Löytyykö jatkajaa?
7000 yritystä Varsinais-Suomessa vaihtaa omistajaa vuoteen 2020 mennessä. Tämä on laskettavissa lokakuussa julkaistun omistajanvaihdosbarometrin vastauksista.
Valtakunnalliseen kyselyyn vastasi 2843 keski-iältään hieman yli 60-vuotiasta yrittäjää. Kysely oli lähetetty kaikille yli 55-vuotiaille Suomen Yrittäjien jäsenille, joilla oli toimiva sähköposti.
- Koko 2000-luvun on odotettu, koska se suuri omistajanvaihdosbuumi tulee, mutta vielä se ei ole tullut. Vuoden 2008 finanssikriisi varmasti pisti monet vielä miettimään asioita, ja viimeksi verolinjaukset ovat viivästyttäneet päätöksiä. Yrittäjät kuitenkin vanhenevat, väistämättä. 90 prosenttia kyselyyn vastaajista ilmoitti toiminnasta luopumisen olevan käsillä seuraavien kahdeksan vuoden aikana, toimitusjohtaja Henri Wibom kertoi Varsinais-Suomen Yrittäjien järjestämässä tiedotustilaisuudessa.
Kyselyn mukaan Varsinais-Suomessa 23 prosenttia yrittäjistä arvelee jatkajan tulevan sukupolvenvaihdoksen kautta. Yrityksen myyntiin ulkopuolisille taas uskoo 42 prosenttia vastaajista. Surullisinta on, että 25 prosenttia vastaajista ilmoitti yrityksen toiminnan todennäköisesti loppuvan.
Luku on merkittävä pelkästään jo työllisyysvaikutuksiakin ajatellen.
Pitkän linjan omistajanvaihdosasiantuntija Matti Viksten kannusti yrittäjiä puhumaan ajoissa mahdollisen jatkajan kanssa.
- Sukupolvenvaihdoksessa on mukana tunnetta 90 prosenttia ja tekniikkaa vain 10 prosenttia. Olisi hyvä, että perheet käyttäisivät asiantuntijoita apuna. He voivat varoittaa, mitä kaikkea omistajanvaihdoksessa voi tapahtua.
Tilaisuudessa oli läsnä myös onnistuneen sukupolvenvaihdoksen kautta perheyrityksen omistajaksi tullut Rolf Moborg keittiövälineitä myyvästä Heirol Oy:sta.
- Me sovimme isän kanssa jo silloin, kun hän vuonna 1991 perusti yrityksen, että hän luopuu siitä kun 60 tulee täyteen. Kun se päivä koitti, otimme yhteyttä asiantuntijaan. Ei se silti helppoa ollut. Kyllä siinä miettiä sai, kun oli perhettä ja talolainaa.
- Voi sanoa, että ostin itselleni työpaikan, jota maksoin sitä sitten 10 vuotta. Se ei harmita, sillä onneksi kaikki meni hienosti, Moborg toteaa.
Kaikilla sukupolvenvaihdos ei välttämättä mene hyvin. Yrittäjä ottaa aina riskin. Yrittäjäjärjestön tavoitteena onkin ollut perintö- ja lahjaveron poistaminen sukupolvenvaihdoksen yhteydessä.
![]() |
Rolf Moborg puhui isänsä kanssa sukupolvenvaihdoksesta hyvissä ajoin. Kaikki menikin sitten hienosti. |
anneli.perkio@y-lehti.fi