Pitopalveluyrittäjän arkea

Viidet häät samana viikonloppuna

Laitilassa arvostetaan perinteistä pitoruokaa, catering-alan yrittäjä Johanna Vuoriaho kertoo. Hän on luotsannut 1985 perustettua, viime vuonna Laitilan Vuoden Yrittäjä-palkinnon saanutta Ahoskan Herkut Vuoriaho Ky:tä vuodesta 2005.

– Isommissa kaupungeissa, jo Raumalla esimerkiksi, halutaan erikoisempaa tarjottavaa. Mitä suurempaan paikkaan mennään, sitä tarkemmin halutaan tietää myös muusta kuin ruoasta; esimerkiksi pöytien koristelu ja tarjoilijoiden yhtenäiset asut ovat hyvin tärkeitä.

Pitopalveluyritys sai alkunsa asiakkaiden toiveista. Johannan äiti Anne oli paikallisen lasitehtaan ruokalanpitäjänä ja hänen keitoksiinsa tykästyttiin niin, että niitä alettiin pyytää yritysten ja yksityisten juhliin. Kohta Anne jätti muut työt ja perusti miehensä Tapio Vuoriahon kanssa pitopalveluyrityksen. Yritys kasvoi ja nykyään se työllistää viisi vakinaista työntekijää. Ahoskan Herkuilla on myös kaksi kiinteää lounaspaikkaa, toinen Laitilan keskustassa ja toinen, tänä syksynä avattu, Uudessakaupungissa. Keskuskeittiöstä toimitetaan päivittäin lounasannoksia myös suoraan yrityksiin. Kiivain juhlakausi osuu kesään ja joulun alle.

– Järjestämme noin 150 tilaisuutta vuodessa. Yhtenä viikonloppuna voi olla esimerkiksi viidet häät. Etumme on se, että meillä on neljä isoa kylmävaunua, joista kahdessa on myös keittiövarustus. Vaunuihin mahtuu tarjottavaa jopa neljällesadalle ihmiselle. Ainoa, mitä tarvitsemme paikan päällä, on sähkö ja paineella toimiva vesi, Johanna Vuoriaho kertoo.

Vetovastuuseen tragedian kautta

Suurtalouskokiksi valmistunut Johanna omistaa perheyrityksen yhdessä isoveljensä Jyrkin kanssa. Veli on tärkeä taustatuki, vaikka ei olekaan mukana päivittäisessä työssä. Johanna ei nuorempana edes ajatellut muita työpaikkoja, mutta vastuu yrityksestä tuli kuitenkin yllättäen, kun Anne-äiti menehtyi äkillisesti.

– Alku meni aikamoisessa sumussa, en oikein muistakaan siitä mitään. Vaikka olin ollut jo useita vuosia tässä töissä, oli silti paljon asioita, joita en osannut. Muun perheen tuki on ollut valtavan tärkeää ja on edelleen, Johanna sanoo. Hän kertoo haaveilleensa myös lisäopinnoista, restonomitutkinnon suorittamisesta, mutta ei pidä sitä tällä hetkellä mahdollisena.

– Äiti oli jotenkin valtavan suuri persoona yrityksessä. Hän ei ainoastaan järjestänyt juhlien tarjottavia, vaan saattoi myös vaikka laulaa niissä. On ollut vaativaa täyttää sitä paikkaa. Vieläkin me usein pohdimme, miten äiti hoitaisi tämän tai tuon.

Keskuskeittiössä valmistaudutaan parhaillaan pikkujoulukauteen, joka kestää aatonaattoon saakka.

– Tilauksia on ihan hyvin, vaikka tänä vuonna näkyykin, että jotkut yritykset ovat varovaisempia kuin aikaisemmin.

Sesonkiaikoina Johanna ei juuri pidä vapaapäiviä ja sanoo muutenkin olevansa huono lomailemaan. Kuntoaan hän hoitaa monipuolisella liikunnalla.

– Laitilassa on hyviä liikuntamahdollisuuksia ja Uudessakaupungissa hyvinkin monipuolinen tarjonta, hän sanoo.

Johanna valittiin tänä vuonna Laitilan Vuoden Kukoksi.


Kylmävaunut ovat kovassa käytössä ja helpottavat tilaisuuksien järjestämistä oleellisesti. Vaunujen rakentamisesta on huolehtinut Johanna Vuoriahon isä Tapio Vuoriaho.



Keskuskeittiöstä lähtee päivittäin annoksia myös suoraan yrityksiin. Kuvassa Sari Lappi (oik), Joni Varjonen ja Johanna Vuoriaho.

pirkko.varjo@y-lehti.fi

Julkaistu 11/2012        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa