Kuntapalvelut kuntavaaliteemojen kärjessä
Kunnallisvaalit toimitetaan sunnuntaina 28. päivänä tätä kuuta. Kysyimme kaikilta eduskuntapuolueiden piirijärjestöjen edustajilta tai puheenjohtajilta vastauksia seuraaviin kysymyksiin:
1) Mitkä ovat puolueenne kolme tärkeintä vaaliteemaa?
2) Yrittäjäehdokkaiden osuus kaikista puolueenne ehdokkaista Varsinais-Suomessa?
3) Kannattaako puolueenne sitä, että yritysten osuutta palvelujen tuottajina kunnissa lisätään?
4) Pitääkö puolueenne tärkeänä sitä, että yrittäjät ja yrittäjäyhdistykset linjaavat yhdessä kuntien edustajien kanssa kuntien elinkeinopolitiikkaa?
5) Mitä mieltä olette yritysvaikutusten arvioinnista kuntien päätöksenteossa?
Turun vihreän kunnallisjärjestön puheenjohtaja Riitta Koskimies:
1. Vihreät lähtee kuntavaaleihin kolmella teemalla, jotka ovat avoimuus, palvelut ja ympäristö.
Avoin ja ihmisiä osallistava päätöksenteko tarkoittaa sitä, että ihmiset kokevat voivansa vaikuttaa asioihin. Vihreille tärkeitä ovat viihtyisä ympäristö, kestävät puhtaat elinkeinot, avoin julkinen tila sekä hyvälaatuiset ja lähellä olevat palvelut. Kestävä kehitys lähtee ihmisten arjen tarpeiden ja tulevien sukupolvien kunnioittamisesta.
Puhtaan ruoantuotannon, käsityöammattien ja uusiutuvan energian, kuten biokaasun, kehittäminen tuo työtä ja elinvoimaa. Kotimaisten palvelujen ja yrittäjyyden edistäminen luo suomalaisille työtä ja toimeentuloa.
2. Perinteisten yrittäjien osuus on alle kymmenen prosenttia. Sen sijaan epätyypillisissä työsuhteissa olevia, itsensä määräaikaisin projektein ja freelancerina sekä osa-aikayrittäjinä työllistäviä on huomattavasti enemmän.
3. Puolueellamme ei ole periaatteellista kantaa palveluiden tuottamistavasta. Jokaisen palvelun kohdalla on pohdittava, mikä on järkevin tapa tuottaa se. Tärkeintä on palvelujen vaikutus ihmisten elämänlaatuun, ympäristöön ja yleiseen hyvinvointiin. Vastuun palveluiden järjestämisestä on säilyttävä kunnilla.
4. On pyrittävä vaiheeseen, jossa seudun hyvinvoinnin lisääminen ymmärretään yhteisenä etuna ja tavoiteltava elinkeinopolitiikkana. Yrittäjien ja kuntien välinen tiivis tiedonvaihto ja elinkeinopolitiikan strategisen tason sitoumukset luovat pohjan menestyvälle kunnalle ja yritystoiminnalle.
5. Yritysvaikutukset tulee arvioida samoin kuin muutkin vaikutukset järjestelmällisesti ja riittävän kattavasti.
Varsinais-Suomen Vasemmistoliiton toiminnanjohtaja Jukka Tamminen:
1. Ajamme maksutonta perusterveydenhuoltoa, ihmisarvoisia sosiaalipalveluita ja pienempiä asumiskuluja.
2. Yrittäjäehdokkaiden osuus kaikista puolueen ehdokkaista Varsinais-Suomessa on kymmenen prosenttia.
3. Emme kannata, että yritysten osuutta palvelujen tuottajina kunnissa lisätään. Kuntapalvelujen järjetön ulkoistaminen tulee lopettaa, ja kuntaa on kehitettävä pitkäjänteisesti kuntalaisia kuunnellen.
4. Kaikilla on oltava tunne siitä, että voi vaikuttaa omaan elämäänsä, myös yrittäjillä. Yhteiskunnan on tuettava tätä myös kuntatasolla tarjoamalla kuntalaisille vaikutuskanavia saada äänensä kuuluviin. Ihmisillä pitää olla mahdollisuus vaikuttaa lähiympäristönsä asioihin. Haluamme lisää tukea asukas-, seura- ja järjestötoiminnalle jokaisessa Suomen kunnassa.
5. Kunnan päätöksenteossa on aina otettava huomioon niiden vaikutus kuntalaisten arkeen. Vaikutukset yritystoimintaan ja työllisyyteen on yksi osa vaikutusten arviointia.
Varsinais-Suomen Keskustan puheenjohtaja Jani Kurvinen:
1. Teemojamme ovat lähipalveluiden turvaaminen asuinpaikasta riippumatta kaikille kuntalaisille kohtuullisen matkan päässä ja kohtuullisessa ajassa, kunnallisen itsehallinnon ja lähivaikuttamisen puolustaminen, terve ja vakaa kuntatalous. Keskusta ei hyväksy pakkoliitoksia.
2. Yrittäjäehdokkaiden osuus kaikista puolueen ehdokkaista Varsinais-Suomessa on noin 250 eli yksi kolmasosa.
3. Kunnalla ja päättäjillä on aina oltava valta, kuinka kunnan vastuulle kuuluvat palvelut tuotetaan. Yritysten osuutta tuottajina voidaan lisätä, kun se on kuntalaisten palvelujen tasa-arvoisen saamisen, saavutettavuuden, palvelujen laadun ja vaikuttavuuden sekä kunnan talouden kannalta paras vaihtoehto. Keskustalle palvelujen tuottamistapa ei ole ideologinen kysymys. Palvelut voidaan tuottaa kunnan omana tuotantona, yhteistyössä muiden kuntien kanssa tai käyttämällä tuottajina yrityksiä, järjestöjä tai naapurikuntia.
4. Yrityksillä on erittäin tärkeä rooli kunnan kehityksen ja elinvoimaisuuden turvaamisessa. Siksi kuntien ja paikallisten yrittäjäyhdistysten yhteistyötä on tiivistettävä. Jokaisessa kunnassa pitäisi olla vähintään yksi elinkeinotoiminnan edistämisestä vastaava henkilö sekä aktiivinen elinkeinotoimikunta.
5. Mielestämme kunnallisten päätösten yrittäjyysvaikutukset tulee arvioida. Tämä edellyttää toimivia vaikuttavuusarviointimalleja ja niiden käyttöönottoa.
Kokoomuksen Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Petteri Orpo:
1. Kolme tärkeintä vaaliteemaa ovat toimivat kunnan järjestämät palvelut, kunnan elinvoimaisuus ja kyky luoda alueelle yrittäjyyttä ja työpaikkoja sekä kyky selvitä ikääntymisen haasteista. Terve talous on kunnankin toiminnan perusta.
2. Yrittäjäehdokkaiden osuus kaikista puolueemme ehdokkaista Varsinais-Suomessa on noin 23,5 prosenttia.
3. Kyllä. Kokoomus on määrätietoisesti ajanut yksityisen sektorin ja kuntien yhteistyön lisäämistä. Kunta on ennen kaikkea palvelujen järjestäjä - tuotanto voi tapahtua myös yritysten tai järjestöjen toimesta. Tilanteen mukaan valitaan tehokkain ja laadukkain tapa tuotannolle. Kokoomus on tuonut muun muassa palvelusetelit kuntapalveluihin, ja niiden käyttöä olisikin edelleen laajennettava. Kunnan ei kannata tuottaa palveluita, jotka se voi hankkia markkinoilta. Kunnan tehtävä on järjestäjänä määrittää kriteerit ja vaalia laatua.
4. Ehdottomasti! Jokaiseen kuntaan on laadittava elinkeino- ja yrittäjäpoliittinen ohjelma, jonka valmisteluun yrittäjäjärjestöt on otettava mukaan. Ohjelman tavoitteena tulee olla yrittäjämyönteinen ilmapiiri, yritysten toimintaedellytysten tukeminen ja uusien työpaikkojen luominen. Ilman yrityksiä ei ole työpaikkoja, ei verotuloja eikä hyvinvointia!
5. Yritysvaikutusten arvioinnin pitäisi olla periaatteena kaikessa päätöksenteossa. Yrittämisen edellytyksiä on tuettava, ei hankaloitettava. On tärkeää, että päätöksiä tehtäessä automaattisesti selvitetään niiden vaikutukset yrittäjyyteen.
Perussuomalaisten Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Juhani Pilpola:
1. Kuntien palvelujen saatavuuden turvaaminen tulee olemaan painopisteessä. Palvelut tulee tuottaa lähellä asukkaita eikä kymmenien kilometrien päässä. Palvelujen keskittäminen ei tuo kustannussäästöjä, vaan rahat kuluvat palvelujen käyttäjien matkakustannuksiin. Tämä koskee niin terveyspalveluja, vanhuspalveluja kuin koulutuspalveluja. Lisäksi palvelujen tasapuolinen saatavuus on myös oikeudenmukaisuuskysymys. Asukkaita ei tule asettaa eriarvoiseen asemaan keskittämispolitiikalla.
2. Yrittäjäehdokkaiden osuus kaikista puolueemme ehdokkaista Varsinais-Suomessa on 15 prosenttia.
3. Palvelujen kilpailuttaminen ja ulkoistaminen yrittäjille tulee katsoa tapauskohtaisesti.
4. Kyllä.
5. Yritysvaikutusten arviointi olisi huomioitava päätöksenteossa. Arviointi pitäisi kuitenkin olla syvällisempää kuin vain lause, jossa todetaan jonkun hankkeen olevan positiivinen tai negatiivinen yritysvaikutusten osalta.
Varsinais-Suomen SDP:n puheenjohtaja Juuso Alatalo:
1. Tärkeimmät vaaliteemat ovat nuorten yhteiskuntatakuu, vanhustenhoito ja terveyskeskusuudistus.
2. Monilla paikkakunnilla on useampiakin yrittäjätaustaisia ehdokkaita, mutta tarkempi määrä ja jakauma saadaan tietoomme vasta myöhemmin.
3. Kyse on kuntalaisten, palvelutarpeen ja talouden kannalta kokonaisuudesta. Myös yksityisiä palveluja voidaan harkita, mikäli niistä on kuntalaisille etua. Palvelujen ideologista yksityistämistä tai kuntalaisten eriarvoista kohtelua emme hyväksy.
4. Kaikilla asiaan kuuluvilla tahoilla tulee olla mahdollisuus osallistua kunnan politiikan linjauksiin. Yrittäjät ja yrittäjäyhdistykset ovat luonnollinen kumppani elinkeinopolitiikan linjauksissa. On myös hyvä, että yrittäjiä on mukana kunnallispolitiikassa, sillä näin yrittäjien näkemykset ovat mukana päätöksenteossa.
5. Kaikki sellaiset toimenpiteet, joilla edistetään yritysten toimintamahdollisuuksia ja erityisesti edellytyksiä työllistää, ovat kannatettavia. Samalla on kuitenkin varottava, etteivät uudet järjestelmät entisestään hidasta kunnallista päätöksentekoa ja uudistuksia.
Varsinais-Suomen Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Kimmo Jalonen:
1. On sairasta säästää terveydestä, perhearvot kunniaan ja yrittäjät luovat työtä. Jokaisella on oikeus laadukkaaseen terveydenhuoltoon kohtuullisessa ajassa. Ennaltaehkäisy on otettava sosiaali- ja terveydenhuollon keskeiseksi periaatteeksi. Perheiden mahdollisuutta kotiapuun on parannettava. Vanhemmuutta on tuettava neuvoloiden, nuorisotyön ja koulun yhteistyönä. Nuorten työllisyyttä on edistettävä tukemalla nuoria palkkaavia pienyrityksiä. Yrittäjien toimintaedellytyksiä, yrittäjien työttömyysturvaa ja paikallista sopimista on helpotettava.
2. Yrittäjäehdokkaiden osuus kaikista puolueemme ehdokkaista Varsinais-Suomessa on 10 prosenttia.
3. Kuntien palvelutuotannon tulee olla monipuolista. Yksityiset palveluntuottajat voivat hyvin täydentää kaupungin omaa palvelutuotantoa. Toimijan valintaan vaikuttaa kokonaisuuden kannalta järkevin ja taloudellisin ratkaisu. Palvelusetelijärjestelmä on hyvä esimerkki tavasta, jolla yksityiset palvelutuottajat voivat lisätä osuuttaan palvelutuotannossa. Tulevaisuudessa tarjonnan kasvaessa yhä suurempi osuus palveluista tulee olemaan yritysten tuottamia.
4. On tärkeää että mahdollisimman laajalla pohjalla ollaan keskustelemassa kunnan elinkeinopolitiikasta. Yrittäjien tahtotila tulee näkyä kunnan elinkeinopolitiikassa.
5. Puolue on aktiivisesti ajanut kaikkea päätösten ennakkoarviointia, ja tuemme yritysvaikutusten arvioinnin ottamista luonnolliseksi osaksi kuntien päätöksenteon valmistelua muun muassa koulutuksen, markkinoinnin, asumisen, kaavoituksen, tienpidon ja muun infrastruktuurin suunnittelussa.
RKP:n Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Sandra Bergqvist:
1. Kuntalaisilla on kaksikielisissä kunnissa oikeus saada palvelut omalla äidinkielellään. Menestyvät yritykset ovat elintärkeitä maan taloudelle. Kuntien tulee luoda hyvät edellytykset yrittäjyydelle ja elinvoimaisille peruselinkeinoille. Haluamme kehittää kuntien lähidemokratiaa. Erityisesti suurissa ja kasvavissa kunnissa tarvitaan ratkaisuja, jotka edistävät paikallista päättämistä ja todellista vaikutusvaltaa.
2. Tarkkaa lukua on vaikea arvioida, mutta meillä on yrittäjiä lähes jokaisessa kunnassa jossa meillä on ehdokkaita.
3. Ostettujen palvelujen määrä kasvaa koko ajan ja on luonnollista, että kunta ostaa ne palvelut joita itse ei pysty tuottamaan. Olennaista on, että kuntalaisten palvelu on korkealuokkaista. Peräänkuulutamme selkeämmät laatukriteerit julkiselle hankinnalle, ja haluamme hyvällä seurannalla taata hankintojen laadun. Hinnalla on tänään liian suuri painoarvo julkisissa hankinnoissa.
4. Elinvoimainen kunta tarvitsee elinvoimaisia yrityksiä, ja on molempien tahojen etujen mukaista tehdä yhteistyötä elinkeinopoliittisissa kysymyksissä. Avoin dialogi ja hyvä yhteistyöhalu hyödyntävät kumpaakin osapuolta. Kunnilla tulee olla ajankohtaiset paikallisen elinkeinoelämän kanssa tehdyt elinkeinopoliittiset ohjelmat.
5. Kunnat voisivat olla parempia arvioimaan seurauksia jo asioiden valmisteluvaiheessa. Monesti seurausarvioinnit voivat synnyttää uusia toimintamuotoja sekä kunnille että yrityksille.