Kädestä suuhun eläjälle osakeyhtiö ei ole kannattava
Yrittäjän Veroillassa syyskuussa pohdittiin yhtiömuodon muutoksesta koituvia hyötyjä ja haittoja. Asiantuntijana tilaisuudessa toimi KPMG:n veroasiantuntija Arja Lehto.
Yhtiömuodon valintaan vaikuttaa paljon yrittäjän rahantarve. Jos kaikki toiminnasta kertyvä tulo tarvitaan elämiseen, on toiminimi yleensä sopivin yhtiömuoto. Jos yritystoiminnasta kertyy rahaa, joka voidaan jättää yritykseen tai jos osakaspohjaa halutaan laajentaa, kannattaa miettiä osakeyhtiön perustamista. Hyvin varakasta henkilöyhtiötä sen sijaan ei välttämättä kannata muuttaa osakeyhtiöksi.
Toiminimiyrityksessä nettovarallisuudelle lasketusta tuotosta verotetaan yrittäjän valinnan mukaan 20, 10 tai 0 prosenttia pääomatulona ja loput ansiotulona. Yrittäjän, jolla on vain vähän palkkatuloja, kannattaa vaatia verottajalta pääomatulo-osuuden pienentämistä, jos oma ansiotuloveroprosentti on alle 30. Alle 50.000 euron pääomatulojen veroprosentti on 30 ja ylittävältä osuudelta 32.
Nettovarallisuuden kasvattaminen keventää verotusta
Osakeyhtiöstä jokainen osakas voi saada verovapaata pääomatulo-osinkoa jopa 60.000 euroa vuodessa. Nettovarallisuutta yhtiössä on tuolloin oltava kuitenkin melko paljon, koska pääomatulo-osinkoa voidaan jakaa vain yhdeksän prosenttia yhtiön nettovarallisuudesta. Yhtiön tuloksesta on kuitenkin maksettu yhteisöveroa 24,5 prosenttia siinä vaiheessa kun nettovarallisuutta on kerrytetty, eli täysin ilman verorasitusta ei tässäkään yhtiömuodossa selvitä.
Toiminimiyrityksessä nettovarallisuutta kertyy, jos yritystoimintaan tarvitaan koneita, kalustoa tai muuta yritystoiminnassa käytettävää omaisuutta. Tilillä olevia rahoja ei nettovarallisuudeksi lasketa. Osakeyhtiössä pankkisaamiset sen sijaan ovat nettovarallisuutta.
Toiminimen ja osakeyhtiön voi omistaa yksikin henkilö. Henkilöyhtiöön, eli avoimeen tai kommandiittiyhtiöön tarvitaan kaveri mukaan. Keskinäisen luottamuksen on henkilöyhtiön vapaan toiminnan vuoksi syytä olla hyvä. Toiminimiyrityksen rahoja yrittäjä voi käyttää kuten omiaan. Osakeyhtiöstä rahaa voi ottaa joko palkkana, osinkoina tai osakaslainana.
Toiminimi on oman talouden jatke
Toiminimi on joustava yhtiömuoto, tavallaan yrittäjän oman taloudenpidon jatke. Osakeyhtiö on erillinen yksikkö, jonka toiminnasta osakkaat ovat vain rajallisesti vastuussa, mutta toisaalta osakeyhtiön varatkaan eivät ole vapaasti osakkaiden käytettävissä.
Toiminimi tai henkilöyhtiö on helppo muuttaa osakeyhtiöksi. Muutos osakeyhtiöstä muuksi yhtiömuodoksi on sen sijaan vaikeampaa, koska osakeyhtiön purkaminen aiheuttaa lähes aina ei-toivottuja veroseuraamuksia. Osakeyhtiö saattaa joissain tapauksissa antaa asiakkaille tai yhteistyökumppaneille uskottavuutta. Osakeyhtiössä omistajien henkilökohtainen omaisuus on turvassa liikeriskeiltä ja verosuunnittelullisia mahdollisuuksia on paljon. Yhtiöön säästäminen on verotuksellisesti edullista ja voitonjakoa on mahdollisuus suunnitella ja tarvittaessa lykätä.
Yrityksen voimakkaan kasvun vaiheessa osakeyhtiö on hyvä valinta, samoin lainanlyhennysvaiheessa, koska varoja tarvitaan silloin yhtiön omiin tarpeisiin.
Anne Pentti