Parannuksia yrittäjän työttömyysturvaan

Eduskuntakäsittelyssä on yrittäjän työttömyysturvaa koskeva lakiluonnos, jossa esitetään parannuksia yrittäjän ja tämän perheenjäsenen työttömyysturvaan. Jatkossa yritystoiminnan päättyessä työttömyysturvan piiriin pääsisi helpommin.

Uudessa todennäköisesti voimaan tulevassa laissa keskeyttämisen käsite on kadonnut kokonaan. Samoin keskeyttämiseen liittyvä neljän kuukauden työttömyysturvan piiriin pääsemisen odotusaika poistuu kokonaan.

- Käytännössä yrittäjä tulee pääsemään työttömyysturvan piiriin ilman erillistä odotusaikaa, Suomen Yrittäjien lainopillinen asiamies Harri Hellstén toteaa.

Esimerkki:

Sampo Saarisella on autokorjaamo, jonka toiminnan hän lopettaa kannattamattomana. Sampo tekee ilmoituksen ennakkoperintä-, työnantaja- ja arvonlisäverovelvollisten rekisteriin ja lopettaa pakollisen yrittäjän eläkevakuutuksen. Alv-rekisterin osalta toiminnan keskeyttäminen riittää. Kaupparekisteriin yrityksen saa jättää, siitä poistamista ei enää edellytetä.

Sampo Saarinen käy ilmoittautumassa TE-toimistoon, ja saa heti työttömän työnhakijan statuksen. Yrityksen omaisuudesta TE-toimisto ei ole kiinnostunut, mutta työttömyysetuuksia maksavaa Kansaneläkelaitosta se kiinnostaa. Maksaja arvottaa omaisuuden ja jakaa sen tietylle ajanjaksolle. Myös sosiaalitoimi on siitä kiinnostunut, jos Saarinen joutuu hakemaan esimerkiksi toimeentulo- tai asumistukea.

- Koska Kaupparekisteristä poistamista ei edellytetä, yritystoiminnan mahdollinen uudelleenkäynnistäminen on helpompaa, Hellstén lisää.

Hallitus esittää, että puolison tulot eivät vuoden alusta alkaen vähennä toisen puolison työmarkkinatuen määrää. Työttömän omat pääomatulot vaikuttavat tukeen edelleen.

Yksinyrittäjien asemaan muutoksia

Palkansaajaan rinnastettavilla yksinyrittäjillä työttömyysturvan saamista ei jatkossa estäisi se, että yrittäjällä on useampiakin toimeksiantajia. Työttömyyskorvauksen saamiseksi on vain esitettävä selvitys toimeksiantosuhteiden päättymisestä. Muutos parantaa freelancereiden ja muiden vastaavien yksinyrittäjien tilannetta.

- Tässä kohti kirjallisesta sopimuksesta on hyötyä, vaikka ei olekaan tarkkaan määritelty, millainen selvitys on esitettävä, Hellstén huomauttaa.

Myös sivutoimisen ja kausiluonteisen yrittäjyyden kohdalla työttömyysturvan piiriin pääsemisen edellytyksiä kevennetään: entinen edellytys 10 kuukauden kokoaikaisesta työllistymisestä palkkatyössä toisen palveluksessa yritystoiminnan ohella laskee kahdeksaan kuukauteen vastaten palkansaajan työssäoloehdon täyttymisen rajaa.

Päätoimisessa yritystoiminnassa työllistyneen perheenjäsenen asema helpottuu:

Kalle Vanne on työllistänyt kymmenen hengen kuljetusliikkeessään myös vaimonsa, joka on huolehtinut toimistotöistä. Taantuma on hiljentänyt bisneksen ja kuljettajien lisäksi Vanne voi nyt lomauttaa myös vaimonsa tarvitsematta turvautua potkujen antamiseen. Vaimo on oikeutettu työttömyysturvaan myös lomautusajalta, jos yrityksestä on lomautettu myös muita kuin perheenjäseniä.

Työttömyysturvalla ei edelleenkään voi kompensoida kausivaihteluita, jolloin kauppa ei käy. Harkinnanvaraista toimeentulotukea ei ole laissa kielletty maksamasta myös yrittäjälle, mutta käytännössä sitä saa äärimmäisen harvoin.

Lähteet: Suomen Yrittäjät, Kela

–a-ss.

Julkaistu 12/2012        
Jappis Oy

Jappis Oy

Mainostoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa