen. Muuten konstit ovat todella vähissä.

- Seuranta työmaalla on aina välittömän työnjohdon vastuulla. Useampi varoitus voi johtaa irtisanomiseen.


- Oikeusvaltioon kuuluu, että asiat tutkitaan, ja se valtaa käyttävien on kestettävä. Seuraamukset hyvin harvoin estävät yritystoiminnan jatkamisen, Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen johtaja Seppo Pekkala muistuttaa.

anna-silja.suutarinen@y-lehti.fi

Julkaistu 10/2012        
Rockfun Promotions & Agency Oy

Rockfun Promotions & Agency Oy

Juontajapalvelut, Konsultointipalveluja, Mainosspiikkaus, Mediatoimistoja, Ohjelmatoimistoja, Promootiopalvelut, Viestintätoimistoja, Äänimainontaa

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa