Mahdoton on mahdollista
Emme tunne mahdotonta, Niko Haro linjaa Marine Alutech Oy Ab:n toimintamallia. Teijolainen yritys vie maailmalle ammattiveneitä viranomaiskäyttöön, ja vaikuttaa joka mantereella Australiaa lukuun ottamatta. Itämeren valtioiden lisäksi Norja, Pohjois-Afrikka, Kauko- ja Lähi-itä ovat sen markkina-aluetta.
Vuonna 1985 toimintansa aloittanut yritys on tunnettu Marine Alutechina 20 vuotta. Vuonna 1989 alkoi kumppanuus Suomen Puolustusvoimien kanssa, ja Ruotsin Puolustusvoimille toimitettiin ensimmäisen kerran 1991. Luotsi-, partio- ja meripelastus-, puolustus-, öljyntorjunta ja –keräysaluksia kehittävä, tuottava ja markkinoiva yritys on toimitusjohtaja Niko Haron mukaan ottanut suorituskykyynsä nähden isoja riskejä ja satsannut laatuun kannattavuuden kustannuksella.
70 työntekijän yrityksen liikevaihto oli 10 vuotta sitten 8 miljoonaa euroa, viisi vuotta sitten 6 miljoonaa, ja liikkuu nyt 11,5 miljoonan tuntumassa nousten tasaisesti. Vuosi 2004 oli vaikea kotimaan markkinoiden osalta tilauskannan hiipuessa olemattomiin.
Nyt myydään vuosia 2016 ja 2017, ja tilauksia on reilusti pariksi vuodeksi eteenpäin. Alan liikevaihto on Suomessa 10 miljoonan kantimissa, ja ala kahdeksan eri yrityksen käsissä.
- Meillä tuosta liikevaihdosta on aina kolmasosa tai puolet, Haro kertoo.
Omalla Watercat-tuotemerkillä myynti ei sujunut toivottavasti, mutta yrityksen oma nimi ja suomalaisuus ovat vakuuttaneet ostajat. Kaukoidässä Nokia tunnettiin jo, ja suomalaisuus puree Aasiassa, sillä sen koetaan takaavan laatu ja statussymbolin merkit täyttyvät.
Paljon töitä rennolla asenteella
Jalansijan saaminen ulkomailla on kallista ja vie 1 – 2 prosenttia liikevaihdosta. Malesiaan myyminen oli iso investointi: yritys lähetti paikan päälle kaksi venettä testattavaksi. Panos realisoitui kahden vuoden kuluttua kymmenen veneen kauppana.
- Markkinaselvitykset meidän on kannattanut tehdä itse. Maailmalle olemme päässeet yhteistyökumppaneiden vanavedessä, telakkaedustajien ja toisten yritysten kautta. Ensikontaktin jälkeen olemme käyneet itse tekemässä itseämme tutuksi paikan päällä.
Teijosta käsin hoidetaan Euroopan kauppaa, muualla toimivat edustajat. Haro kehottaa paneutumaan erilaisiin kulttuureihin ja kaupankäynnin tapoihin. Julkisen tuen hakeminen on kallista ja monimutkaista, eikä siihen kannata paneutua pikkusummien takia. Rahankäytön on oltava suunnitelmallista, ja selvä visio siitä, mitä halutaan saavuttaa ja millä keinoilla, auttaa tuen saamista.
- Teemme kovasti töitä mutta rennolla asenteella. Olemme ottaneet suunnitteluun nuoria, ja antaneet heidän kyseenalaistaa vanhoja tapoja ja tottumuksia. Olemme viimeisen viiden vuoden aikana rikkoneet kuvioita, ja saaneet myös laatuluokittajat hyväksymään sen.
Ensimmäinen patenttihakemus on vireillä. Yritys on nyt kansainvälisesti hyvin tunnettu, myös kilpailijoiden keskuudessa. Marine Alutech on juuri lanseerannut uuden tuotteen puolustusvoimien käyttöön, ja Haro uskoo maailmanlaajuisiin markkinoihin.
- Pidämme huolta velvoitteista, työntekijöistä ja kontakteista. Oma asema markkinoilla on hyvien tuotteiden ansiota. Kotimainen asiakas vaatii meiltä enemmän kuin kilpailijalta. Oma tavoitteemme on työllistää vuoteen 2016 mennessä 30 – 50 uutta työntekijää.
Niko Haro, Marine Alutech Oy:n toimitusjohtaja:
1. Tunne kilpailijasi
2. Tunne tuotteesi. Usko itseesi ja tuotteeseen.
3. Perheyrityksessä myynti henkilöityy omistajaan. Henkilökohtainen kontakti on arvostettu, jopa ratkaiseva.
4. Kaiva esille kyky ja uskallus hallitun hulluihin riskeihin.
5. Panosta kielitaitoon.
6. Pidä referenssit esillä.
7. Hyödynnä pienen yrityksen joustavuus, se on etu verrattuna isoihin kansainvälisiin kilpailijoihin.
8. Kerro, että olet hyvä siinä, mitä teet!
9. Ehkäise yrityskulttuurien törmäyksiä, ja lähde liikkeelle avoimin mielin.
![]() |
Marine Alutechin laiturissa on uusin tuotekehitysponnistus puolustusvoimien käyttöön. Niko Haro kertoo aluksen soveltuvan kansainvälisille markkinoille. |
–a-ss.