Vanha on sitkeä ja muuntautumiskykyinen
Salossa toimii yksi Suomen vanhimmista yrityksistä, 114-vuotias Leinovalu Oy. Puusepänverstaasta asennusvalmiita valimokomponentteja tuottavaksi yritykseksi kehittyneen toimijan tuotteet eivät juuri yleisölle näy. Raudasta ja teräksestä tuotetut 100 – 5 000 kilon painoiset kappaleet menevät metsä- ja energiateollisuuden lisäksi konerakennukseen, ympäristö- ja kierrätysteknologiaan.
Leinovalu on erikoistunut erityisen vaativiin valuihin, sarjat ovat pienet ja voi olla, että tiettyä muottia käytetään ainoastaan kerran. Toimintamalli vaatii läheistä yhteistyötä asiakkaiden kanssa jo kappaleiden suunnittelusta alkaen.
Yritysostojen, muun muassa Fiskarsin ja Wärtsilän valimot, kautta Leinovalu on laajentunut ja kasvattanut koneistuksen osuutta. Valimo ja konepaja sijaitsevat Salossa, ja sieltä vientiin suuntaa yli 90 prosenttia tuotteista. Vajaa 40 prosenttia yritys vie itse, loput matkaavat maailmalle suurten pörssiyhtiöiden kautta. Viime vuoden liikevaihto oli 20 miljoonaa euroa.
- Olemme kehittäneet valimotoimintaa systemaattisesti. Me kaikki 165 työntekijää valamme samaan muottiin joka ikinen. Ajattelumme mukaan olemme kaikki asiakasvastuussa, olimmepa sitten tuotannossa tai myynnissä, toimitusjohtaja Liisa Leino, neljättä sukupolvea yrityksessä, kuvailee.
Liisa Leinon isä teollisuusneuvos Heikki Leino kehitti valimotoiminnan nykyiseen malliinsa, ja on ollut tyttärelleen aina tärkeä sparraaja. Liisa Leino palasi Suomeen reilut 10 vuotta sitten tehtyään 20 vuotta kansainvälistä uraa liiketoiminnan kaikilla osa-alueilla.
Kansainvälistä businesstajua tarvitaan
- Leinovalun toiminta on jo kauan ollut kansainvälistä. Paluumuuttajia tarvittaisiin maahamme enemmän, sillä tämän kokoluokan yritykset tarvitsevat kansainvälistä liiketoimintaosaamista teollisuuden hengissä pitämiseksi.
Leinon mukaan lama alkoi näkyä loppukeväällä: asiakkaat ovat varovaisia, tilauskannat ohuet ja lyhyet, ennusteet epävarmoja. Tulevaisuuteen sitoutuminen on hankalaa. Euroopan tilanne ja Kiinan teollisuuden rauhattomat merkit, samoin USA:n, pitävät varpaillaan ja valmiina sopeuttamaan toimintaa.
Teollisuuden tulevaisuuden määrittelevät asiakkaiden tilanteet, miten ne kehittyvät. Samalla on kuulosteltava, missä meille on uusia mahdollisuuksia, kerrattava omat vahvuudet ja kerättävä tietoa.
- Paikalleen ei voi jäädä. Kärjistäen ilmaisten meillä sopeutetaan toimintaa aamupäivät vastaamaan nykyiseen vaativaan markkinatilanteeseen, ja iltapäivät kehitetään iskukuntoa pitkäjänteisen kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Ennen myytiin raakavalua, nyt koneistetaan. Teemme jo nyt osakokoonpanoa ja toimitamme suurempia kokonaisuuksia.
Vaikka robotiikan osuus tuotannossa kasvaa, Liisa Leino korostaa ammattitaitoisen työntekijän merkitystä yrityksen voimavarana. Siihen liittyen hän pitää paikallisen sopimisen mahdollisuutta tärkeänä.
- Hyvässä yhteisymmärryksessä toimien se on kaikkien etu.
Leinovalu jatkaa hallittua kasvua, ja tavoitteena on olla jatkossakin taloudellisesti terve yritys ja asiakkaiden halutuin kumppani.
![]() |
Leinovalu Oy on maakunnan ja maan vanhimpia yrityksiä, jonka historiasta kertoo oma museo. Toimitusjohtaja Liisa Leino on neljättä sukupolvea vanhaa yrittäjäsukua, ja vaikuttaaTeknologiateollisuus ry:n hallituksessa. |
–a-ss.