Kysely kertoo: kilpailutukset usein turhauttavia
”Tarvetta tuotteillemme olisi, mutta nykyisellään emme edes harkitse tarjoamista monimutkaisuuden vuoksi. Pienyrittäjän ei ole mitään järkeä käyttää aikaa tarjousten tekemiseen, kun samaan aikaan voi keskittyä myymään tuotteita suoraan niistä kiinnostuneille yrityksille ja yksityisasiakkaille.”
Varsinais-Suomen Yrittäjien marraskuussa jäsenistölleen suunnatun kyselyn mukaan moni oli kokenut julkisten hankintojen tarjouskilpailut vaikeiksi tai turhauttaviksi oman yrityksensä kannalta, aivan kuten tämäkin vastaaja.
Vastauksia kyselyyn saatiin noin neljältäsadalta yritykseltä, joista valtaosa mikro- tai pienyrityksiä.
Hankinta-asiamies Jorma Saarikedon mukaan kyselyyn vastaajia voi pitää huomattavan asiantuntevina hankintakysymyksissä, sillä 43 prosenttia vastaajista oli osallistunut julkisiin kilpailutuksiin ja peräti 85 prosenttia vastaajien tarjouksista oli päässyt tarjousten vertailuun. Puolet vastaajista oli saanut tilauksen.
Tavoitteena ohjesääntö pienhankinnoille
Enemmistö vastaajista toivoi julkisissa hankinnoissa pienempiä hankintakokonaisuuksia.
- Vastaajista 87 prosenttia kertoi kiinnostuksensa kohdistuvan alle 100 000 euron hankintoihin. Se on dramaattinen luku. Pienhankinnat ovat tärkeitä yrittäjille: se voi olla vuoden suurin yksittäinen kauppa pk-yritykselle, hankinta-asiamies muistuttaa.
Jorma Saariketo on huolissaan hankintalain kokonaisuudistuksesta, jonka yhtenä tavoitteena on nostaa kansalliset kynnysarvot selvästi lähemmäs EU-kynnysarvoja. Tavara- ja palveluhankinnoissa on puhuttu sadantuhannen euron kynnysarvosta.
- Se tarkoittaisi sitä, että 87 prosenttia yrittäjiä kiinnostavista hankinnoista jää ilmoitusvelvollisuuden ulkopuolelle. Näin ei voi olla. On erittäin tärkeätä saada kansalliset kynnysarvot alittavat hankinnat ilmoitusvelvollisuuden piiriin, painottaa Saariketo.
Samoilla linjoilla on Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Henri Wibom.
- Pk-yrittäjät olisivat kiinnostuneita juuri pienhankinnoista. Tavoitteenamme on, että saataisiin ohjesääntö pienhankinnoille, ja että se saataisiin myös hankintalakiin. Pienhankintoja kilpailuttamalla saataisiin paikkakunnan pienetkin yritykset mukaan julkisiin hankintoihin. Joissakin kunnissa näin jo tehdään, mutta toivomme, että käytäntö saataisiin yhtenäiseksi ja pysyväksi.
Byrokratia hankalaa
Kysely vahvisti Wibomin mukaan yrittäjäjärjestön käsitystä siitä, miten yrittäjät kokevat julkisten hankintojen kilpailuttamisen.
- Ei vastaukset sinällään ihmetystä herättäneet. Hankintoihin liittyvä byrokratia koetaan hankalaksi, ja lapsuksia sattuu, kun sääntöjä ja määräyksiä on runsaasti. Jos sitten yksi ruksi jää täyttämättä, koko tarjous hylätään armottomasti.
Pienten yritysten mahdollisuuksia voitaisiinkin lisätä kunnissa teknistä vuoropuhelua edistämällä. Ennen tarjouspyynnön lähettämistä järjestettävät keskustelutilaisuudet eivät ole hankintalain vastaisia, muistuttaa Wibom.
- Kyllähän hankintojen järjestämisessä on kysymys tahtotilasta. Se on selvää elinkeinopolitiikkaa, jonka kautta paikallista yritystoimintaa voidaan edistää.
![]() |
Hankinta-asiamies Jorma Saariketo pitää erittäin tärkeänä tavoitteena saada kansalliset kynnysarvot alittavat hankinnat ilmoitusvelvollisuuden piiriin. |
anneli.perkio@y-lehti.fi