Markku Wuoti 70 vuotta

Sinnikkyys palkitaan

Luovuttaminen ei silti ole häpeä, jos jatkamisen edellytyksiä ei ole, Wuoti opastaa ahdinkoon joutuneita yrittäjiä.

Yrittäjäveteraani Markku Wuotilla riittää tarinoita. Yksi niistä on tämä:

– Yrittäjänä minulla oli tapana käydä kerran viikossa jokaisen työntekijäni luona tervehtimässä. Yksi heistä käänsi aina päänsä pois, näytti, ettei halunnut olla johtajan kanssa missään tekemisissä. Kävin silti hänenkin luonaan, monta vuotta, aina samoin tuloksin. Sitten hän jäi eläkkeelle. Paljon myöhemmin osuimme samaan tilaisuuteen ja kun hän oli vähän alkoholin rohkaisema, hän tuli luokseni ja kertoi, miten hän katuu käytöstään. Hän muisteli, miten häntä harmitti minun sinnikäs yritykseni tulla juttelemaan ja miten ikävältä tuntui nyt, kun kukaan ei enää ole edes yrittänyt.

Sinnikkyys on Wuotin elämässä johtanut tuloksiin monta kertaa, nopeamminkin. Se auttoi, kun Wuoti oli yrittäjien edusmiehenä neuvottelemassa alihankkijoiden korvauksista Wärtsilä Meriteollisuuden konkurssin jälkeen 1990-luvun taitteessa. Siitä oli apua myös 2008, kun Wuoti puolusti yrittäjien mahdollisuuksia suhdannelainoihin.

– 1990-luvun laman aikaan 150 yritystä Varsinais-Suomessa sai suhdannelainaa. Hyvin suuri osa noista yrityksistä toimii edelleen. 2008 taantuman aikana suhdannelainalle tuli taas tarvetta, mutta tuolloin Finnvera totesi, ettei sitä voida myöntää EU-säädösten takia. Asiasta käytiin kova vääntö ja lopulta laina otettiin käyttöön 2009. Tiesin koko ajan, että mikään laki ei kiellä suhdannelainan antamista. Muissakin asioissa, esimerkiksi yrittäjän sosiaaliturvakysymyksissä on tullut vastaan se, että virkamiehet eivät tiedä, mikä on mahdollista ja myös oikeudenmukaista.

Poika pakolaisleiriltä

Raahessa syntyneen Markku Wuotin ensimmäiset muistot ovat pakolaisleiriltä. Wuotien nelihenkinen perhe pakeni sotaa purjeveneellä Ruotsiin 1944. Suomeen he palasivat 1952 ja asettuivat Uuteenkaupunkiin, jonne perheen isä Toivo Wuoti perusti metallipajan. Markku ja hänen kaksoissisarensa Mirkka puhuivat ruotsia.

– Se oli vaikeaa. Emme oikein osanneet puhua suomea ja kaikki eivät ymmärtäneet meitä. Monta vuotta meitä vaivasi myös kova pelko lentokoneita kohtaan, Wuoti muistelee.

Isän yrityksestä alkoi pojan työura. Täysipäiväiseen kesätyöhön oli mentävä 10-vuotiaasta eikä se pikkupojasta aina ollut hauskaa. Metallityö T.N.Wuoti muuttui Metalli ja Puhallin Oy:ksi 1961 ja

-69 Markku otti vetovastuun perheyrityksestä. Yritys muutti Uudestakaupungista Yläneelle 1973.

– Lähdimme, kun kaupunki ei suostunut antamaan vesi- ja viemäriliittymää. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja sanoi suoraan, että ei me pienistä välitetä.

1970-luku oli kasvun aikaa. Yritys kasvoi ja samalla kasvoi perhe: Markku ja hänen puolisonsa Eeva olivat saaneet kaksi poikaa -66 ja -69. Kymmenen vuotta myöhemmin Wuotien perhettä kohtasi tragedia.

– Vaimoni kuoli -77 kolmen päivän sairastamisen jälkeen haimatulehdukseen. Vaikeinta oli mennä sairaalasta kotiin kertomaan pojille äidin kuolemasta.

Puheluita äärimmäiseltä rajalta

Omat vastoinkäymiset muuttuvat voimavaroiksi silloin, kun on tilaisuus auttaa muita. 1990-luvun alun laman aikana Markku Wuoti sai idean ahdinkoon joutuneiden yrittäjien auttavasta puhelimesta. Vuosina 92-93 hän vastasi tuhansiin puheluihin ympäri vuorokauden. Joskus soittajat olivat äärimmäisellä rajalla.

– Kerran eräs nainen soitti vain kertoakseen, että aikoo tappaa itsensä kun ei voinut kertoa äidilleen, että kotitila menetetään maksamattomien yritysvelkojen johdosta. Pyysin, että hän antaa minulle kaksi päivää aikaa. Vähän epäröityään hän suostui lykkäämään aikeitaan, ja kun kaksi päivää oli mennyt, tilanne oli jo parempi; paikallinen diakonissa oli kertonut tilanteen äidille ja äiti oli soittanut tyttärelle. Huonomminkin on käynyt, itsemurhia on tehty jopa puheluiden aikana.

Wuoti tietää, että yrittäjät ovat usein liiankin sinnikkäitä. Suomen Yrittäjien tukiverkon asiamiehenä vuodesta 2009 Wuoti on jälleen vastannut ahdinkoon joutuneiden yrittäjien kysymyksiin. Moni kysyjä miettii, pitäisikö yritys lopettaa.

– Yritystä ei kannata pitää tekohengityksellä pystyssä, jos todellisia toiminnan edellytyksiä ei ole. Yrittäjän pitäisi osata luovuttaa ajoissa.



Info

Markku Wuoti

Syntyi 27.10.1942

Yrittäjänä 1969-2001: Metalli ja Puhallin Oy, Dryfinn Oy, Eurotec Oy, PeMac Consulting.

Lukuisia luottamustehtäviä yrittäjä- ja muissa järjestöissä, Varsinais-Suomen Yrittäjien kunniapuheenjohtaja.Wuoti teki aloitteen aluejärjestön perustamisesta 1978 ja toimi kymmenen vuotta sen puheenjohtajana.

Saanut valtion Tuottava idea -palkinnon kolme kertaa.

Useita ansiomerkkejä, Suomen Leijonan ritarikunnan ritarimerkki 1992.

Perhe: puoliso Hanna-Kaija Wuoti, viisi poikaa.


Markku Wuoti keskittyy eläkepäivinään historian harrastamiseen ja pieniin rakennustöihin kotona ja mökillä. Työn alla on myös matrikkeli yläneläisistä sotaveteraaneista.

pirkko.varjo@y-lehti.fi

Julkaistu 11/2012        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Kultaranta Resort Oy

Särkänsalmentie 178, Naantali

www.kultarantaresort.fi

Kokoukset, yritystilaisuudet, juhlat, aktiviteetit, majoitus. Kaikki samasta paikasta isommallekin ryhmälle.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa