Monipuolinen palvelukokonaisuus valttina
Venesatamissa alkaa kohta olla vuoden kiireisin aika, kun veneitä nostetaan talviteloille, peitellään ja mahdollisista huoltotoimenpiteistä ja korjauksista päätetään. Niin myös Rymättylässä Rimito Marin Oy:n telakalla, jossa viimeiset veneet nostetaan marraskuun alussa.
Telakan emoyhtiö on Rymättylän Vene- ja Mallipaja Oy, joka aloitti toimintansa Turussa vuonna 1987 alun perin kahden veneenrakentajaveljeksen yrityksenä.
- Teimme aluksi malleja ja muotteja muovi- ja kumiteollisuudelle. Vasta kun lama 90-luvulla alkoi vaikuttaa, jäi aikaa puuveneitten rakentamiseen, mihin minulla varsinaisesti on koulutus, kertoo Sakari Laine, joka nykyisin jakaa yrittäjyyden vaimonsa Tiinan kanssa.
Yritys siirtyi Rymättylän kirkolle vuonna 1989. Kun tilat siellä eivät enää riittäneet, Rymättylän Vene- ja Mallipaja osti vuonna 1999 Rimito Marin Oy:n telakan ja samalla 70-paikkaisen venesataman Kuristenlahdelta.
- Nyt on 13 vuotta toimittu täällä. Tällä hetkellä meitä on Tiinan ja minun lisäkseni kaksi muuta ammattitaitoista kokoaikaista työntekijää. Tyttärellä on myös alan koulutus, mutta hän on nyt äitiyslomalla, Laine mainitsee.
Rymättylän Vene- ja Mallipaja pystyy tarjoamaan kattavat palvelut veneenomistajille: korjaus- ja huoltotyöt, telakointipalvelut ja kotisatamapaikan. Alihankkijoiden kautta hoidetaan samassa yhteydessä myös esimerkiksi moottorien korjaukset, sähkötyöt tai kaasutarkastukset.
Telakka varmin tulonlähde
Yritys on kuitenkin erikoistunut puuosien korjaukseen. Sitä kautta on kertynyt sellainen asiakaskunta, joka puolestaan mainostaa yritystä eteenpäin.
- Meidän ei ole koko aikana tarvinnut paljon mainostaa. Usein uudet korjausasiakkaat jäävät myös telakan asiakkaiksi, Sakari Laine toteaa. Asiakkaat ovat pääosin Etelä- ja Länsi-Suomesta.
Talvella tehdään isommat korjaukset, kuten kokonaisten pohjien uudistukset. Vanhojen historiallisesti arvokkaiden veneiden kohdalla asiakkaan kannattaa sellainen työ myös teettää.
- Korjaukset ovat usein kylläkin siitä kiinni, onko ihmisillä rahaa niiden teettämiseen. Ne jätetäänkin yleensä aika viime tinkaan. Aina ei tajuta, kuinka huonossa kunnossa vene voi olla, kun päältä päin näyttää vielä hyvältä. Sitten kun korjauksia tehdään, ei aina tiedä, mistä löytyisi vielä niin luja paikka, että uuden osan saisi kiinnitettyä, harmittelee Laine.
- Veneen korjauttamisessa pitääkin aina varautua siihen, että työt yleensä kasvavat siitä, mitä on suunniteltu.
Telakointi on yritykselle kuitenkin se varmempi tulonlähde. Veneet on nostettava syksyllä ylös merestä, olivat suhdanteet mitkä hyvänsä.
Siksi Laineet pyrkivätkin kehittämään telakkaa ajanmukaiseksi. Alalla täytyy pysyä jatkuvasti muuttuvien säädösten tasalla.
- Tai oikeastaan yritämme kulkea vähän edellä. Uusia hankintoja meillä on uuden kuljetuskaluston lisäksi muun muassa septi-pumppu ja sähköinen asiakashallintaohjelma. Seuraavaksi laitetaan pesuvesien likakaivot, hän suunnittelee.
Varsinais-Suomen Yrittäjät on huomioinut määrätietoisen kehitystyön myöntämällä vuoden 2011 kuntakohtaisen yrittäjäpalkinnon Rymättylän Vene- ja Mallipaja Oy:lle.
![]() |
Telakalla on käytössä nosturi, jolla saadaan ylös veneet 20 tonniin asti, kertoo Sakari Laine. |
![]() |
Marko Kokko ja Simo Sääksjärvi korjasivat vanhan moottoriveneen hytin kantta. |
anneli.perkio@y-lehti.fi