Kuormalavoista lämpövoimaa
Kertaalleen jo yrittämisestä luopumaankin ehtinyt Peter Klimscheffskij sai vuonna 2007 sattumalta uuden idean: kuormalavojen ostaminen ja myyminen – ja käytöstä poistettujen lavojen hyödyntäminen lämpöenergiana. Eli kaksi kärpästä yhdellä iskulla.
V-S Puulava syntyi hyvään saumaan, sillä seuraavana vuonna uudelle yrityksellä oli työntekijöitä jo seitsemän – nyt heitä on töissä 16. Kuormalavoja käsitellään vuositasolla 350 000 kappaletta.
- Ripeä kasvu selittyy palvelulla. Teemme asiakkaillemme erilaisia palvelukokonaisuuksia, joihin liittyy asiakkaan tarpeiden huomioiminen ja kattava raportointi, kertoo Klimscheffskij.
Asiakkaita on Helsinki-Turku –akselilla suuret logistiikkakeskukset, tukut ja pakkaava teollisuus.
Rikkinäiset kuormalavat haketetaan yrityksen tontilla Liedon Tuulissuolla. Haketta käytetään lämpövoimana muun muassa samalla tontilla pyörivässä 300 kilowatin lämpölaitoksessa, tai sitten viidessä muussa lämpövoimalassa Turun ja Salon alueella. Näin pystytään korvaamaan noin kaksi miljoonaa litraa lämpö-öljyä vuodessa.
V-S Puulavan aputoiminimen Suomen bioenergian liikevaihto on jo nyt yhtä suuri kuin kuormalavabisneksessä.
- Tulevaisuuden visiona on ottaa täällä Varsinais-Suomen alueella vanhoja teollisuusalueita haltuun. Perustaa sinne lämpövoimala ja tehdä lähiverkko, josta yritykset saavat edullista bioenergiaa. Tässä Tuulissuolla meidän energialla lämmitetään 12 rakennusta, Klimscheffskij mainitsee.
- Kaikki riippuu siitä, saadaanko voimalalle tontteja hyviltä paikoilta. Verkostoiminen on tärkeää, ja yhteistyö. Nytkin teemme yhteistyötä Turku Energian ja Liedon kunnan kanssa.
Varsinais-Suomen Yrittäjien jäsenyritykseksi Peter Klimscheffskij halusikin liittyä etupäässä verkostoitumisen takia.
- Verkostoitumisen kautta tulee suurimmat hyödyt, sen näin jo silloin kun olin pitkään Turun nuorkauppakamarissa. Mutta myös yrittäjäjärjestön palvelut ovat hyviä. Tulee tietoa lainsäädännöstä ja verotuksesta. Yrittäjän on tärkeää pysyä ajan tasalla.
![]() |
Peter Klimscheffskij keksi, miten hyödyntää kuormalavoja myös sitten kun ne eivät kelpaa enää teollisuuden käyttöön. |
–ap.