Vaihtoehtoja terveyttämisellä ja kasvupoluilla
- Yrittäjät tarvitsevat vaihtoehtoja, sanoo konsulttiyrittäjä Antti Lehtimäki.
Lehtimäen mukaan näitä vaihtoehtoja kaivataan sekä hyvässä kunnossa olevissa että terveyttämistä vaativissa pk-yrityksissä.
Terveyttäminen tarkoittaa sitä, että huonossa tilassa olevan yrityksen liiketoiminnan kassavirta käännetään positiiviseksi kehittämällä yritystä nopeilla täsmätoimenpiteillä. Useimmiten yrityksen rahoittajat ovat mukana, kun terveyttämissuunnitelmia laaditaan ja toimenpiteistä päätetään. Hyvä terveyttämissuunnitelma ja sen toteuttamiseen sitoutuminen ovat monesti edellytys sille, että rahoittajat antavat lisärahoitusta akuutin kriisin yli.
- Tavoitteena voi olla terveyttää yrityksestä myyntikelpoinen ja antaa yrittäjälle mahdollisuus luopua siitä. Jo tämä mahdollisuus pelastaa monen yrittäjän yöunet, Lehtimäki selittää.
Ekonomi Antti Lehtimäellä on pitkä kokemus erilaisista konsulttitehtävistä ja yrittäjyydestä. Viimeiset viisi vuotta Lehtimäki on ollut partnerina Konsulttiyhtymä Ajassa ja tehnyt töitä pk-yritysten liiketoimintasuunnitelmien ja strategioiden, markkinaselvitysten sekä liiketoimintojen terveyttämisen parissa.
Lehtimäki kuvailee tilannetta, jossa yrityksen toiminta oli tappiollista, yrittäjä oli väsynyt ja valmis lyömään hanskat tiskiin. Toimiala on kuitenkin sellainen, jossa kysyntää on jatkuvasti. Tilaukset ovat laskeneet vain tilapäisesti.
- Kävimme läpi yrityksen kaikki asiakkuudet ja katsoimme, missä on kasvumahdollisuuksia. Näihin panostamalla saatiin tervettä pohjaa liiketoiminnalle. Samalla leikattiin kiinteitä kustannuksia, Lehtimäki kertoo.
Kasvupolku selkeyttää tilannetta
Joskus vaihtoehtoja on myös liikaa. Yrittäjä saattaa hakea voimakasta kasvua samanaikaisesti monista eri liiketoiminnoista ilman, että kykenee kunnolla onnistumaan yhdessäkään niistä.
- Idearikkaalla yrittäjällä voi olla monta juttua tekeillä, mutta aika on rajallista. Silloin yrityksen liiketoimintojen mallintaminen ja kasvupolun kirkastaminen auttavat selkeyttämään tilannetta ja yrittäjän on helpompi tehdä valintoja, Lehtimäki selittää.
Liiketoimintojen arviointien, terveyttämisen ja kasvupolkujen kehittämisen apuvälineenä Lehtimäki käyttää mallinnustyökaluja. Cone Made –strategiatyökalulla yrityksen eri liiketoiminnat mallinnetaan kartoiksi.
Ulkopuolista näkökulmaa
Vaihtoehtojen löytämiseksi yrittäjät tarvitsevat Lehtimäen mukaan keskustelukumppaneita ja sparrauskumppaneita. Keskustelukumppani voi olla esimerkiksi liikkeenjohdon konsultti, hallitusammattilainen tai yrityskummi.
- Silloin, kun nykyiseen tilanteeseen haluaa vaihtoehtoja tai vaihtoehtoisia kehityspolkuja on liikaa, kannattaa hakea ulkopuolista näkökulmaa, Lehtimäki sanoo.
Lehtimäki myös kannustaa pk-yrityksiä aktivoimaan omaa hallitustyöskentelyään. Hallituksen roolina on päättää yrityksen strategiset linjat ja sparrata johtoa. Tämän vuoksi hallitukseenkin olisi hyvä hakea ulkopuolisia jäseniä.
![]() |
Antti Lehtimäen mukaan vaihtoehtoja kaivataan sekä hyvässä kunnossa olevissa että terveyttämistä vaativissa pk-yrityksissä. |
emmi.harju@y-lehti.fi