Piraattitehtailijat syövät artistin pöydässä
Uusi tekijänoikeuslaki on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Sekavaksi ja vaikeaselkoiseksi moitittu lakiesitys tulee korvaamaan entisen, niinikään sekavaksi todetun tekijänoikeuslain. Lain tarkoituksena on turvata työkseen musiikkia tai muita tallenteita tekevien ihmisten toimeentulo. Päämääränä on hillitä myös kukoistavaa piraattiliiketoimintaa. Ääniteteollisuuden lasketaan Suomessa menettävän joka vuosi noin 20 prosenttia kokonaisliikevaihdostaan laittomien äänitteiden takia.
- Uudessa laissa kiellettäisiin piraattitallenteiden tuominen myös yksityiseen käyttöön. Tämä on selkeä parannus nykyiseen lakiin. Laki on terveellä pohjalla eli siinä, että kukaan ei jaa musiikkia ilmaiseksi. Niinpä myös nyt vielä laillinen internetistä tallentaminen olisi jatkossa laitonta. Tallennettavilla äänitteillä tulisi aina olla laillinen, alkuperäinen lähde, Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen toiminnanjohtaja, varatuomari Antti Kotilainen sanoo. TTVK haluaa lakiin määräyksen kaikkien löydettyjen, luvatta maahan tuotujen äänitteiden hävittämisestä. Laki katsoisi kuitenkin edelleen läpi sormien muutamien äänitteiden tuomista omaan käyttöön siten, että tästä ei sakotettaisi.
- Nyt erityisesti Virosta tuodaan kerralla jopa satoja laittomia äänitteitä. Meillä on kirpputorimyyjiä, jotka ovat erikoistuneet pelkästään piraatteihin. Toisaalta myös yksittäiset ihmiset voivat syyllistyä laittoman tavaran kauppaan, kun vievät kirpputoreille omia piraattilevyjään, Kotilainen sanoo.
Laittomien äänitteiden tai muiden piraattituotteiden kaupasta voidaan tuomita vankeusrangaistuksiin. Viime syksynä Porin ja Rauman kirpputoreilla laajaa laittomasti valmistettujen tuotteiden kauppaa käynyt nainen tuomittiin neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen, päiväsakkoihin sekä 26 000 euron korvauksiin oikeudenomistajille.
Levy-yhtiöt edistävät piratismia?
Yli tuhat edullisten CD-levyjen myyntipistettä ympäri Suomen levittäneen Poptori Oy:n toimitusjohtaja Erkki Puumalainen osoittaa levy-yhtiöitä osasyyllisinä piratismiin.
- Tekijänoikeudella perustellut kustannukset eli levy-yhtiöosuus ja tekijänoikeusmaksut ovat noin 93 prosenttia levy-yhtiön tukkuhinnasta. Tästä noin 73 prosenttia menee levy-yhtiölle ja loput jaetaan säveltäjien, sanoittajien ja artistien kesken. Levyt maksaisivat puolet nykyisestään, jos levy-yhtiöt tyytyisivät edes tuohon 27 % osaan. Ilman tekijänoikeuskuluja CD-levyn laillinen ja verollinen hinta kaupassa on korkeintaan puolitoista euroa, Puumalainen väittää.
Poptorin oma liikeidea perustuu suuriin myyntilukuihin ja matalaan organisaatioon. Vuodesta 1995 toiminut yritys tavoittelee jokaisen levynsä kohdalla vähintään kymmenentuhannen kappaleen myyntiä, kun yksittäisen levyn myynti Suomessa yleensä jää alle viidentuhannen kappaleen.
- Myös meillä jokainen levyntekoon osallistunut saa työstään asiallisen korvauksen, Puumalainen vakuuttaa.
Puoli miljoonaa väärää Hallikaista maailmalla
Joel Hallikainen valmistelee parhaillaan ensi syksynä alkavaa 20-vuotisjuhlakiertuettaan, Onnen Sirpaleita. 26 konsertin kokonaisuuteen liittyy myös yhtä aikaa julkaistava samanniminen levy. Artisti tietää, että piraattitehtaat ovat valppaina.
- Kun uusi levy ilmestyy, kestää vain muutaman päivän, kun siitä tehtyä piraattia jo kaupataan jossain kirpputorilla. Olen laskeskellut, että kahdenkymmenen vuoden aikana minun levyjäni on myyty piraatteina puolisen miljoonaa kappaletta.
Hallikainen kuitenkin suhtautuu piraattimyyjiin yllättävän lempeästi. Muutama vuosi sitten hän kävi Tallinnan Mustamäen torilla, jossa sana suomalaismuusikon tulosta kiiri sata metriä miehen edellä. Sen sijaan, että valehallikaiset olisi kiireellä työnnetty tiskin alle, niiden kanssa tultiin pyytämään nimikirjoitusta.
- Tietysti ensin suututti. Sanoin niille, että te olette varkaita koko sakki. Myyjät taputtelivat olalle ja sanoivat, että sinä olet Hallikainen hauska mies. Sitten ajattelin, että tämä on näitten ihmisten elinkeino. Samanlaisia perheellisiä ihmisiä he ovat kuin minäkin. Kirjoitin nimeni, se oli minun kehitysapuani, Hallikainen sanoo. Piratismin kitkemiseen sen paremmin lailla kuin levy-yhtiöosuuksia laskemalla hän ei usko.
- Rikollisia ei estä mikään ja laillinen levyjen tekeminen maksaa sen minkä maksaa. Jos kaikki levyn tekemiseen ja jakeluun osallistuvat ihmiset saavat työstään palkan, hintaa ei voi vetää nykyistä alemmaksi.
[31_P1140083.jpg]
![]() |
Joel Hallikaiselta ilmestyi viime syksyn? Enkeli pieni -pitk?soitto. Vasemmanpuoleinen on aito, oikealla piraatti. P??lt? eroa on l?hes mahdoton huomata. |
PIRKKO VARJO